Monika |
|
(15.2.2020 17:27:27) Najděte s dcerou indické bezmasé recepty, zejména s luštěninama. Spousta Indů taky nejí maso a tradice používání mléka v Asii ani moc není a ani snad vajíčka v těch receptech nebývají ... Většinou se jedná o celkem levné suroviny, pokud nebudeš omdlívat z květáku za 59 korun Pokud potřebuje dcera "mléko", tak si můžu ta různá mandlová atd., co psaly holky, mixovat sama, to přeci nemusíš dělat ty?
|
Fern |
|
(15.2.2020 17:58:50) Ano,to by mel pubertak zvladnout levou zadni,zvlast dítě,ktere je ochotno se živit za své, žije ve městě a finance na to má, vlastní nemovitost a také má sirotčí důchod...uz chybi jen polibit skaredeho zabaka a mame tu princeznu i s celym kralovstvim!
|
Koliha velká |
|
(15.2.2020 18:23:25) Fern Mně to připomíná ten vtip o bezplatném, dostupném a kvalitním zdravotnictví Pokud má být veganská strava hodnotná a finančně dostupná, pak nebude ani za mák ekologická, pokud bude eko a finančně nenáročná, pak nebude hodnotná, pokud bude hodnotná a ekologická, pak se nedoplatíš. Sestimsmiř, Libik.
|
Okolík |
|
(15.2.2020 18:25:14) Koliho, myslím, žes to trefila ...
|
|
Půlka psa |
|
(15.2.2020 18:28:44)
|
|
libik |
|
(15.2.2020 19:09:10) Koliho, s ohledem na ozonovou díru a celkovou ekologickou zátěž živočišné výroby se, pokud má být Zeměkoule místo k životu, lidstvo smíří spíš s veganskou stravou (částečně průmyslově vyráběnou).
Diskuse mířila k veganským vychytávkám dneška, ne k tomu, jestli má moje dítě kurděje a ani k ekologii jako takové.
Puzení lidí vyjadřovat se k tomu, jak to někdo má, je sebestředné a nikdo se o něj nikoho neprosil.
Pokud má někdo pocit, že je třeba kontaktovat OSPOD, jsem dohledatelná osoba.
|
libik |
|
(15.2.2020 19:21:48) Krávy prděj, Buchli, a to dost.
|
Okolík |
|
(15.2.2020 19:23:30) A jak souvisí prdy s ozónem?
|
A. Andrs |
|
(15.2.2020 19:28:45) Jinak vegetariáni smrdí. To je taky realita
|
troposfera36 |
|
(15.2.2020 19:31:22) Tyjo
Vegetarianem je jiz vice nez ctyricet let má svagrova, sestra meho manzela a teda nesmrdi Ale mnohdy to smrdi v autobusu ci tramvaji, myslis, ze je to zpusobeno vegetariany?
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(15.2.2020 19:38:26) .ToAr, trvám si na tom, že nesmrdím
|
|
libik |
|
(15.2.2020 19:50:56) TaAr, chceš nám sem vnést sexuální aspekt rostlinné výživy, kam nepochybně patří chuť a vůně tělesných sekretů?
Já si myslím, že ve spojitosti s veganem 14,5 je to trochu předčasné a taky, že někdo rád a holky jiný zase vdolky
|
|
|
|
libik |
|
(15.2.2020 19:39:28) Tak krkají, fajn
|
libik |
|
(15.2.2020 19:47:01) Buchli, ničí, v množství ve kterém jsou koncentrovány, ano. Tvoje případná kráva asi ne tolik.
|
Koliha velká |
|
(15.2.2020 20:25:40) Libik, metan, který krávy brkají, by především musel být natolik koncentrován již v chlévech natolik, že by došlo k samovznícení nebo výbuchu při vstupu dojičky či krmičky s cigárem či by stačilo křísnutí dopravníku na hnůj (metan je především velmi výbušný).
Představa, že by se při nutnosti výroby rostlinné stravy v takovém objemu, aby se pokryly výživové požadavky člověka včetně takové šalby jako rostlinná "mléka", by to snad bylo více environmentální řešení, to bych snad nenabulíkovala ani pětiletému synovci.
|
libik |
|
(15.2.2020 21:47:20) A co ta tvoje decentně brkající kravka asi tak žere, když ne rostlinnou stravu? Kolik a v jakém složení? Kde se bere, odkud se vozí, jak se vyrábí, jak se pěstuje? Opravdu její výživa je méně náročná než masožravcova? Zeptej se svého pětiletého synovce.
|
Okolík |
|
(15.2.2020 22:07:46) Nevím kolik je na planetě krav, ale několik miliard to asi nebude ....
|
Monty |
|
(15.2.2020 22:09:28) Je to přes 1,5 miliardy.
|
libik |
|
(15.2.2020 22:27:07) Když jsme u počtů, tak na 440 milionů Evropanů sežere ročně necelých 49 milionů tun masa, to bych chtěla vidět ty udržitelný chovy v každé ulici.
Veganství je cesta, není to moje cesta ani většinová cesta, ale je legitimní.
Co žere moje dítě, do toho všem prd, pokud bych se tu neptala na to, jak dlouho jí mám dusit lysohlávky.
(Na Monty napojeno jen aritmetikou)
|
Monty |
|
(15.2.2020 22:32:37) Libiku, ano, ale dovolím si pro jistotu poznamenat, že k získání mléka a vajec není třeba vraždit žádná zvířata a tyto suroviny lze získat i jinak než z neetického velkochovu, tudíž není žádný extra obhajitelný důvod vyhýbat se i jim.
Mmch., není tak úplně nepravděpodobné, že rostliny také cítí bolest, takže pokud budeme chtít být všichni naprosto etičtí, musíme se naučit trávit kamení.
|
Ropucha + 2 |
|
(15.2.2020 22:43:03) Monty, tak ona je otázka, co je horší, jestli zvíře zabít (přičemž předtím třeba i mohlo žít svobodně a přirozeně), nebo ho někde držet přivázané a trýznit. Steak z šumavského anguse bude ve výsledku etičtější než běžné vejce či mléko. Ale tím nepopírám, co píšeš, máš v tom pravdu, jen rozvádím.
|
K_at |
|
(15.2.2020 22:48:26) Ropucho, no vidím to stejně. Jde-li o komfort zvířat, což je úplně ok starost a zájem, tak určitě lze hledat občasné maso ze zdrojů etických. Totéž mléko a vejce.... (Libiku, máš zahradu....??? Slepičky - vajíčka - masíčko - eko bio a fér?)
|
|
Monty |
|
(15.2.2020 22:49:08) Ropucho, jak už jsem psala, mohu to do značné míry ovlivnit. Nekupuji vejce z klecových chovů, ryby lovené válečnými sítěmi, Babišova kuřata ani hovězí z Polska. V co největší míře se snažím nakupovat u malovýrobců. A kromě toho už léta pravidelně přispívâm ekoteroristům z Greenpeace. Ale na druhé straně se nebudu tvářit, jak je děsně šetrné dělat si mlíko z kešu, když vím, za jakých podmínek se to kešu získává.
|
Monty |
|
(15.2.2020 22:50:38) Kdyby to náhodou někoho zajímalo, tak cituji z tisku.
"Kešú se musí nejdřív sklidit ze stromů a asi 4 až 5 dní nechat sušit na sluníčku. Pak se praží nebo vaří v páře, aby nebylo rozbíjení slupky tak náročné. Po odslupkování se kešú třídí, vakuují a exportují. Slupka je extrémně tvrdá a tlustá a ještě ke všemu obsahuje kardol, což je olejnatá a vysoce dráždivá látka vytvářející na kůži puchýře a spáleniny. Čerstvé kešú oříšky jsou proto jedovaté, v malém množství se ale látka může používat na bradavice.
Ochranné pomůcky si pracovnice (kešú často zpracovávají ženy) mnohdy musí koupit samy, za 12hodinovou šichtu však mívají v přepočtu asi jen 45 korun. Ve zpracovatelnách je kvůli pražení ořechů horko a do vzduchu se uvolňují oxid uhelnatý a oxid uhličitý. Pracovnice a pracovníky tak často bolí hlava, je jim špatně od žaludku a špatně se jim dýchá. Ze skrčené polohy pak mají problémy se zády a s klouby, kvůli kardolu rozleptané ruce."
|
libik |
|
(15.2.2020 22:53:50) Monty, kešu není základ žádné výživy a počítám, že jeho spotřeba bude rovnoměrně rozložena mezi vegany a nevegany, ty ho nejíš?
Nezlob se na mě, ale jako argument proti veganskému konceptu to je málo.
Mám doma momentálně ovesné, rýžové a mandlové "mléko".
|
Půlka psa |
|
(15.2.2020 22:56:29) Oves a mandle rostou úplně ekologicky i u nás. Akorát ty mandle jsou v té skořápce snad zabetonovaný. Posílám je slonům do zoo.
|
|
Monty |
|
(15.2.2020 22:59:46) Libiku, ale to přece není jen o kešu, většina té pestré bezmasé výživy, kterou nám nabízí dnešní doba (jak jsi sama psala) má nějaké takové čertovo kopýtko. Já prostě nechápu, proč je špatně pít mlíko od krávy nebo kozy z nějaké farmy a skvělá a šetrná alternativa by mělo být vyrábět mléko z plodů, které u nás nejsou ani zdomácnělé a jejichž přeprava je ekologicky nejspíš daleko nešetrnější než ta kráva/koza u farmáře a navíc se pro její získávání někde dřou chudáci za pár drobných, často s neblahým účinkem na jejich zdraví (viz to kešu). A v tomhle smyslu bych se bavila s téměř patnáctiletou slečnou, která chce být vegan. Pestrá a hodnotná bezmasá strava totiž nestojí jen rodičovský peníze.
|
K_at |
|
(15.2.2020 23:16:14) Monty, jo.
|
|
troposfera36 |
|
(15.2.2020 23:18:30) Monty, problem je, ze za ekologickym bio chovem se mnohdy skryva lez. Tech skandalu, kdy treba nemecke Aldi prodavalo Bio vejce ( a to Nemci ani na trhu nemaji klecovy chov, jen podestylkovy a volny) tusim z Holandska, kam se vydalireporteri a to, co videli byla skutecna katastrofa. Ona ta predstava stastneho zvirete je uplne mylna. A mohou to byt klidne farmy male, ktere maji krasne prezentace , ale skutecnost je proste jina.
|
Monty |
|
(15.2.2020 23:22:13) troposféro, samozřejmě. Také znám tzv. biozemědělce, co zásadně hnojí chemickými hnojivy ve tři hodiny ráno nebo chovají dobytek ve stejných nebo i horších podmínkách než velkochovy. To je realita. Ale jediné další řešení je všechno si chovat a pěstovat sám, což je pro většinu lidí zkrátka nereálné.
|
troposfera36 |
|
(15.2.2020 23:26:42) No jo, a prave ten, kdo si sam chovat zvirata nechce a zaroven neduveruje, tak se proste uchyli k jinemu typu stravovani. Ja to v podstate chapu, sama na to ale nemam. V podstate jsem pokrytec.
|
|
Půlka psa |
|
(15.2.2020 23:34:02) Ještě je řešení se na tom venkově pohybovat a vidět, jak ta zvířata žijí.
|
troposfera36 |
|
(15.2.2020 23:39:07) To jiste, ale pro cloveka zijiciho ve velkem meste je to problem.
|
Ropucha + 2 |
|
(15.2.2020 23:47:28) Ve velkém městě jsou na druhou stranu různé specializované obchody, kde lze sehnat farmářské produkty a dotyčné farmy si lze prověřit, má-li člověk ooravdu vážný zájem.
|
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(15.2.2020 23:24:15) Troposféro, to je přesně to, čeho se obávám. Že pod tlakem konkurence málokdo bude dbát opravdu bez kompromisů na etiku.
|
Ropucha + 2 |
|
(16.2.2020 12:03:39) Jitys, ano. Poctivě vyprodukovaná potravina má nějakou cenu a lidé ji vnímají jako vysokou, protože mají zkreslené měřítko díky nepřirozeně levným pseudopotravinám.
|
Monty |
|
(16.2.2020 12:20:30) "Poctivě vyprodukovaná potravina má nějakou cenu a lidé ji vnímají jako vysokou, protože mají zkreslené měřítko díky nepřirozeně levným pseudopotravinám."
Ropucho, ano. Vůbec každá potravina s vysokým podílem lidské práce by měla mít odpovídající cenu. To je přesně vidět na těch x-krát probíraných cenách v Německu. Tam jsou obvykle prefabrikáty levné, vyšší cenu má pečivo, maso, ovoce, zelenina. U nás je jednak v tomto směru pokřivené myšlení a "druhak" nízké platy, což je vzájemně propojeno do filozofie, že je lépe kilo pseudopotraviny než deset deka něčeho kvalitního.
|
A. Andrs |
|
(16.2.2020 12:24:38) to co udelala cena jablek za muj zivot je neuveritelny, z nejlevnejsi potraviny se vysplhala na luxus
|
|
|
|
|
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(15.2.2020 23:25:52) troposfero, denně jezdím do práce kolem hospodářství, kde chovají všechno možný, prodávají svoje produkty a žijí z toho. mají mlíko, máslo, sýry, drůbeží maso, vajíčka, občas maso třeba jehněčí, po dvoře chodí drůbež, někde vzadu za domem je dobytek. není to žádný velký statek, zaměstnává manžele, kteří už nestíhají nic víc
ale ty zvířata tam určitě netrpí
a další podobný je kousek jinde, tam už je to větší, mají na práci lidi, majitelé si sice umí ušpinit ruce, ale nedělají to, ale i tam jsem viděla, jak se oni chovají ke zvířatům, jak zvířata rozhodně netrpí
takže věř tomu, že je možný chovat zvířata a mít produkty, který nejsou nijak vylhaný
|
Yuki 00,03,07 |
|
(15.2.2020 23:27:25) pokud chceš kupovat cokoliv v dobré kvalitě, je dobrý znát původ, jít se na tu farmu podívat
|
|
|
Filip Tesař |
|
(16.2.2020 8:11:40) Troposféro, ale takhle vydáváš určitý případy za typickej obrázek.
A v čem je představa šťastnýho zvířete mylná? Myslíš to tak, že v hospodářským chovu zvíře prostě nemůže bejt šťastný?
|
libik |
|
(16.2.2020 8:50:57) Filipe, kolik krav musí být na ráfek, aby to už byl typický obrázek? Zdá se ti, že je v EU málo velkochovů?
|
Filip Tesař |
|
(16.2.2020 13:49:58) Libíku, reagoval jsem na příspěvek, týkající "eko bio chovů" a malejch farem.
|
|
|
troposfera36 |
|
(16.2.2020 14:04:58) Filipe, ja psala, ze v dobre vire veris, ze si kupujes vyrobek, ktery Se prezentuje jinak nez ve skutecnosti je. Konkretne to byla vajicka z nemeckeho Aldi, ktera byla onalepkovana jako bio a z chovu tedy, ktere je pro zvire dobre. Louka, zeleno, nadhera. Skutecnost byla uplne jina, dokonce v te farme meli elektroohradniky, kterymi tem slepicim znemoznili vybeh. A to proto, ze sbirat vejce z louky je proste slozitejsi nez z haly. Pochopitelne pri certifikaci a foceni a filmovani krasnych slepic nic takoveho neni zrejme ani patrne. Na youtube je to normalne k shlednuti. A to neni vyjimka. Neni to jedna farma. Tezko se potom veri na stastna zvirata, kdyz vidis toto.
|
Filip Tesař |
|
(16.2.2020 17:51:57) Aha, tak to jo. Zvířata šťastný bejt můžou, ale ty, co jsou tak prezentovaný, to často nejsou - tak to bylo?
Já tyhle zprávy moc nesleduju, ale rád přidám pozitivní příklad. Berem mlíko z kravína, kde krávy docela šťastný jsou, maj kravín normálně otevřenej do pastviny, na dojení dojdou samy. Lež to není, provoz tam znám. Štastnejm výrobkům u nás to ovšem moc nepomůže, měli tam s českejma mlíkárnama leta špatný zkušenosti, takže mlíko vyvážej do Drážďan.
Ovšem těm, koho to nenapadlo, musím zdůraznit, že produkce mlíka vždy znamená zabíjení mláďat. A až na výjimky taky nucenej odstav po narození a ruční dokrmování s cílem co nejrychleji přejít na tuhou stravu. I v šťastnejch chovech.
|
troposfera36 |
|
(16.2.2020 18:05:34) Tak nekde mozna stastny kravy, slepice, prasata.... jsou, jen jich bude naproste minimum.
|
|
Půlka psa |
|
(16.2.2020 18:11:16) U nás v kravíně nechávají telata vyrůst. I ty býčky, co jsou vlastně navíc. Mají nějaký luxusní oskarový chov, kde tele stojí asi bambilion, takže je nezabíjí. Mlíko prodávají jen mimochodem.
|
Filip Tesař |
|
(16.2.2020 18:19:01) To je hezký, Půlko, ale to určitě není cesta pro většinu. Máš x krav, který nadojej za rok y mlíka, každoročně ti přibyde cca x telat.
|
Půlka psa |
|
(16.2.2020 18:30:25) No však já vím.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
K_at |
|
(15.2.2020 23:18:02) Monty, přestávám kupovat kešu.
|
Ropucha + 2 |
|
(15.2.2020 23:27:31) Já kešu kupovat nepřestanu. Jednak je hodně chci, protože mi hodně chutnají, a pak, vzít lidem špatnou práci neznamená, že místo ní budou mít dobrou. Spíš nebudou mít žádnou. Tohle také není tak jednoduché.
|
sally |
|
(16.2.2020 4:43:23) Já kešu kupovat nepřestanu. Jednak je hodně chci, protože mi hodně chutnají, a pak, vzít lidem špatnou práci neznamená, že místo ní budou mít dobrou. Spíš nebudou mít žádnou. Tohle také není tak jednoduché.
Přesně... známý chodil s Thajkou... poznal jí, když dělala v thajsku prostitutku - nejstarší dítě v rodině, původně pracovala jako šička v továrně, tu zavřeli, rodina peníze potřebovala, tak šla holka do světa... (alespoň tak to vykládala)...
Jiná věc je, že dovoz ořechů a podobných JE imho větší zátěž na přírodu, než to, že naše rodina za dva až tři roky sežere jednu krávu. Na druhou stranu - na vlašáky jsem alergická, na ostatní ořechy ne.... takže co s tím, že... Tak alespoň nekupuju úplná zvěrstva, jako v prosinci borůvky z Argentiny a podobně...
|
petluše |
|
(16.2.2020 6:49:14) Je to neekologicke. Neetickych věcí je více. To by si nikdo nesměl kupovat tulipány a jiné květiny v supermarketu, kakao je v 90% výsledkem dětské otrocke práce atd.
|
libik |
|
(16.2.2020 8:49:25) Petluše, to máš pravdu, ale někde se začít musí.
Jinak tedy nebývám zavalena pugéty
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(16.2.2020 9:00:50) Sally, ano, snažím se nekupovat úplné nesmysly, co se transportu potravin kolem zeměkoule týká, z většiny si vystačím s tradiční lokální produkcí. Ale je pár věcí, o které se zcela sobecky nechci připravit, káva, ořechy, koření... Ono se už začíná hledět i na to, kdo a za jakých podmínek je v zemi původu produkuje, a pokud je k dispozici férovější produkt, ráda mu dám přednost.
|
Ropucha + 2 |
|
(16.2.2020 9:10:27) Greto, vidíš, tak to jsem nevěděla. Další důvod proti masové živočišné produkci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(15.2.2020 22:58:28) Monty, jojo, souhlasím, to je podle mě jediný rozumný a opravdu udržitelný přístup. Ale pak je tu na jedné straně móda a snobismus a na druhé straně ignorance nebo lidé, hledící přednostně na finanční stránku.
|
|
|
|
|
|
Rodinová |
|
(15.2.2020 22:34:37) Jak Je vam prd do toho, co me dite zere? Kvuli nazorum jsi tuhle diskuzi zalozila, ne😂?
|
K_at |
|
(15.2.2020 22:36:58) Rodinova, dyť to znáš, ne? Dotaz ano, ale hlavně napište jen to, co chce Libik slyšet. Jinak je to "otírání se".
|
K_at |
|
(15.2.2020 22:38:23) Jinak bych mj koupila kvalitní druhy olejů, a ty přidávala do jídla (ne na vaření).
|
Ropucha + 2 |
|
(15.2.2020 22:48:58) Kat, ano, oleje, ořechy, semínka všeho druhu, luštěniny. Ale i tak bych se o dítě bála. Vidím to na sobě, jsem stará bába a přesto, když nejím dobře, tělo dá vědět - pleť, vlasy, nehty, klouby .. Dítě ve vývoji potřebuje mít z čeho stavět.
|
|
|
troposfera36 |
|
(15.2.2020 22:40:40) Jenze to je jako, kdyz Se zeptam na zavarovani okurek a dostane se mi rad na vyrobu svickove na smetane.
|
|
Kudla2 |
|
(15.2.2020 22:40:51) "Dotaz ano, ale hlavně napište jen to, co chce Libik slyšet. Jinak je to "otírání se".
Přesně tak.
(jinak teda mám pochopení pro to, že to veganství je pubertální úlet, kterýmu je někdy potřeba udělat úlitbu, i když z racionálního hlediska ve smyslu "ochrana planety a ekologie" je to hovadina, ale chápu, že to v tý pubertě nejde vždycky po rovině racia).
|
|
|
Půlka psa |
|
(15.2.2020 22:38:37) Ptala se veganských hospodyněk na to, co kupovat, a jak to jíst. Neptala se na názory, jestli jo nebo ne.
|
libik |
|
(15.2.2020 22:43:24) Díky náčelníci, že jste se mě zastali a hlavně děkuji za podnětné tipy všem, spousta věcí mě nenapadla a spousta věcí se mi zdála neproveditelná
|
|
K_at |
|
(15.2.2020 22:45:38) Půlko, ale diskuse VZDYCKY zaběhne do všech koutů a sklepů.... To snad tady jinak nejde. Tak nějak je asi třeba s tím počítat. A to, že veganství - vegetariánství u dětí vzbuzuje obavu a je trochu kontroverzní, to tak asi je.... Na 2.stranu se kolikrát člověk dobere informací, které by bez toho plevelení neměl.
|
libik |
|
(15.2.2020 22:50:48) Kat, připouštím, že jsem do jisté míry "varování" čekala a všimni se, že konzistentně mluvím o tom, že sama nejsem vegan ani vegetarián a jde mi o toleranci obou táborů a dobrý vztah s dítětem, kterému není 5, ale téměř 15 let.
Ale útoky holt odrážím,myslím, že víceméně slušně
|
Ropucha + 2 |
|
(15.2.2020 23:14:00) Libiku, tolerance je základ, ale nabídla bych slečně minimálně náměty k přemýšlení. Já v podobných situacích obvykle říkám cca: jsem na tebe pyšná, že takhle přemýšlíš, fandím ti, ALE ... mé stařecké skeptické argumenty.
|
|
|
|
|
|
Kudla2 |
|
(15.2.2020 22:38:25) "Co žere moje dítě, do toho všem prd"
tak proč u všech všudy zakládáš diskuse a ptáš se na to?
|
|
A. Andrs |
|
(16.2.2020 8:03:50) Tibetští mniši jedí misku rýže a dožívají se vysokého věku a o jejich inteligenci nemám taky obavu.
|
Kudla2 |
|
(16.2.2020 10:21:53) Buchli,
a copak ten pán, kterej už asi 80 let žije jen z prány?
|
|
Pam-pela |
|
(16.2.2020 11:07:41) Ale jasne, ze existuji lidi, co nemusi jist. Nebo hrnek ryze denne. Nekteri z nich byli podrobeni zkoumani, zda si nevymysli . A ne 🙂
|
Pam-pela |
|
(16.2.2020 11:08:32) Ale jako kdybych se rozhodla nejist ja, tak umru 🙂.....a navic me jidlo bavi.
|
|
|
|
|
|
|
A. Andrs |
|
(16.2.2020 12:23:03) Jitys, Tibetsti mnisi nebo mnochove pracuji, leckdy i na poli, rozhodne se neda rici, ze by nic nedelali. Vstavaji hodne brzo a krome prace i studuji. Nelezi na kavalci cely den.
|
|
Len |
|
(16.2.2020 12:26:14) Toar, ty chces vypadat jako tibetsky mnich? Ja teda moc ne, jist misku ryze nebo jablko denne, tak je ze mne za chvili kostra a to nemusim ani pracovat na poli.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(16.2.2020 13:16:08) .ToAr, to není jen záležitost Tibetu. I křesťanské řády dodržovaly askezi, přísný téměř vegetariánský jídelníček. Trapisté dodržují myslím dodnes. V praxi se samozřejmě asi snažili to obcházet, jsou to také jen lidé. A ano, fyzicky pracovali, ale pár hodin denně, spoustu hodin jim zabral duchovní život. V kamenolomu by asi člověk s takovým režimem dlouho nevydržel.
|
Půlka psa |
|
(16.2.2020 13:26:59) Na duhou stranu, skoro bych se vsadila, že většina z nás tady na rodině se namáhavostí života blíží spíš tomu budhistickému mnichovi, než kamenolomu. A nemám tím na mysli podobnost díky bohatosti duchovního života.
|
Ropucha + 2 |
|
(16.2.2020 13:52:45) Půlko, to každopádně
|
|
|
|
|
|
|