Simeona a 3 |
|
(16.6.2021 13:57:12) Po mnoha měsících denního vaření obědů jsem koncích. Za prvé - krutě mě to nebaví. Za druhé - děti nebaví jíst to, co vařím, protože samozřejmě točím stále ta stejná jídla. K dovršení všeho mám jednoho celiaka a holky mi v podstatě přestaly jíst maso jakéhokoliv druhu (vždy ho nechají na talíři, vydloubou ho i ze směsi se zeleninou).
Nejraději bych jim všem řekla, ať si trhnou nohou a něco si vezmou, což by vyústilo v to, že by prostřední dítě jedlo jen pečené/smažené brambory s majonézou a nejmladší suché rohlíky. A to mi mateřské svědomí nedovolí.
Receptů na netu najdu samozřejmě spoustu, ale zajímají mě ověřené, oblíbené. Máte nějaké vegetariánské jídlo, které všichni milují ? Děkuju za každý nápad.
|
Monika |
|
(16.6.2021 14:04:07) U nás jsou oblíbené indické recepty, ať s masem nebo bez masa. Já používám recepty z indickerecepty.cz, ale najdeš uričtě fůru jíných. Nejoblíbenější z bezmasých je aloo gobi (květák, brambory), kari z červené čočky, bainghar barta (lilkové kari) a chana masala (cizrna). Potom máme rádi bezmasé úpravy těstovin (s bazalkovým pestem, s rajčaty, s nivou, se špenátem ...), naopak zeleninová "rizota" u nás moc nejedou, to si dělám tak pro sebe ...
|
Monika |
|
(16.6.2021 14:05:44) Jo a je to všechno bezlepkové (pokud tedy použiješ příslušné těstoviny), ta indická jídla se zahušťují cibulovým pyré a rajčaty ...
|
Simeona a 3 |
|
(16.6.2021 15:51:04) Super, díky, dělám zeleninové kari s cizrnou, ale je to jednotvárné, zkusím květák atd.
|
|
|
|
Persepolis |
|
(16.6.2021 14:05:45) Špagety aglio olio, francouzské lečo, květák buffalo, houbové rizoto. A pak polévky: u mě vede bramboračka , hrstková a kyselo, manžel miluje kulajdu a boršč. Ten tedy dělám z hovězího vývaru, ale to se v té hromadě zeleniny ztratí. No a pak sladká jídla. Momentálně třeba jahodové knedlíky z tvarohového těsta.
|
Simeona a 3 |
|
(16.6.2021 15:51:37) Persepolis, co je květák buffalo prosím ?
|
EvaMarie |
|
(16.6.2021 18:41:29) https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/buffalo-kvetak-inspirace-americkou-klasikou.html
|
|
|
|
Lei |
|
(16.6.2021 15:02:06) Polévky z čočky na mnoho způsobů, z červené i zelené, někdy s rajčaty, někdy s mrkví, něky s kokosovým mlékem, jindy se smetanou, kurkuma, římský kmín...sní se u nás vždy. Nebo klasická čočková. Ale my jsme čočkoví .
V hustší verzi pak servíruju s rýží.
Falafel z cizrny nebo z hrachu.
Čočkový nebo pohankový nákyp s bramborem nebo se zeleninovým salátem.
Teplé bramborové saláty, ty jsou u nás hodně oblíbené. S olejovou zálivkou, vařeným vejcem, fazolkami, tvrdým sýrem, kyselými okurkami...co je k dispozici.
Těstoviny míváme jako nouzovku, to si vaří holky samy, to sem ani nepíšu, navíc nemám zkušenosti s bezlepkovými.
|
|
angrešt |
|
(16.6.2021 15:18:23) z bezmasých primárně bezlepkových jídel, která mé děti milují, je to především falafel s domácím hummusem (část cizrny jen namočím na falafel, část uvařím na hummus), česnekovým jogurtem a domácí kvašenou zeleninou. Akorát pro mě je to pracný.
pak buffalo květák (recept jsem psala jako článek pro iReceptar); okonomiyaki; omeleta plněná dušeným smetanovým špenátem; kreolské červené fazole s rýží; lečo s vejci; květákový mozeček; vařená brokolice s miso máslem; smažený sýr; pískavé bubloto (Bubble and Squeak), zeleninové lívanečky, grenadýrmarš
pak řadu polévek - kulajdu, dýňovou, chřestovou, čočkovou, hrachovou, houbovou, rajjčatovou s mozzarellou, čedarovou....
|
Simeona a 3 |
|
(16.6.2021 15:53:22) Děkuju angrešte Bubble and Squeak, to bude muž rád !
|
|
luthienka |
|
(16.6.2021 16:00:43) A inspirace lečem: co zkusit šakšuku?
|
|
|
babi_ |
|
(16.6.2021 15:37:09) Zapečená brokolice/květák/hrášek. Uvařenou zeleninu (jeden druh či více) na kousky promíchám se směsí mléko-nastrouhaný eidam-vejce (z bílku sníh), nanesu na vymazaný plech/do zapékací mísy. Dochutit lze kořením dle libosti, ale u nás to má úspěch i jen osolené.
Pečená zelenina - papriky, kukuřičky, mrkev, celer, petržel, přípdaně brambory. Jen s ghí a solí.
|
|
luthienka |
|
(16.6.2021 15:59:07) Milujeme vegetariánské lasagne. Ale bezlepkove - to nevim… Jinak zeleninu v páře ( brokolice, květák , mrkev, hrasek, chřest) a Holandska omáčka a brambor. Ratatouille - muž k tomu ale má rad maso. Stejně tak k gratinovanym bramboram Dauphinoise. Nebo je fajn irsky colcannon - br kase s hodně máslem, smetanou a hladkou zelí nebo kapusty nebo kaderavku. Jinak děti mají radi wrapy všeho druhu - jdou dat do kuluricne tortily. K zelenině hodit chedar, fazole, kukurice a pro velké třeba chilli omáčku a zapect.
|
|
|