Litevská...krychle |
|
(5.1.2022 19:00:46) mám palačinkovou pánev od WOLL, titanovou, nepřichytí se nic. Byla dražší, ale vyplatilo se to.
|
angrešt |
|
(5.1.2022 19:14:48) titanový povrch je jedna z odrůd teflonového povrchu
|
Litevská...krychle |
|
(5.1.2022 19:17:31) a je to taky jedovaté? jaké nádobí tedy používat?
|
angrešt |
|
(5.1.2022 19:21:30) teflon není jedovatý, je naopak tak inertní jako máloco, proto se používá i v lékařství. Jedovaté sloučeniny z něj mohou vznikat, když se nesprávně používá. Tj. když se rozpaluje na sucho, což může vést k zahřátí nad teploty, kdy dochází k jeho rozkládání. Když je na teflonovém povrchu tuk nebo tekutina, která teplo odvádí, tak je to úplně v pořádku. Ale nemají být volné plochy povrchu pánve, na kterých není tuk(voda/kus potraviny - to je problém.
|
Litevská...krychle |
|
(5.1.2022 19:29:07) a nějaké bezproblémové nádobí existuje?
|
|
|
angrešt |
|
(5.1.2022 19:30:03) A co používat za nádobí - to je věc nároků a možností.
Já používám teflonové pánve pouze na palačinky. To není problém, protože palačinka pokryje celý povrch a plynule odvádí teplo a tím pádem se teflon nepřehřeje a nerozkládá. Teflon je výborný vynález. Využila bych ho teoreticky i na sázená vajíčka a podobné věci, ale na to mám tu teflonku moc "palačinkově" velkou :)
Cokoli jiného, co potřebuju na předehřáté pánvi prudce opéci, dělám na obyčejné železné pánvi. Jo, je to pánev, co se musí "zajet" (= nebýt zcela odmaštěná), ale po takových 10 prvních ohavně se přichytávajících jídlech se stane taky nepřilnavou. Chce pak svou péči, tedy mytí pouze vařící vodou a vysušení, žádný jar.
Podobná varianta je litinová pánev. Stejná péče, lepší akumulace tepla a třeba na maso lepší, ale zase těžká a drahá.
Teflonový povrch jsou i všechny ty povrchy označované jako "žulové, kamenné...". To je taky teflon, jen proti otěru zpevněný příměsí minerálních částeček.
neteflonové jsou většinou keramické povrchy, ale je ptořeba si počíst obal, někdy je tzv. "keramický" taky teflon, jen zpevněný keramickou drtí.
Pravé keramické jsou vlastně smaltované. Jsou taky fajn, ale "nepřilnavost" je daná jen tím, že mají z výroby extra hladký povrch a tak se žádné bílkoviny nezdrcávají v nerovnostech povrchu (což je podstata přichytávání), ale velmi rychle se jim povrch ochodí, vzniknou nerovnosti a začne se to chytat. Životnost železné/litinové pánve výrazně přesahuje životnost průměrného člověka. Životnost keramických pánví nedosahuje zpravidla ani životnosti křečka.
|
|
|
|
|