Martina, 2 kluci |
|
(20.2.2022 11:13:54) Jak často budeš dědečkovi jídlo vozit? 1x týdně na celý týden? Kvůli uskladnění. Má mikrovlnku a používá ji? Nebo radši ohřívá v kastrůlku? Má rád tradiční jídlo? Něco vyloženě nedává (pálivé, rýži(moji mamku dusí),...)?
|
libik |
|
(20.2.2022 11:15:56) Děda je odpůrce mikrovlnek, to je trochu problém, takže kastrůlek.
Reálný je dojezd 1x týdně (a pozvání dědečka na nedělní oběd)
Ale myslím, že je schopný si udělat tu přílohu.
|
breburda71 |
|
(20.2.2022 11:22:26) Jinak i kdyz nevari, tak hrozne sikovna je remoska, na upeceni masa, kurete, sunkafleky, i gulas uplne bezpracne v tom jde udelat...spis treba jidlo mu dat o vikendu na dva tri dny ( omacky s ruznou prilohou), a pak na dva dny treba neco sam v remosce neco upect, klidne ten bucek, jestli ho ma rad.., to zvladne fakt kazdy, po kratouckym zaskoleni...
|
|
Martina, 2 kluci |
|
(20.2.2022 11:56:27) Pokud umí uvařit brambory, těstoviny, rýži, tak pohoda. Mamka je taky na kastrůlky V neděli by jedl u vás, domů by dostal na Po zbytek od Ne, na Ut plátky kuřete ve šťávě, na St,Ct guláš, na Pa,So krabičku do mrazáku třeba hovězí na houbách, pečené kuře,...
|
Renka + 3 |
|
(20.2.2022 12:00:02) Náš senior třeba kuřecí maso nejí. A nejí ryby. My zase nejíme až na výjimky hovězí a vepřové. Pro mě je hrozně těžké něco vymyslet i na ty dny, když jede k nám, což bývá jednou za měsíc pátek - neděle. Je strašně těžké vařit lidem s odlišnými stravovacími zvyklostmi. Mamka byla schopná vařit dvě i tři odlišná jídla najednou, aby měl každý, co mu vyhovuje.
|
Senedra |
|
(20.2.2022 12:05:09) Můj otec má teď problémy s polykáním, takže ideálně pro něj br kaše, omáčka a maso uvařené tak, že se rozpadá.. to se za chvíli taky přejí. Nedávno jsem u našich byla, vařila jsem čočkovou polévku a pak jsem jí projela tyčákem. Když jsme měli oslavu, tak chtěl rosbíf. Fajn, sestra ho upekla, ale taky jsme nakonec skončili s tyčákem v ruce. Nenaděláme nic... Když k nám naši přijedou, vařím několik variant - aby se otec v klidu najedl a mamka měla něco jiného než ty omáčky.
|
|
|
|
|
jak |
|
(20.2.2022 11:20:21) Libiku, dobré je express menu. Jinak do krabiček do mrazáku jednotlivé porce. Omáčky,polévky, k tomu do lednice knedlík,ten si děda ukroji a ohřeje. Můžeš udělat palačinky, dá si je do lednice,2_3 dny vydrží. Polévku v hrnci do lednice,2_3 dny vydrží. Udělat šišku sekané,zase2_3 dny tím pokryjes.
|
libik |
|
(20.2.2022 11:28:03) ha sekaná
Plánuji tedy dneska polévku, dušený základ z krůtího a sekanou, myslela jsem, že ten základ bych mohla rozdělit na 2 chutě.
technická, dá se mrazit třeba filé na másle?
|
Renka + 3 |
|
(20.2.2022 11:41:49) Myslím, že filé mamka mrazila. Nebo třeba šunkofleky. Moje mamka byla kuchařka, i profesí. Občas zavařovala polévky a omáčky do sklenic i s masem, rajskou, segedín, guláš, prakticky vše. Jen se to otevřelo, vylilo do hrnce a ohřálo. Bylo i chuťově lepší než z mrazáku.
|
libik |
|
(20.2.2022 11:50:41) Renko, s tím zavařováním mám strach, to je při mých nulových zkušenostech botulotoxin dřív něž řeknu švec.
Jinak k té samotě tvého dědečka.. u nás z části funguje dědečkův návyk na řetězové mejly. Takže on mi píše reporty , co dělá, já ho 1-2x denně pochválím a pošlu mu písničku nebo video s ptáčky.
Jinak se sestrou se střídáme, ona je na úklid, já jsem na jídlo a zařizování. Jediná pravá dcera žije v horách, ta telefonuje.
|
Renka + 3 |
|
(20.2.2022 11:54:08) Libiku, ten náš není na internetu. To je velká výhoda v komunikaci, když s ním senior umí pracovat. Takže my voláme na střídačku volám jednou já, jednou muž. Ale ten náš senior je zahrádkář a včelař, tak když je hezky jezdí na malinkou zahrádku, kterou má za městem. Jen teď je takové období, kdy včelky spí a je nevlídné počasí, tak ta jeho samota je víc vidět. Když mu zavoláme, mluví hodinu, je vidět, že je nevymluvený.
|
|
|
|
|
|
|