angrešt |
|
(14.4.2022 20:23:40) Ne, ráda je nemám. I když postupně se to ohlazuje a z bytostného odporu to došlo do takové nějaké neutrality :)
V raném dětství jsem je i docela ráda měla, vlastně jsem jen chodila k pratetě s košíčkem a ta mi ho naplnila vajíčky a to se mi líbilo. Ale v pozdějším dětství a v dospívání se to stalo noční můrou. Dokud jsem nebyla dostatečně stará, abych se mohla vzepřít rodičům a prostě na Velikonoce nejet na chatu, tak to bylo prostě odporné. Snažila jsem se vždycky schovat, buď na odlehlém konci zahrady, nebo pak už jsem se schovávala radši do sklepa a na půdu, ale nic nepomohlo, moje matka chodila na ulici odchytávat koledníky a vodila je na mě, i do toho sklepa či na půdu. Bylo to ponížení a šílený trapas jak pro mě, tak, pokud nebyli úplně namol, i pro ty koledníky.
A vlastně jsem špatně snášela i jinak mi blízký duchovní rozměr Velikonoc, protože moje dodržování všeho, od pátečního postu po přesnou docházku na bohoslužby, bylo pod obrovským tlakem a kontrolou. Vlastně i tohle bylo vůči mně agresivní. Trvalo mi pak v dospělosti hodně let, než jsem zvládla vůbec Velikonoce vidět v roce jen jako obrovský flek agrese a nátlaku, nebo třeba na Bílou sobotu vkročit do kostela bez tísně a zpocených dlaní. Ale myslím, že míra úchylnosti "našich rodinných Velikonoc" tak trochu přesahovala běžné situace :) A myslím, že moje děti vnímají Velikonoce spíš hezky. A ani mně teď už nevadí přichystat vajíčka pro koledníky, kteří chodí u nás po vsi. Už můžu otvírat jen tomu, komu chci, a nemusím, co nechci, a beru to jako reciprocitu vůči ostatním lidem v obci, na které zase zvoní moje děti a jejich kamarádi.
|
K_at |
|
(14.4.2022 20:27:27) Angrešte uf.
|
|
*Kate* |
|
(14.4.2022 20:32:38) Angrešt
|
angrešt |
|
(14.4.2022 20:48:16) Kat, Kate, děkuju :) Je prostě fajn být dospělá :)
|
|
|
Martina, 2 kluci |
|
(14.4.2022 20:38:42) Angrešte, mela jsem to podobně. Ponížení, pouštěli do domu libovolně podroušené koledníky, nalívali teenagerům, v době oběda dostal i nejhorší obejda s pomlázkou řízek, všude mohli v botách (v tom naklizenem domě), jako bonus jsme my dcery mohly okolo 15 h ten zasviněný dům vytřít. Nechápu dodnes. Teď si Velikonoce už umím užít po svém se svými dětmi, s Vánocemi to ještě nemám zpracovaný.
|
angrešt |
|
(14.4.2022 20:49:22) Martino To mě moc mrzí, že velikonoční úchylnosti jsou tak rozšířené :( Tak aspoň, že s dětma už to jde i hezky :)
|
Martina, 2 kluci |
|
(14.4.2022 20:58:08) Angrešte, díky, přeju, ať se vydaří aspoň ta neutralita. Já mám ještě práci s odžitím blbých vánočních návyků, ale pracuju na tom. Pomáhá mi, když rodině vypovím, s čím se uvnitř potýkám, oni mi pak pomůžou, protože chápou moje občas divný reakce.
|
|
Rodinová |
|
(14.4.2022 21:03:42) Zaplatpanbu, ze jsem dite z mesta, z tretiho patra bez vytahu a bez chaty. Nasili a trauma velikonoc me minulo…
Jaro tak vubec moc nemusim, bere mi moje milovany lyzovani. Mam rada cerven a leto a dal podzim do rijna
|
Evelyn1968,2děti |
|
(14.4.2022 21:08:48) Já mám vlastně hrozně ráda úplně všechny svátky, ale Velikonoce ne, nějak to asi srovnávám s Vanocema, týdenním volnem zakončeným Silvestrem a je to takový chudý, žádná štědrovečerní večeře a málo volna nebo co
|
libik |
|
(14.4.2022 22:26:16) Evelyn, merenda velikonoční(nebudu sem tahat Vzkříšení) by měla být v neděli a to se peče jehně (tolik k návodu, kdy a čeho se přejíst)
|
Evelyn1968,2děti |
|
(15.4.2022 9:44:29) Libiku diky, můžu se v neděli přejíst vepřovým řízkem a salatem?
|
|
libik |
|
(15.4.2022 10:30:33) Chyba v překladu, můžeš se samozřejmě kdykoliv přejíst čímkoliv, věškeré jídelní zvyklosti při astronomických svátcích, jimiž jsou Vánoce a určitým způsobem i Velikonoce, mají předkřesťanské kořeny.
To , že se drží půst, i to, že se obětuje mládě. (beránek)
Myslela jsem si, že prostě o Velikonocích si i zarytý ateista či reikista uvaří něco méně běžného než řízek se salátem
|
Evelyn1968,2děti |
|
(15.4.2022 10:39:07) Já mám beránka sladkýho, jehněčí nejim, to bych měla zkažené volno.
Tradičně se musí jist jehněčí? Že ho ani nemají v Kauflandu v akci.
V sobotu bude kuře s nádivkou, bramborová kaše a okurkovy salát.
Včera byl špenát.
Tak ještě pořešit tu neděli.
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(15.4.2022 10:42:02) U nás řízek se salatem není úplně běžné jídlo, ale moje nejoblíbenější spolu se svíčkovou,mohla bych to střídat obden. My jinak jíme celkem dietne, tak si chci dopřát na svátky.
|
|
TaJ |
|
(15.4.2022 13:15:54) Libiku, u nás taky řízek se salátem není běžné jídlo, děláme ho vlastně jenom na Vánoce...během roku párkrát máme řízek s bramborovou kaší, ale to taky není každý týden.
|
|
sally |
|
(15.4.2022 16:43:08) imho to i s tím beránkem mělo praktický podklad... narodí se jehňátka - a beránci jsou darmožrouti, upíjejí mlíko, které by mohlo být pro lidi... na jaře jsou všichni vyčerpaní nedostatkem jídla přes zimu, takže čerstvé maso + pak zásoba mlíka jsou holt důležité pro přežití... (ano, vím, že beránek má i ten náboženský význam). Osobně, ač masožravec, mláďata nejím. Jehněčí, telecí atd.
|
|
Rigel |
|
(16.4.2022 12:49:31) "Myslela jsem si, že prostě o Velikonocích si i zarytý ateista či reikista uvaří něco méně běžného než řízek se salátem " přiznám se, že já si nic extra neuvařím. Řízek se salátem mám ráda, to možná jo. I když nejvíc ho dělám o pouti, je to praktické, když se různé návštěvy průběžně vydávají a vracejí z pouti celý den. Na velikonoce si užívám hlavně zdobení vajíček, vyrábím modrá s hvězdnou oblohou tradičně, a tradičně pro ně už léta koledníci chodí . A taky vlastně od dětství jsem milovala rozmanitost stuh, které bratři vykoledovali, tak i teď si ráda nachystám hodně různých.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(16.4.2022 13:30:16) Řízek se salátem dělám jenom na vánoce.
|
neznámá |
|
(16.4.2022 14:08:33) Já bramborový salát beru jako hodně pracné jídlo, ten pravý máme pouze párkrát do roka, často jen na Vánoce. Náš salát musí jít na stůl teplý, vše se vaří těsně před obědem. Studený salát je pro nás zbytkové jídlo.
Jehněčí máme hodně často, ne teda mléčné, vyndala jsem ho na zítřejší oběd, ale nic slavnostního teda nechystáme, Velikonoce moc neprožíváme. Letos ani hlavička nebyla, děti stihly vždy sníst rohlíky dřív.
Takže jediné speciální, co kolem Velikonoc děláme je beránek, ale už ho peču pár týdnů a ještě ho péct pár týdnů budu, vypadá hezky na stole, takže také to u nás není uplně spešl velikonoční pečivo, to samé mazanec.
A také do hodně jídel dávám kopřivy, ale zase, protože je jaro, ne kvuli Velikonocům.
|
Stará husa |
|
(16.4.2022 14:24:43) Jehněčí jsem ochutnala na dovolené a fakt ne. Nejen, že nehezky smrdělo, i divně, pro mě nepříjemně chutnalo. Už nikdy více!
|
neznámá |
|
(16.4.2022 14:26:36) U jehněčího/skopového jsou velké rozdíly mezi plemeny ovcí a také samozřejmě záleží na stáří ovce. My ho teda milujeme.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(16.4.2022 15:22:37) Jehněčí maso je chuťově vynikající. Sice maso léta nejím, ale v dětství jsem ho mívala právě na Velikonoce a nebo na dovolené na jihu. Když odhlédnu od etické stránky, označila bych ho za jedno z nejchutnějších mas, spolu se zvěřinou.
|
Kaliope X |
|
(17.4.2022 8:41:51) V dětství jsem párkrát jehněčí měla, šlo to. Naučila jsem se ho milovat, když jsme ochutnali indickou kuchyni, je vynikající. I když se u nás na vesnici Velikonoce slavili, tak krom vajíček, jsme žádná speciální jídla nevařili, ani jsme to nebrali moc jako svátek. U nás šlo hlavně o ty zvyky okolo.
|
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(16.4.2022 14:28:51) Já jsem ho jednou koupila a už nikdy více, byl na tom kudrnatej vlas (chlup)
Teplý bramborový salát? I tepla majonéza?
|
neznámá |
|
(16.4.2022 14:37:12) Jo, vše jako běžný salát a do toho se zamíchá majonéza. Ona se částečně rozpustí, vsákne se do brambor a salát pak není takový blemcavý. On se teplý dělá tradičně asi jenom kolem našeho regionu, já jsem dlouho studený neznala (kromě deset deka salátu do papíru), byla jsem v šoku, když nám před Vánoci v jídelně dali studený, to už jsem hodila na střední.
Teď studený občas dělám v létě, když mi zbydou brambory.
Já zase nikdy nepřišla na chuť telecímu, ale máme vlastní mladé hovězí, dost možná by bylo prodáváno jako telecí.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(16.4.2022 14:44:09) To jsou věci, člověk se porad učí
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(16.4.2022 14:55:27) Teplý neznám, mám ráda uleželý. Děláme den dopředu.
|
|
Bouřka |
|
(16.4.2022 15:28:44) Tak já salát taky dělám za tepla, lépe to vsákne tekutiny a brambory jsou ochucenější. Ale pak ho dávám vychladit. Běžně ho na Velikonoce nedělám, ale zrovna dnes byl, i s loupaním brambor bylo do půlhodiny hotovo, šoupla jsem ho do chladu, po návratu z koledy jen hodila vinnou klobásu do fritézy a byl oběd. Nádivku dělávám v pondělí. Jednak ze zvyku, u nás se za Velikonoce považovalo jen pondělí, takže se vše tradiční připravovalo na tento den, druhak z praktických důvodů, zlikviduju do ní všechny případné zbytky masa. Skopové bylo v plánu, mám ho v mrazáku, ale nevyšel mi poněkud jídelníček. Rajské ze středy zbylo tolik, že bylo dost i na čtvrtek, což se hodilo, neb jsem byla v práci, akorát holt nebylo zelené jídlo. Původní kuře s brokolicí tudíž padlo, brokolice byla v pátek s kaprem a kuře zbylo, takže bude zítra. Skopové v mrazáku počká na nějakou další neděli. Vyloženě ustàlená jídla na Velikonoce nemáme, v pondělí bývá ta nádivka, v pàtek ryba, ve čtvrtek se snažím o něco zelenèho, v sobotu něco nenáročného, co můžu mít dopředu, protože dělám v poledne doprovod, v neděli pokaždé jinak, jak se co hodí a vyskytne. Peču jak stíhám,loni akorát beránek.
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(16.4.2022 14:54:20) My občas dostáváme jehněčí od kamaráda co chová ovce. Letos jsem hokoupila na Rohlíku.
|
|
|
|
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(16.4.2022 13:48:13) Beru zpět, v Kauflandu je zlevněné irské jehneci, tak to asi lidi hromadne jedí. My si dáme asi to kuře s nádivkou na dva dny a řízky až v pondělí a budu mít do prace
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(16.4.2022 13:52:11) Pravda, budeme mít zítra jehněčí. Nádivku jsme měli včera, ale prý měla být dneska. Jsem z toho zmatená.
|
Stáňa * |
|
(16.4.2022 13:57:35) My máme kančí guláš a kančí maso pecene. Před časem manžel dostal za něco velký kus kotlety s zebry, strčila jsem to mrazáku, že to připravím, až nás víc. Budeme to mít dnes, zítra a v pondělí ze zbytku pečeného masa udělám rizoto, které budu mít i v úterý k obědu. Možná bych do něj mohla,dát alespoň kopřivy 😀😀
Jinak tradiční jídlo máme jen o Vánocích. Řízky dělám během roku jen když má někdo narozeniny, smažené nemám ráda.
|
|
|
apo-lena |
|
(16.4.2022 15:43:54) Valkýro, taky mám chuť na řízek. Odolávám od včerejška, ještě jsem ani nekoupila maso. V plánu nebyl. Až dopeču ciabatty, tak se půjdu projít. Asi vyberu trasu kolem obchodů.
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(16.4.2022 15:09:06) Valkýro, tak na Boží hod, ať už velikonoční nebo vánoční, se tradičně připravoval sváteční oběd, v drtivé většině domácností asi pečené maso v nějaké podobě plus sladké pečivo jako dezert. Je to krajové, jako všechna jídla, a sezónní, s jarními Velikonocemi tedy je hodně spojené jehněčí a skopové maso, různé zelené byliny, vejce. To se myslím celkem drží pořád.
|
|
|
|
|
|