Bouřka |
|
(19.9.2022 20:31:33) Houbařská sezóna v plném proudu a bohatá, kdekdo si přitápí sušičkou , takže co vy a houby? Sbíráte vyjímečně, příležitostně nebo jste maniaci, co je svrbí nohy a košík, když 3 dny nejste v lese? Baví vás sbírat, ale nejíte je? Jste typ "jen hřibovité a maximálně pár nejprofláknutějších jiných" nebo jste dosáhli i vyšších úrovní? Zavařujete je nebo jen sušíte? A cokoliv jiného, co vás napadne. Já sbírám příležitostně, ale vzhledem k častému pobytu venku a životu na venkově mám tu příležitost vcelku často. Sbírám ráda, jím je ráda a strašně nerada je čistím. Hromada hub dotažených z lesa mě děsí, raději si donesu jen pár kusů z procházky, které rychle zpracuju. Přímo na houbách jsem letos ještě nebyla, ale jen tak z procházek za barákem už jsem si toho donesla vcelku dost. Ale už bych i docela vyrazila i za cenu dlouhého čištění, lesík za náma má omezený sortiment a já bych do směsi ráda nějaké ty hřiby plus v lese na druhé straně údolí by mohlo být k vidění i něco zajímavého. A taky už jsem moc dlouho zavřená s dětma doma V posledních letech jsem si konečně našla cestu i k nejedlým houbàm a snažím se je víc naučit. Setrvačné sbírám hlavně hřibovité a jen pár jiných, i když už jsem se naučila i dost lupenitých, ale furt màm nějaké prašivkové cukàní, měla bych na tom zapracovat Ale pár druhů jsem přidala, místní porosty lakovek ametystových a lišek nálevkovitých jsou svůdné. Letos mi udělaly radost pýchavky dost velké, aby stály za sebrání. Ale někdy bych chtěla najít toho fakt velkého vatovce. Vychvalované řízky mě poněkud zklamaly, ale ala mozeček byly skvělé. Podobně loni, konečně jsem našla sírovec, ale chuťově mě taky moc neoslovil, možná jiná úprava, poštěstí-li mi se ještě někdy. Našla jsem pár kotrčů, jeden fakt obří. Velkou radost jsem měla ze své první hvězdovky a tenhle týden se kochám solitérní červenou voskovkou v trávníku před barákem, svítí tam jak vánoční stromeček. A na kraji lesíka za zahradou vyrostla výstavní šafránka. Loni jsem ještě objevila úžasný porost strašidelných dřevnatek. A těším se na nějskou límcovku měděnou, které se mi strašně líbí.
|
Monika |
|
(19.9.2022 20:48:08) Smarja,houby ne,celý víkend nevidím,nejím a nevarim nic jiného!!! Houby sbírám ráda,velmi to povyšuje už tak velice oblíbený pohyb v lese.V sobotu jsme (po období sucha a období nedostatku času) konečně vyrazili do Brd,kde jsme v podstatě "sklidili" (hledat nebylo třeba) odhadem 6-8 kg hub (a to jsme si vybírali) a museli silou vůle utéct na cestu a skoro se zavřenýma očima pryč z lesa Musím říct,že to skoro nemělo kouzlo
|
Bouřka |
|
(19.9.2022 20:50:34) No jo, když je to na kosu, tak tomu chybí to vzrušení z lovu. A ta hrůza doma potom
|
|
Monika |
|
(19.9.2022 20:52:23) Jinak tedy sbíráme spíš jen klasiku a úrodu jsem částečně podusila a zmrazila,částečně usušila (v troubě,skutečně to bylo dobré na pritopeni ),něco jsme rozdali (ale moc zájemců nebylo,někdo to nejí,další měli vlastní houby),něco snědli (smaženice,polévka,hora řízečků), něco ještě máme (půl kotle polévky a ještě celé houby,zítra na nich asi udělám nějaké maso ...)
|
Bouřka |
|
(19.9.2022 20:57:43) Já se párkrát odhodlala na řízky, smažím nerada, ale je to jediná forma, kterou je ochoten syn jíst (když o nich ví, ve směsi je leckde podstrčím, aniž to zjistí ). Teď byla omáčka z toho kotrče, většinou to ale házím pod maso nebo do směsí ala čína. Dala bych si kyselo, ale zplesnivěl mi kvásek a ještě jsem se nedokopala k oživení sušeného. Plus sušené. A kubu, ale to by chtělo nějaký ty hřiby.
|
Monika |
|
(19.9.2022 21:01:50) Bouřko, u nás jsou řízky velmi oblíbené,ale musí to být minirizecky z plátků kloboučku,žádné celé obalené celé klobouky Je to desná piplacka,ale já to nakrájená,děti obalily a já pa na dvou pánvích smazila,tak se to dalo.Ovsem tolik práce a sežrali se to asi za 15 minut včetně brambor/chleba
|
Bouřka |
|
(19.9.2022 21:03:53) Já taky dělám miniřízky, obalovay celé klobouky mi přijde strašně nepraktické a složité.
|
Monika |
|
(19.9.2022 21:06:34) Bouřko,tak to mi obalování celých klobouku přijde tedy mnohem jednodušší,rychlejší a tedy praktičtější Jen to není až tak dobře - moc houby,málo strouhanky
|
Bouřka |
|
(19.9.2022 21:08:09) Mně se to vcelku láme, u nás vedou na řízky bedly a masáci, ty jsou křehké, takže je raději nakrájím.
|
Ropucha + 2 |
|
(19.9.2022 21:10:11) Bouřko, přesně tak, bedlí klobouky nakrájené na kousky
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(19.9.2022 21:15:37) Taky mi nejvíc chutnaj hřibový
|
|
Bouřka |
|
(19.9.2022 21:16:59) Valkýro, že jo. Mně přišlo, že je to hlavně o trjobalu a já zase smaženou strouhanku tolik neadoruju. Ale na ten mozečkový způsob to chutnalo i synovi, jak je to chuťově jemný, tak to není cítit jako houba.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(19.9.2022 21:19:55) Ty plátky hřibů se daj udělat i bez trojobalu, osmažit na oleji přírodně a posolit, mňam
|
Bouřka |
|
(19.9.2022 21:23:27) Jen tak na sádle je dobrej i ten masák. Vcelku i na nudličky (ty si chystám do těch směsí, ale většinou půlku zlikviduju ještě než dovařím )
|
Bouřka |
|
(19.9.2022 21:31:15) Holubinky moc nesbírám, vím že ty zelený jo, ale málokdy je najdu, a červené jsem líná ochutnávat.
|
Bouřka |
|
(19.9.2022 21:38:58) Ty černající moc neznám, asi se na ní trochu zaměřím.
|
|
|
|
|
|
|
|
Katka a 2 výrostci |
|
(20.9.2022 21:10:50) Jooo,řízky z plátků rozkrájených z hlav velkých pravých hřibů.Naprostá chuťová slast !!!
|
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(19.9.2022 21:08:44) Smažit celý klobouk musí být nepraktické, vždyť je prohnutý a většinou příliš velký.
|
|
|
|
|