K_at |
|
(9.10.2022 18:45:22) Mám hlávku kapusty. Nevařím s ní. Kapustu neumím. Můžu ji nakrájet a porušit dohromady třeba s mrkví??? Nemá nějakou "vadu" v chuti, která by mě zaskočila? Pardon, je to idiotský dotaz. Ale kapusta má premiéru, no.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(9.10.2022 18:48:30) Ty jsi nikdy nejedla kapustu? Mně nechutná.
|
|
Muumi |
|
(9.10.2022 18:49:31) Tak polévku? To samé, co zelňačka, klidně s klobásou? Nebo kapustové karbanátky.
|
|
K_at |
|
(9.10.2022 18:55:35) Rose, chci udělat směs. Takže podusit můžu. Teda ale tohle vypadá lákavě. Dík.
|
Slonisko |
|
(9.10.2022 19:27:03) Kat, já kapustu dělám jako Rose, občas teda do základu přidám rovnou maso. Ve směsi s mrkví si jí taky dovedu představit, ale asi bych nejdřív dusila tu mrkev a kapustu přidala později, mám ráda když je "tak akorát", úplně rozdušená už nic moc.
|
K_at |
|
(9.10.2022 19:34:00) Mám to k dušenému hovězímu. Brambory zvlášť. Dítě nejí kapustu. Nechala jsem 0anev od masa, kmín, trochu curry koření, mrkev a za chvilku tu kapustu. Vypadá to dobře. Třeba ji vezmu na milost. 😜
|
|
|
|
|
77kraska |
|
(9.10.2022 19:15:39) mne kapusta chutna, ale varila jsem ji naposledy tak v roce 1991, kdy jsem experimentovala s makrobiotikou
|
|
Blanče |
|
(9.10.2022 19:27:18) Vysmažit anglickou na kostičky, přidat nakrouhanou kapustu, osolit, opepřit trochu oprančit zalít trochu vodou - nebo ideálně uzeným vývarem, nakrájet na kostičky brambory a dusit dokud brambory nezměknou. Pokud to trefíš, nemusíš ani zahušťovat nebo jen trošičku. Dochutit spoustou česneku, dosolit, dopepřit. Mňam, udělala jsi mi chuť, v týdnu bude enintopf.
|
holkamodroočka |
|
(9.10.2022 20:07:34) Blanče, mňam. Přesně takhle to dělá mamka.
|
Blanče |
|
(9.10.2022 20:13:16) Jj, je to recept minimálně sto let starý ale taky jsme ho nějak vyřadili z jídelníčku. Když byly děti malé, dělala jsem docela často.
|
|
|
|
P.T. Cruiser |
|
(9.10.2022 19:40:57) Tchyně dělala masovo-kapustové karbanátky, (kapustu nejdřív spařit a pak před zamícháním do masové směsi nasekat nebo pomlít), kapustovou polévku s paprikou a klobásou nebo jen zapraženou světlou a hlavně dušenou se slaninou na cibulce, jedli k tomu chleba. Já jsem schopná pozřít jen růžičkovou dušenou na másle.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(9.10.2022 19:45:39) Taky jím jenom růžičkovou, zapečenou s nivou.
|
P.T. Cruiser |
|
(9.10.2022 19:59:06) Já si na dušenou na másle sypu slanější sýr navrch, někdy střídám s praženou strouhankou.
|
|
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(9.10.2022 19:54:23) uvařím brambory na bramborovou kaši
mezi tím kapustu nakrájím nebo nastrouhám jak zelí, podusím, trochu osolenou, jak zelí, aby ale nebyla moc měkká, aby nebyla na kaši
přitom ještě stihneš osmahnout kostičky uzeného masa nebo anglické
brambory šťouchám spíš míň, nemusíme úplně kaši, ale je to podle zvyku, potom do brambor zamíchám kapustu a to maso
je to prý irský recept, původně teda s růžičkovou kapustou, ale já většinou používám tu normální
|
|
Černá kronika |
|
(9.10.2022 20:18:16) Dělávám zapečenou kapustu s bramborem a uzeným podle tohoto receptu. Je to mooooc dobrý. https://www.toprecepty.cz/recept/49306-pecena-kapusta-s-bramborami-a-uzenym-masem-z-jednoho-pekacku/ Místo uzenýho stačí kousek anglický slaniny. Jo a rovnou to peču, bez podlévání a předvařování.
|
|
Rodinová |
|
(9.10.2022 20:19:15) Kapusta je jediny jidlo, po kterym moje deti blejou
Delam kapustovy karbose, cisty nebo mix, zapecenou s bramborama a slaninou a to je tak asi vse.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(9.10.2022 20:25:56) Znáš tohle ? https://magazin.aktualne.cz/nenarozene-deti-se-zacnou-mracit-kdyz-uciti-chut-kapusty-zji/r~9147c0863b0111ed8980ac1f6b220ee8
|
Rodinová |
|
(9.10.2022 20:34:11) To jsem neznala a mnohe to vysvetluje
|
|
|
anemon |
|
(10.10.2022 11:06:23) Rodinová😀
|
|
|
Muumi |
|
(9.10.2022 20:41:05) Kat, jen pro zajímavost. Jak se kapusta ocitla v tvé domácnosti?
|
K_at |
|
(9.10.2022 20:43:09) Muumi, darovaný přebytek. Jsem si řekla, že to prubnu.
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(9.10.2022 21:04:23) Mám ráda maso v kapuste, stejná příprava jako maso v mrkví, používám růžičkovou, ale tohle by šlo taky.
|
|
anemon |
|
(10.10.2022 11:05:31) Kat - máme rádi dušené vepřové v kapustě. A já za top považuju polívku, který moje máma říká “pucíková”
1/4-1/2 kapusty se pokrájíme na malý kousky, hodí se na máslo podusit, pak na to nasypat dvě lžíce krupičky, osolit, opepřit a opéct do zlata, na to klapnout dvě vejce, zamíchat a vařečkou udělat hrudky, zalít vývarem ev. smetanou a provařit. Ale děti mi to jedí z pórku, kapusty jen s tím masem.
|
|
Půlka psa |
|
(10.10.2022 18:47:46) Kapusta je nejlepší jídlo na světě. Slanina, trocha másla, cibule, hodně česneku, brambory, pepř, sůl, kmín, kapusta na kousky, vývar a trocha sójovky. Samozřejmě vím, že to není žádná vysoká gastronomie (aneb jak zabít všechny středoevropské chutě zcela nepatřičně Kikkomanem), ale ono je to tak strašně dobrý. A přiznávám samozřejmě, že v původním receptu sójovka nebyla.
|
|
angrešt |
|
(10.10.2022 19:27:13) Kapusta, podobně jako jiné brukvovité, mají tu potíž, že když se u nich přešvihne tepelná úprava (nebo se upraví nevhodně, třeba se nechají dlouho někde v teple přiklopené), tak se v nich začnou rozkládat sloučeniny obsahující síru - a začne takový ten typický pach. To se dělo zhusta růžičkovým kapustičkám, které byly součástí mochovské směsi v jídelnách, a tak aby se pořádně provařila mrkev, kapustičky se spolu s ní převařovaly a pak sirně zapáchaly a i trochu hořkly a proto se staly dost plošně neoblíbenou zeleninou. Když se s kapustou zachází něžně, tak chutná skvěle :)
S mrkví dohromady dušená by byla moc dlouho, když s mrkví, tak kapustu přidávat později.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(10.10.2022 22:06:50) Bez mrkve. Jen samotnou, na jemné nudličky, na olivovém oleji s kouskem másla, s česnekem. Nerozvařit, jen osmahnout, aby zůstala křehká. Vynikající věc.
|
|
|