zerat |
|
(20.1.2023 10:23:27) Prošla jsem tady témata a nejsem z toho úplně chytrá. Dlouhé roky jsem pekla bábovku v silikonové formě a byla jsem spokojená, ale asi stárnutím víc a víc pokukuji po formě keramické např. od Tescomy a nebo nad formou typu zn. NV nebo prostě "plechovou" s nepřilnavým povrchem např. také zn. Tescoma. V diskusích zaznělo, že z některých forem jsou bábovky až moc vysušené... Mohu požádat o zkušenost? Plus prosím, jak se dostává bábovka z keramické formy? Nehrozí, že praskne, kdybych ji postavila na mokrý hadr? Moc děkuji za názory a pomoc s výběrem.
|
Vranice |
|
(20.1.2023 10:40:00) A co SIMAX z borosilikátového skla? Je vidět, jak je upečená, musí se teda forma vymazávat, ale peče se v ní podle mě líp než v keramice. Keramického mám beránka od Tescomy (bílo-červená forma), můžu doporučit.
|
zerat |
|
(20.1.2023 10:51:12) Vranice, popravdě nad sklem jsem vůbec neuvažovala. Teď jsem se zkoušela radit přímo v prodejně Tescomy a paní mi doporučila spíš tu nepřilnavou. Říkala, že má obě a používá už jen tu "plechovou" nepřilnavou, protože ji má výrazně dřív upečenou a chuťově v nich prý rozdíl nevidí. Oni teď mají 20% slevu, takže výhodněji vyjdou obě... Jak jsem doma po TEP kolene a pomalu se začínám rozcházet bez holí, tak začínám mít roupy a chuť péct. A tím pádem i rozhodnout toto jednou "pro vždy"
|
|
Liaa |
|
(20.1.2023 14:38:14) "A co SIMAX z borosilikátového skla?"
Tu mám a je to bezkonkurenčně nejlepší forma, kterou jsem měla. Ovšem nikdy jsem neměla plechovou. Bezkonkurenčně nejhorší byla keramická, silikon je někde uprostřed.
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(20.1.2023 10:50:05) Keramické formy používám na bábovku, beránka i jiné tvary celý život a s vyklápěním žádný problém není. Na mokrý hadr je tedy nepokládám, to neznám a nevím, proč by se dělalo. Problém mívám s tím, že se mi bábovka uvnitř nedopeče, ale to nebude materiálem formy, to bude nějakou mojí chybou. Mamince i babičce se ve stejné formě vždy upekla dobře.
|
zerat |
|
(20.1.2023 10:52:30) Já jsem takto byla naučená od maminky u plechové, tak jsem si myslela, že to bude podobné s keramickou. Ihned po vyndání z trouby ji položit na mokrý hadr a odpařit ji od formy.
|
|
|
Lenka Pražanda |
|
(20.1.2023 10:54:04) Perfektní téma, které zodpovím dokonale Silikon mi smrdí, i když každý kdo jí používá to popírá. Ale já to z toho cítím, když si na návštěvě vezmu kousek bábovky. Mám krásnou zlatou NV. Ta se musí velmi dobře vymazat aby šla bábovka vyklopit a je suchá. Teď jsem dostala k vánocům tuto: Banquet Forma na bábovku MAJESTIC. Úplně stejné, musí se dobře vymazat a bábovka je suchá. Jediná výborná a vláčná bábovka je ze skleněné Simax. Podotýkám že mám stále stejný recept, stejný robot ve kterém dělám těsto i troubu. Takže to je formou.
|
TaJ |
|
(20.1.2023 11:03:22) Lenko, taky nesnáším ty silikonové formy, taky mi to smrdí a vůbec je mi to nesympatické. Kdysi jsem dostala i silikonový vál (takovou tu podložku), ale letěla z domu a vrátila jsem se ke starému dobrému dřevu. Ale my i prkénka máme všechna dřevěná apod. Formu na bábovku máme letitou hliníkovou, peče se v ní krásně, je sice potřeba ji vymazat a vysypat, ale to je chvilička a bábovka z ní pokaždé vypadne hned úplně sama, peče se dobře, vysušená není. A navíc je lehká na manipulaci, máme i keramickou, ale nikdy jsme si na ni nějak nezvykli.
|
Lenka Pražanda |
|
(20.1.2023 11:13:14) Moje máma má taky strašně starou hliníkovou. Je pravda, že se jí v tom peče dobře, i ta bábovka hezky vypadá, ale suchá je. Jestli jste na to zvyklí a nikdy jsi nic jiného neochutnala, tak ti to nepřijde. Ale pak když ochutnáš ze skla, tak ten rozdíl poznáš hned. Všichni po mě chtěli recept a ono to bylo formou Mě se rozbila, tak jsem chtěla vyzkoušet něco jiného, protože se mi nelíbí tvarově.
|
TaJ |
|
(20.1.2023 11:17:01) Lenko, nevím, my pečeme v podstatě dva druhy bábovek - tvarohovou a šlehačkovou a vždycky je výborná a vláčná. Ale pravda je, že ze skla jsem ji asi nikdy neměla, na návštěvách netuším, jakou mají formu, ale co jsem tak ochutnala kolem sebe, tak všichni mají podobnou, jako my...
|
|
Ropucha + 2 |
|
(20.1.2023 11:29:46) Mně tedy bábovka z hliníkové formy suchá nepřijde. Používá ji naše babička, starou formu možná ještě po prababičce, a bábovku má měkoučkou a vláčnou úplně stejně jako druhá babička z formy keramické. Já bych řekla, že záleží na způsobu pečení, každý materiál asi potřebuje trochu jinou teplotu a délku pečení. Já to neumím moc vychytat, mám s bábovkami úspěchy kolísavé, babičky bez ohledu na materiál forem mají výsledky vždycky perfektní.
|
TaJ |
|
(20.1.2023 11:34:59) Ropucho, já vůbec netuším, jak dlouho kterou bábovku, nebo koláč peču...téměř vždy peču cca na 160-170 stupňů a průběžně na ni kouknu do trouby, když se mi zdá, že už by mohla být, tak píchnu špejlí a řídím se podle barvy povrchu...zatím vždycky dobrý, vysušeného nemáme nic . Akorát muffiny peču 20 minut na 180, ty pečeme pořád jen jeden oblíbený druh, do těch nepíchám
|
Ropucha + 2 |
|
(20.1.2023 11:43:03) TaJ, já mám jednu a tutéž troubu už asi patnáct let a ještě pořád jsem s ní nežila Některé druhy pečiva už se mi podařilo vyladit, ale u některých pořád selhávám. Mohu obhlížet, očichávat, píchat špejlí... a stejně to někdy zkazím. Asi je to nějaký druh antitalentu, protože mým dětem se to nestává, klukovi ani holce, oba pečou lépe než já 🙈
|
|
|
Lenka Pražanda |
|
(20.1.2023 12:20:16) Já myslím že to "suchá" bude individuálně pocitové. Je to stejné jako s vánočkou. Nejím (ani sama nepeču) domácí protože je tuhá i když už jsem tolikrát slyšela že "moje je nadýchaná a vláčná". Všechny byly z mého pohledu tuhé
|
TaJ |
|
(20.1.2023 12:39:32) Lenko, my máme takovou hutnější, ale vláčnou , přesně takhle nám chutná, nemáme rádi ty moc nadýchané, vatové. Takže je hutná, ale není suchá, to vůbec.
|
holkamodroočka |
|
(20.1.2023 17:17:05) TaJ,miluji ty nadýchané vatové. Někde mám recept na takové mazanec , musím to konečně vyzkoušet.
|
|
|
|
|
|
Vranice |
|
(20.1.2023 11:16:49) TaJ, silikonovou podložku místo dřevěného válu používám ráda. Nemusí se tolik podsypávat těsto moukou jako na dřevě a když potřebuju pracovat s bezlepkovým těstem, ať už perníčkovým, lineckým nebo na pizzu, jde to na silikonu mnohem líp. Formu na bábovku ze silikonu bych nechtěla.
|
TaJ |
|
(20.1.2023 11:20:30) Vranice, chápu, já ji párkrát i zkoušela, ale nějak jsem se s ní nesžila. Mně prostě ten silikon přijde takový bléé . Jediné, co máme silikonového, je mašlovačka a ani tu nemáme dlouho, dřív jsme používali klasické z peří, ale nevydržela dlouho, když se s ní třeba vytírala pánev při smažení palačinek apod. Tady mi ta silikonová vyhovuje víc, ale na nic jiného jsem si nezvykla.
|
|
|
|
TwinVerča |
|
(20.1.2023 12:46:07) Podepisuju, skleněná forma je super, měli jsme i celé moje dětství, jinou ani nemám vyzkoušenou. Krom fiaska na chalupě, kdy jsem zkusila kameninu po předcích a prostředek se nepropekl ani trochu, Ale to byla i moje chyba - moc těsta.
|
|
|
Len |
|
(20.1.2023 11:12:06) Zkusenosti mam se vsemi, mamka pece cely muj zivot ve sklenene a ta je podle mne nejlepsi, ale tuhle domacnost s nedostatkem mista a skladovanim forem v sobe by neprezila. Keramickou moc nemusim, vyklapi se nejhur a je mi tezka. Pak mam nemeckou hlinikovou s keramickym povrchem, s tou jsem moc spokojena, jednoduche vymazavani, nemusi byt precizni. A par let mam tri formy NW, na ty pouzivam tedy ten specialni sprej, takze zadne problemy s vyklapenim. Suche mi babovky neprijdou, ale delam jen slehackovou, prezidentskou a tvarohovou. Olejova a ruzne podobne mi nechutnaji, ty sussi byt mohou. S mokrym hadrikem nema problem zadna z forem.
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(20.1.2023 11:54:26) nejlepší bábovku mám vždycky ze staré litinové formy... je fakt, že je pekelně těžká (je to i dost velká forma) a při otáčení se někdy bojím, abych si nerozbila talíř, ale vyklopit jde vždycky krásně (vymazaná forma) a bábovka má krásnou kůrčičku a je vláčná... a pak mám ráda sklo - jde výborně umýt, bábovka dobře vyklopit, vidím jak se peče... silikon mě nadchl na pracny a cukroví, třená těsta mi z něj nechutnají, chybí mi pak kůrčička
|
TaJ |
|
(20.1.2023 12:38:03) Rose, já třeba bábovku nikdy nevyklápím na talíř, ale na takovou tu mřížku a na talíř ji pak přendám až když vychladne. I ji na té mřížce pocukruju, abych pak neměla ten cukr všude na talíři kolem.
|
|
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(20.1.2023 12:43:13) Mám skleněnou poděděnou. Tvarově se mi moc nelíbí, ale peče se v tom dobře.
|
anemon |
|
(20.1.2023 23:52:08) Na skleněné mi vadilo, že prostředek není děravý a bábovka je tam světlá. Bezlepek mi v těch místech dělal brousek.
|
|
|
Pole levandulové |
|
(20.1.2023 12:47:55) Kouzlo original NW formy spociva v tom, ze kdyz dodrzis navod, nemusis s ni delat zadne cary, abys ji vyklopila. Vyndas z trouby, nechas deset minut, otocis a vyjede ti krasna babovka. Vymazavas bud jejich sprejem nebo rozpustenym maslem. Dobre vede teplo, takze peces na min stupnu a vysusene neni nic. Tescomu vyzkousenou nemam a nechci, original koupis v akci za cenu Tescomy.
|
TaJ |
|
(20.1.2023 13:39:46) Pole, s naší hliníkovou taky nemusím dělat nic, sice ji tedy vymažu a vysypu, sprej jsem nezkoušela, ale po upečení ji jen nechám chviličku stát, položím nahoru mřížku, otočím a je venku . Tvarohovou nechám stát chvilku déle, je měkčí, tak aby neprojela mřížkou, ale jinak to samé...
|
|
|
Beat |
|
(20.1.2023 13:04:52) https://www.onlineshop.cz/pecici-formy-a-tvoritka/babovka/forma-na-peceni-orion-marissa-babovka-24-cm-hneda-840615P.html?gclid=Cj0KCQiAlKmeBhCkARIsAHy7WVtWnCQf3m1HP9elHlY1xpr7WURW9vUtgXiokfiHXvjzWidYwYUN7FkaAp9iEALw_wcB
Mám zkušenosti se všemi, ale nejradši teď pecu v téhle. A vysušena neni nikdy žádná. Vyklopit lze krasne. Pecu převážně ořechovou, prezidentskou, tvarohovou. Kdyby se nesnedly, jsou i třetí den vĺacné. Potrebuju extra vlacne babovky, suché nesnášíme.
|
Beat |
|
(20.1.2023 13:11:12) Pole, ta forma Orion tohle umí taky. Pece se v tom vážně skvěle. A ty designy.. ach. Kdyby to nebylo zbytečný, koupím si další.
|
|
|
susu. |
|
(20.1.2023 13:58:57) Bábovky peču v keramických starých formách a jsem s nima spokojená. Na mokrý hadr je moc nedávám. ale asi by to i ustály, když je dobře vymazaná a vysypaná, je to v pohodě, když tak počkám, až trochu zchládne a jde to hladce. Plechovou nepřilnavou mám jednu, jen malou, pracuju s ní jen málo, ale jde to taky dobře. Nemám ráda skleněnou, je sice moc hezká, ale je to fakt tenké sklo a mám strach s tím nějak ťuknout. O mokrém hadru ani nemluvím... Mám i skleněnou koláčovou formu, ta je z tlustého skla, takže se nějakého ťuknutí nebojím, ale zase mi těžko propéká prostředek.
|
Lenka Pražanda |
|
(20.1.2023 14:49:44) Ta skleněná není tenká. Měla jsem jí víc než 10 let. Rozbila se mojí neopatrností, zavadila jsem o dveře. To by nepřežil ani skleněný pekáč Naopak, o tyhle co mám teď se bojím, že se vnitřek poškrábe a budou na vyhození. Skládám formy do sebe kvůli úspoře místa.
|
Pole levandulové |
|
(20.1.2023 15:35:41) Tak si mezi ne dej uterku nebo filc a nic se neposkrabe. Taky skladuju na sobe.
|
|
|
|
zerat |
|
(20.1.2023 18:25:00) Ještě jednou všem díky za názory. Manžel mi přivezl https://eshop.tescoma.cz/forma-babovka-vysoka-delicia-24-cm-vetrnik?utm_source=CJ&utm_medium=affiliate&utm_content=11919999&utm_campaign=CJ-4217696&cjevent=52312d2298e711ed811e23770a18ba73&cjdata=MXxZfDB8WXww - je nádherná, taková "masivní". Už se v ní peče bábovka. Zkusila jsem zase po letech nějaký recept na šlehačkovou z netu, tak jsem zvědavá.
|
|
|