holkamodroočka |
|
(11.6.2023 11:49:47) ahoj holky, kdo máte? Chtěla bych hlavně na přebytky uvařeného jídla (co zbyde, tak zamrazit, a je z toho třeva rychlá hotovka k večeři). Předpokládám, že sensoricky to bude stejné jako kdybych jídlo zmrazila v krabičce.
Napadlo mě pár dotazů: - je něco, na co si dát u přístroje jako takového pozor (funkce)? - máte zkušenost se zamrazením třeba polévky/ guláše i s omáčkou? případně je na to nějaký fígl? - a nebo vakuujete tekuté věci i s krabičkou? - když se mrazí syrové ovoce /zelenina - nerozmašíruje se to tím vysátím vzduchu? - jak dlouho vydrží v mrazáku, aby to pak nechytilo jeho pach? - chtěla jsem si zavaukovat udělané kostky z vývaru, abych pak jen jednu ostřihla, a zbytek zůstal zavakuovaný, ale to je asi technicky neproveditelné. To samé s nasekanými bylinkami - lze vakuovat sušené ovoce a houby? - a využíváte i k metodě sou-vide? Jaký typ masa se na to hodí nejvíce? - šly vy vakukovat i usušené bylinky - aby si udržely aspoň ten zbytek aroma, co jim po usušení zbyde...
Čětla jsem, že se dá využít i na potraviny ve špazce, ale to mne nenapadá na jaké (kromě těch hub a sušeného ovoce).
Je někdo, kdo vakuovačku měl, a nevyhovuje mu?
Díky za postřehy.
|
Vítr z hor |
|
(11.6.2023 12:17:49) Mam a vyhovuje. Vlastne mi to, coby nezavarovacimu typu, zvysilo kvalitu zivota Tekute laduju naberackou rovnou do pytliku (kupuju rukav a pytliky si svaruju sama) - treba omacka na spagety. Zavakuovane nechyta v mrazaku pachy a hezky se vejde (krabicky zabiraji misto). Pytliky se hezky popisuji. Houby, papriku, rebarboru atd. jsem vakuovala/mrazila za syrova a dobry. Jednou jsem vakuovala krizaly, ale nema to cenu, stejne se hned snedi. Ale ustrihnout kousek a nechat zavakuovane nejde. Mozna, kdyby byl jiny stroj, dal by se udelat svar uprostred, ale v tom mem jde zavakuovat jen okraj. Sous-vide nedelam.
|
holkamodroočka |
|
(11.6.2023 12:23:45) Větře, díky za odpověď. A kde kupuješ ten rukáv, hodí se to na všechny typy vakuovaček? Já chci obyčejnou z Lidlu.
|
Rodinová |
|
(11.6.2023 12:48:53) Rukav a pytliky se daji koupit ve vsech eshopech s vakuovackama, jen maji ruzne rozmery, je treba zvazit co chvi a jak mam velky stroj.
|
|
Vítr z hor |
|
(11.6.2023 13:30:55) Ten rukav kupuju podle sirky (aby se vesel) a ceny. Ani nevim, jestli jsou nejake dalsi parametry.
|
|
|
Rodinová |
|
(11.6.2023 12:47:35) Zhruba jako Vitr, mam a vyhovuje. Vakuuju i susene houby a vyloupane vlasaky, susene ovoce, pokud se hned nesezere, maso pred zmrazenim….atd. Setri to mimo jine dost misto v mrazaku i spajzu.
Jeste poznamku, mam teda funkci normalniho a nezneho/gentle vysavani protoze z masa treba by to normalni vycuclo stavu a porusilo strukturu. S tekutinami zkusenost zatim nemam, ale ty bych vakuovala v nadobach-mam, ale jeste nezkusila.
|
holkamodroočka |
|
(11.6.2023 13:03:46) Rodinová, a co máš za značku? A ty nádoby na tekutiny byly k tomu? A teoretická úvaha - je možné, aby se zavaukovaným produktem ve špajzce prokousal potravinový mol, kdyby tam náhodou byl?
|
Rodinová |
|
(11.6.2023 13:18:51) Mam nejakou Maxxo Profi, nadoby jsme dokoupili, ale s nekteryma modelama se prodavaji rovnou. Myslim, ze se moli neprokousou, ten matros je dost tuhej, aby vydrzel ten podtlak pri vysavani.
|
Mr. Miçkey |
|
(11.6.2023 13:30:38) A nemaj zuby, ne? 😅
|
holkamodroočka |
|
(11.6.2023 13:36:48) Já jsem právě četla v jiné diskuzi, že si paní nedělá doma "zásoby" třeba mouky. Že si přinesla domů ořechy v sáčku, a tam byli moli, kteří se skrz ten sáček dostali. Vím, že to zní legračne
|
|
|
|
Pole levandulové |
|
(11.6.2023 13:55:53) Myslim, ze mol se prodere vsude. Jednou jsem kvuli tomu vyhodila balik psiho suseneho masa, byl v silnem originalnim plastovem baleni a normalne do nej udelali moli diry a vlezli dovnitr. Jinak nam se osvedcily krabicky s odsavaci vakuovou pumpou, radsi mam ty sklenene, ale maji i plastove, dela to Zwilling.
|
Mr. Miçkey |
|
(11.6.2023 21:20:45) Alorat v tech dozach mas jen podtlak, vzduch logicky uplne nevysajes, ve folii jo a jeste setris misto,
|
|
|
|
|
Mr. Miçkey |
|
(11.6.2023 13:21:59) Smarja, to jde s kazdou, teoreticky, udelas dva svy za sebou s odstupem pul centimetru a strihas mezi nima. Akorat s tema levnejma to budes delat tejden, oproti me je to dvojnasobna prace plus po cca trech musi chvili vychladnout😂
|
Mr. Miçkey |
|
(11.6.2023 13:39:36) Balil jsem si treba i sashimi do prace si na cestu ryby jsem zavakuoval tim setrnejsim modem, zavakuovany mezi dva zmrzly gelovy polstarky, ktery se davaji na narazeny koleno a spol, gumickama trochu zafixoval, obalil jsem celej konstrukt alobalem a podruhy zavakuoval. Prezily syrovy ryby i ja
|
|
|
|
Mr. Miçkey |
|
(11.6.2023 13:11:41) Mam, pouzivame kazdej den😅ty levny z Lidlu atd. dlouho nevydrzely, mame caso vrh 690 advanced a je zatim nejlepsi ze vsech, co mi kdy prosly rukama. Ty levny delaj desnej randal, maji malej vykon, prehrivaji se. Tahle vysaje az 20 litru za minutu (levny tak polovinu), dvojity sev, ma vyndavaci vanu (na vytekly tekutiny a spoö), muzes az 150krat svarovat za sebou aniz by se prehrala (u te levne tak trikrat, nez se prehreje a musis par minut cekat. Ono se to nezda, ale pri vice porcich to dokaze privest k silenstvi).
Tekutiny si nejdriv zmraz v naky krabicce, vyklop a vakuumuj zmrazenou kostku, muzes tocit furt ty samy a je s tim nesrovnatelne min srani.
V lednici mame vakuovany snad vsechno, co je nacaty (krome masla😅). Syry, otevreny baleni sunky...vezmu extra o neco delsi folii nez je treba a pouzivame jinopakovane. Obcas si kupuju do prace ruzny hotovy bowls a ty vakuumuju taky i s tim jejich boxem, nikde se nic nevysype a ani v ty krabici moc nesesype, viko je priplacnuty tim podtlakem. Vakuujem obcas i jiny veci nez jidlo, napr. obleceni, penize, pokemon karty... v podstate cokoli, co ma bejt bud neprodystne uzavreny, nebo chces zredukovat objem. Na to je ovsem potreba prave ta kvalitni vakuovacka, ktera ma tah a neprehriva, ty bezny jsou fakt akorat tak na tri pytliky gulase.
|
Rodinová |
|
(11.6.2023 13:20:46) Jo, to je fakt Mickey, vetsi baleni syra nebo cehokoliv vlastne rozdelim na primerene porce a zavakuuju
|
Mr. Miçkey |
|
(11.6.2023 13:28:20) My ani nic predem nedelime, zavakuujem to normalne i s obalem, aspon to drzi tvar😅vezmu tak o 10 cm delsi folii, nez je treba a tocim ji dokud staci. Pro velky rodiny zcela zbytecny, ale pro ty, kdo malo ji/jsou malo doma idealni, jinak jsme bezne vyhazovali balen, ze kteryho ubyly dve kolecka. Trvanlivost se vyrazne prodlouzi.
|
Rodinová |
|
(11.6.2023 13:35:57) No dyt jo, pul kila syra rozdelim na 4 porce, jsme 2 lidi, prodlouzim trvanlivost, cely pulkilo by driv zplesnivelo
|
Mr. Miçkey |
|
(11.6.2023 13:43:23) Jo tak na parmazan idealni, vakuovanej jsem ho mel snad 3 mesice a driv se sezral, nez stihl zplesnivet.
|
|
|
|
holkamodroočka |
|
(11.6.2023 13:38:09) Sýr se může mrazit? tak to je paráda
|
Mr. Miçkey |
|
(11.6.2023 13:41:06) My vakuujem ten nacatej v lednici teda, ale pokud vim, mrazit se snad da (na mrazene pizze je taky syr)
|
Rodinová |
|
(11.6.2023 13:52:19) Vakuuju nacatej v lednici i mrazim.
Nejcasteji mrazim nastrouhanej na porce a pak pouzivam.
|
|
|
|
|
|
Mr. Miçkey |
|
(11.6.2023 13:17:28) Tvoje kostky z vyvaru jsou uplne v pohode proveditelny, s kvalitni vakuovackou, ktera dela dvojitej sev a neprehriva se😅(dvojitej sev, protote pak strihas mezi nima, a musi vydrzet hodne svarei za sebou, jinak se s tim budes crcat az ti to zacne tat). mam stejne zmrazenou marmeladu a striham.
|
|
|