heroes |
|
(30.8.2023 10:40:13) Před chvílí jsme se vrátili že snídaně v obřím hotelu. Když jsme odcházeli (snídaně konci v 10 což zrovna bylo) byly pulty plné jídla. Šunky, sýry, vajíčka, zelenina, pomazánky, párky, slanina.... Prostě všeho mraky. Předpokládám, že se ještě nají personál ale co dál? Použít zítra to nemůžou, vyhazuje se to? A totéž po večeři... Nějak jsem se nad tím zamyslela a děsí mě kolik tun jídla se asi vyhodí v hotelích po celém světě :-(
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(30.8.2023 10:49:21) Tak to by mě taky zajímalo. Doufám, že aspoň něco ještě využijou. Třeba do salátů nebo nějakých omáček.
|
|
neznámá |
|
(30.8.2023 11:29:17) Pře covidem na Balkáně toto jídlo normálně vyhazovali, obří hromady jídla za hotelem, něco stačili roztahat psi a kočky a každý den přijeli popeláři a metaři a jídlo odvezli. Dělali jsme si srandu, že to stejně hodí z první utesu do moře, protože moře občas přineslo nějaké odpadky na pláž. Ekologii moc neřešili, mi řešíme brčka a tam se v obchodě automaticky vyfasoval igelitový sáček i k balení žvýkaček, jak nám bylo vysvětleno prodavačkou, kdo má sáček, ten to neukradl. A pák pytlíky lítaly všude.
Předpokládám, že státy EU už to budou řešit jinak.
|
|
Stáňa * |
|
(30.8.2023 11:53:12) Nevím, jak kde, ale známé manžel je kuchař ve velkém hotelu a nosí to občas domů.
|
|
byvala radka |
|
(30.8.2023 12:09:48) Zamrazi, rozmrazi a zitra to mas k snidani
|
|
holkamodroočka |
|
(30.8.2023 13:01:10) Já jsem kdysi pracovala v cizine v několika restauracích. A nikde zaměstnanci neměli jídlo zdarma, vždy platili aspoň pár symbolických dolarů, i za jídlo, které "zbylo". Pití, včetně post mixu, čaje a kávy jsme měli zdarma. Co se nesnědlo, to se při večerním úklidu kuchyně vyhodilo.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(30.8.2023 15:59:03) Co se ke mně dostaly informace, recyklovat se to nesmí, musí se ekologicky zlikvidovat, ale jak se to dodržuje, nevím. Ve vysoce profi zařízeních bych dodržování čekala, ale o všech si iluze nedělám. A ani se nedivím, plýtvání potravinami ve velkém je srdcervoucí. Ráda si přečtu případné osobní zkušenosti od zdroje.
|
|
Koníček mořský |
|
(31.8.2023 8:19:09) Taky si to někdy říkám a raději to ani nechci vědět. Z vyhazování jídla mám úplnou fóbii, protože jídlo se přece nevyhazuje !!!!
Tak snad to jídlo z hotelu nakonec někdo sní. Tohle je v tom našem blahobytu strašně nedomyšlený a nedotažený - pokud to vůbec nějak jde. Vyhazovat jídlo
|
Drypetis |
|
(31.8.2023 12:53:36) Koníčku, bohužel je to smutná realita - vyhazování jídla. Taky se mi to hodně příčí. Je mi líto, když se něco vyhodí doma, ale co se asi vyhazuje v hotelech, radši nevědět. Stačí u nás ve firmě, kde se návštěvám dává k dispozici dost bohaté občerstvení a zbytky se druhý den vyhodí poté, co zůstaly přes noc v zasedačce. Jen vzácně to někdo nacpe do ledničky a ráno dá do placu. Ty návštěvy často odchází v době, kdy už tam není ani uklízečka, ani recepční a nechá se to prostě na stole. Uklízečka má povinnost ráno projít ty zasedačky a vyhodit, co tam zbylo. Už se tedy našli i kolegové, kteří si s ní domluvili, že to dojí přesto, že to bylo celý den a noc při pokojové teplotě, ale ono to většinou zkažené není. Ovoce třeba vůbec ne.
|
Stáňa * |
|
(31.8.2023 20:53:48) U nás bylo v zimě období, kdy jsme měli v práci skoro každý den nějaký důležitý meeting. Občas jsem v práci déle než do pěti, kdy ty meetingy obvykle končí, a zasedačky jsou vedle naší kanceláře. Tak jsem to posbírala, něco vzala domů a něco dala do ledničky na druhý den pro kolegy. Nebo si to vezme ten, kdo meeting pořádá a rozdá to ve výrobě (dělají se tam 12hodinnové směny).
|
|
|
|
Vranice |
|
(31.8.2023 12:41:00) Proto do hotelů a komplexů na dovolenou moc nejezdím.
Naše hygienické předpisy neumožňují nespotřebované jídlo v kychyni znovu použít. Je to prostě gastroodpad a ten sváží firmy, které se na to specializují. Něco se dá zkompostovat, něco využít v bioplynových stanicích.
Některé hotely můžou mít smlouvu s neziskovkama, které jídlo rozdají potřebným, bezdomovcům.
A existují appky, které ukážou, kde si může člověk koupit přebytečné jídlo z restaurací za zvýhodněnou cenu. Nevím, jak moc to v praxi funguje. Nedělám si iluze, ale leckdy je pro personál jednodušší vyhodit jídlo do nádoby pro gastroodpad než zadávat počet porcí a druh jídla do systému aplikace.
Více o tom tady: https://zachranjidlo.cz/7481/ceske-appky/
|
|
Červená malina |
|
(31.8.2023 21:33:13) Dcera pracuje v restauraci. Zbylé porce z denního menu, případně zákusky, které by druhý den prošly se zdarma nabízí personálu. Co nikdo nechce, se vyhazuje. Vaří se omezený počet porcí, aby k tomu nedocházelo. Okolo 15hod už bývá snědeno, ale občas prostě zbyde.
|
|
|