Hanka-1978 |
|
(16.10.2023 19:24:39) Zdravím, s dětmi ve školce si chceme tento týden upéct jednoduchou jabkovou buchtu (vajíčka, cukr, olej, nastruhané jabka, mléko, mouka, kousky čokolády). Máme ve třídě chlapečka s celiakií, tak se chci zeptat - když do těsta použiju pohankovou mouku, povede se to? Pečeme s dětmi v MŠ poměrně často, letos poprvé mám dítko s bezlepkovou dietou. Děkuji za pomoc
|
Čumča. |
|
(16.10.2023 20:11:33) pohankovou leda do perníku, a stejně jen částečně s jinou moukou.
Dejte Jizerku zlatou nebo Doves farm samokypřící - obojí mají v Kauflandu i Bille.
|
Hanka-1978 |
|
(16.10.2023 20:20:32) Aha, děkuji. No je to pro mě složitější, protože Billu i Kaufland mám trochu z ruky... Kouknu do Alberta, jestli to tam nebude. Myslela jsem, že tam prostě sypnu tu pohankovou a hotovo.
|
Vranice |
|
(16.10.2023 20:47:21) Hanko, bezlepkovou Jizerku mívá Albert taky, možná i jiné druhy (Schär, Doves farm, rýžovou), nakupuji u Alberta jen občas. Specielně do jabkové buchty můžeš dát půl množství třeba Jizerky a půl bezlepkových ovesných vloček, buchta pak nemá tak moc škrobovitou chuť. Že je potřeba použít jinou nádobu, vařečku a formu, to asi víš. Nejlépe koupit nové a používat jen na bezlepkové pečení, aby nedocházelo ke kontaminaci lepkem.
A podívat se na složení čokolády, prášku do pečiva, aby byly taky bez lepku.
|
Hanka-1978 |
|
(16.10.2023 20:50:35) Aha, díky za informace. No, to se nám to školkové pečení trochu komplikuje...
|
Čumča. |
|
(16.10.2023 20:54:13) bezlepkové vločky jsou super nápad, už je začínají všude mít, dříve to bylo dost těžké
|
|
|
|
|
Hanka-1978 |
|
(16.10.2023 20:53:59) Teď jsem googlila nějaké recepty s pohankovou moukou a dočetla jsem se, že na sladké pečení se dá bez problémů použít... Tak teď nevím. Asi se fakt raději poptám maminky chlapečka, ať to pak nedopadne tak, že děti budou natěšené a buchta bude fiasko!
|
Velšice |
|
(16.10.2023 20:57:43) Já pohankovou mouku moc nemusím, ale v perníku a jablkové buchtě s čokoládou je ta chuť pohanky úplně v pohodě
|
|
Vranice |
|
(16.10.2023 21:02:08) Pohanková mouka se samozřejmě dá použít na bezlepkové pečení, protože je přirozeně bezlepková. Ale pohanka má poměrně výraznou chuť a ne každému sedí. Jednou jsme dostali k Velikonocům beránka z pohankové mouky a moc bezlepkové části mé rodiny nechutnal, navíc bylo to těsto takové hutné.
Pokud je dítě zvyklé z rodiny na chuť pohanky, tak bych mouku použila, jinak hrozí, že buchta nebude chutnat. Anebo alespoň dát půlku těch vloček a půlku pohankové mouky.
|
Hanka-1978 |
|
(16.10.2023 21:05:18) No buchta bude pro všechny děti, tak bych ráda, aby byla dobrá. Říkám si, že když se tam dají ta nastrouhaná jabka a popř. kousky čokolády, tak by ta pohanka nemusela být tak cítit no... Ale osobní zkušenost s tím právě nemám. Ještě bych to mohla třeba nejdříve vyzkoušet doma na manželovi a synovi
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(16.10.2023 21:06:33) Mně ani manželovi nevadí, dělám i pohankové palačinky. Ale těžko říct, co na to děti ze školky.
|
|
Vranice |
|
(16.10.2023 21:23:11) Nevím, kolik dětí máte ve školce, ale když budeš chtít péct bezlepkově pro všechny, tak se to prodraží. Bezlepkové mouky (směsi) stojí kolem 100 Kč/kg. A navíc bezlepkové buchty často jinak chutnají a rychleji osychají.
|
|
Čumča. |
|
(16.10.2023 21:23:21) jestli chceš, aby buchta byla dobrá, tak na tu pohankovou mouku rezignuj, chuťově se k jablkům fakt nehodí
kypřící prášek bez lepku je všude běžně v prodeji
s těmi extra nádobami a měchačkami na těsto bych to nepřeháněla, to je přehnané Stopové množství lepku může být ve většině potravin, pokud nejsou vysloveně z bezlepkového výrobního provozu, označené jako "bezlepkové"
|
Ropucha + 2 |
|
(17.10.2023 8:21:30) "jestli chceš, aby buchta byla dobrá, tak na tu pohankovou mouku rezignuj, chuťově se k jablkům fakt nehodí"
Za mě se hodí skvěle. Neporadím s procesem pečení, nikdy jsem z pohankové mouky vlastnoručně nepekla, ale chodím jíst hotové výrobky a s jablky podle mě ladí. Je to trochu specifická chuť, ano, prostě pohanka, ale k podzimnímu ovoci jako jablka, hrušky, švestky bych ji zrovna kombinovala bez obav.
|
kosatka2 |
|
(17.10.2023 9:43:17) Přesně, pohanka, jablka, skořice, dobrota.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(17.10.2023 11:05:43) To se krásně hodí. A lité těsto nebude problém. Když v tom budou ty jablka, rozinky, třeba čokoláda. Promaže dobrou marmeládou, pohanková mouka nikomu vadit nebude.
|
Hanka-1978 |
|
(17.10.2023 13:17:03) Děkuji, půjdu do té pohankové mouky
|
|
|
|
|
|
|
|
K_at |
|
(16.10.2023 21:11:04) Hani, já bych byla klidnější i z hlediska diety. Nikdy si nejsem jistá, co všechno děti mohou a jak citlivé na lepek jsou. Ale zase já jsem v tomhle možná trochu paranoidní....
|
Hanka-1978 |
|
(16.10.2023 21:14:12) Máš pravdu, vyptám se maminky
|
K_at |
|
(16.10.2023 21:16:06) Dej vědět, jak to dopadlo a zda si děti šmakovaly. Ať to je v pohodě.
|
Hanka-1978 |
|
(16.10.2023 21:18:25) Děkuji Letos je to pro nás s kolegyní nové, za celou dobu jsme nikoho "bezlepkového" neměly.
|
Čumča. |
|
(16.10.2023 21:26:09) já bych pro tři děti pekla zvlášť do malé formy
forma se vysypává kukuřičnou strouhankou, tou bezlepkovou moukou se vysypává strašně špatně
bezlepkové mouky se dává o trošku více v porovnání s pšeničnou moukou, dávám třeba místo 250g pšeničné v receptu 280g bezlepkové mouky
|
Vranice |
|
(16.10.2023 21:50:46) Čumčo, bábovkovou formu vysypávám kokosem, vločkami, mletými ořechy a u plechů, remosky používám pečící papír bez vysypávání.
S odděleným nádobím je to jistota. Někomu stopy lepku nevadí, někdo může reagovat, je to individuální. Nejlépe se zeptat.
|
Jahala. |
|
(17.10.2023 8:35:45) Já bych se na buchtu vykašlala a udělala nějaký přirozeně bezlepkový recept. Co třeba pečená jablka?
|
Klabe+3 kluci (08,10,15) |
|
(17.10.2023 9:12:10) Taky bych šla asi raději na jistotu a udělala treba nepeceny jablečný dort s pudinkem a bezlepkovymi piškoty. A ozdobila zakysankou se skořicí.
|
|
|
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(17.10.2023 7:46:49) Čumčo, eh, bezlepkové mouky dávám při "konverzích" zásadně méně než pšeničné Všechna těsta mají být ve výsledku tekutější. Dýl se to peče, ale je to vláčný.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
K_at |
|
(16.10.2023 20:28:17) Hanko, omlouvám se, jen ještě mě napadlo, jestli jsi konzultovala s rodiči recept? Asi jo. Ale třeba by poradila I maminka.
|
Hanka-1978 |
|
(16.10.2023 20:33:36) Zatím ne, ale asi se poptám maminky a bude vyřešeno
|
|
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(17.10.2023 7:44:30) Na tyhle jednoduché buchty je vynikající výživová volba čiroková mouka, mají v DM stabilně půlkilový pytlík, je to mnohem lepší než různé směsi od Schäru nebo Jizerky, což jsou z velké části jenom škroby.
Pohanková nebude dobrá.
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(17.10.2023 7:46:01) No a určitě bych nepekla pro všechny. Pěkně bezlepkáčům bokem, a všem dětem zároveň ukázat, jak je potřeba neprášit lepkovou moukou, nepoužívat stejný nádobí a tak.
Konec bezlepkového okénka.
|
|
|
Veverka7 |
|
(17.10.2023 9:13:01) Mne prijde skvele to delat pro vsechny bezlepkove! Vylouci se riziko kontaminace a to bezlepkove dite si pak nepripada tak blbe. Nacini si myslim staci dobre omyte, nove bych nekupovala. Ale urcite dobre diskutovat s maminkou, jak striktni ta alergie je, kazdy to ma jinak. Pohankove mouky bych se nebala, tech smesi take ne, s jablicky a cokoladou to bude dobre a kdyz si to sami upecou, bude to chutnat jeste lip Kez by se vsechny ucitelky takto snazily, sama mam celiaka a vim, jak tezce to ty deti nesou
|
Ropucha + 2 |
|
(17.10.2023 10:22:04) Také bych to udělala pro všechny. Ať ochutnávají nové chutě, v dnešní době existuje tolik dobrých alternativ, že nevidím důvod držet se pšeničné mouky ani jiných tradičních ingrediencí. Samozřejmě chápu, že se člověk obává první zkušenosti, když to nikdy předtím nedělal, ale recepty jsou myslím dneska už vychytané a snad by se dal vypátrat nějaký vhodný. A vidím i výchovný efekt směrem k tomu, že jídlo bez lepku je chutné a plnohodnotné, není to nic méněcenného, možná v některých případech spíš naopak.
|
|
Hanka-1978 |
|
(17.10.2023 13:24:25) Určitě budu péct bezlepkovou buchtu pro všechny děti, uvidíme, co z toho vyleze A asi půjdu do té pohankové mouky. V té kombinaci s jablky, skořicí, kakaem a čokoládou si myslím, že to bude OK. Těm směsím na pečení bych se raději vyhnula, dneska jsem si četla v obchodě složení a přijde mi to docela šílené... Raději osobně vařím a peču ze základních surovin, takže pohanková mouka u mě vede A děti aspoň ochutnají něco nového.
|
|
|
kosatka2 |
|
(17.10.2023 9:41:59) Nejsnadnější je koupit nějaké instantní bezlepkové těsto třeba na bábovku, perník, muffiny, atd. Bezlepkové těsto se chová trochu jinak a když člověk experimentuje prvně, je to dobrodružství.
|
Hanka-1978 |
|
(17.10.2023 13:25:08) No já mám radši základní suroviny, takže instantním směsím bych se ráda vyhnula...
|
|
|
angrešt |
|
(17.10.2023 13:46:29) Hanko, to se mi moc líbí, že ve školce společně pečete :)
Na bezlepkovou bych se nejdřív zeptala rodičů chlapečka, jaké suroviny jsou možné a jakou míru eventuální kontaminace snese. Pokud nezvládá ani stopy, tak hlavně pozor na veškeré náčiní, které nemá dokonale hladké povrchy a může na něm něco ulpět. Typicky dřevěné vály, měchačky, metličky šlehačů, rozevírací dortové formy apod. Pekáč na pečení je vhodné vyložit papírem na pečení, nebo použít rovnou koupenou jednorázovou pečicí nádobu z papíru nebo alobalu. Problém je i třeba prášení lepkové mouky, kdyby s ní někdo pracoval na vedlejším stole.
V receptu, který píšeš, bych použila jahelnou mouku, hodí se chuťově k podzimnímu ovoci a těsto z ní je kypřejší než z pohankové. Nebo je můžeš smíchat napůl. Škrob v zrnech pohanky má vyšší viskozitu v porovnání s jinými rostlinnými škroby, takže výsledné těsto je takové těžší a hutné. Nepíšeš tam žádný kypřicí prostředek. pokud plánuješ těsto kypřit vaječným sněhem - tak tam právě pozor na ty metly a eventuální stopy lepku. Pokud tam kypřidlo chybí ve výčtu - tak pozor, musí být bezlepkový prášek do pečiva, normální obsahuje lepek. Nebo použít jedlou sodu.
|
Hanka-1978 |
|
(17.10.2023 14:04:14) Děkuji za spoustu informací, prášek do pečiva koupím určitě bezlepkový. Pekáč vysypu kokosem. Jsem z toho fakt nervózní, jako bych pekla svou první buchtu v životě :-D Navíc - kdyby se to nepovedlo doma, tak pal to čert. Ale v té školce, děti budou natěšené... No snad to klapne.
My pečeme docela dost, letos tedy poprvé to bude bezlepkové pečení. Minulý týden dělala kolegyně s dětmi hranolky z brambor v troubě a bramborové placky.
|
jamakta |
|
(17.10.2023 14:08:37) a BL by měly být i ostatní ingredinence - i ta čokoláda nebo kypřící prášek.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(17.10.2023 14:58:10) No a nevyzkoušíš si to nanečisto z malé dávky nejdřív doma? Každá mouka se chová trochu jinak, já bych naostro rovnou s dětmi asi neriskovala. Kuchtění s dětmi ve školce je každopádně skvělé
|
|
|
|
Lada2 |
|
(17.10.2023 20:27:24) Pozor na pohankovou mouku, kup Šmajstrlu nebo Extruto. Hlavně ne Pernerku.
|
Hanka-1978 |
|
(17.10.2023 20:37:11) Díky za tip
|
|
|
Hanka-1978 |
|
(20.10.2023 13:46:41) Tak hlásím, že buchta dopadla skvěle. Použila jsem tedy pohankovou mouku a výsledek byl výborný, chutnalo všem dětem. Chuťově tedy opravdu moc dobrá buchta, pohanková mouka neměla žádný rušivý efekt. Asi bych to nepoznala, kdyby mi dal tuhle buchtu někdo ochutnat, že tam je jiná mouka.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(20.10.2023 13:51:33) To jsem ráda, že se povedlo.
|
Hanka-1978 |
|
(20.10.2023 15:06:18) Já jsem taky moc ráda, děti fakt měly boule za ušima, jak jim chutnalo Myslela jsem, že se podělíme s dětmi z vedlejší třídy, ale nezbylo...
|
|
|
K_at |
|
(20.10.2023 14:12:38) Hanko, paráda!
|
|
|
|