Girili |
|
(2.12.2024 16:25:50) Prosím, kdo děláte bramborový salát na vídeňský způsob, podělíte se o recept? Někteří z rodiny klasiku moc nemusí a ve Vídni jsem před pár lety jedla výborný jednoduchý bramborový salát - byla v tom cibule, kopr a nějaká kyselejší zálivka. Ráda bych to zkusila i doma. Potřebovala bych případně přesný návod, ideálně včetně množství a všech vychytávek.
Moc díky!
|
Stará husa |
|
(2.12.2024 18:10:10) Nevím, jestli je to pravý vídeňský bramborový salát, ale napíšu ti, jak jsme ho dělali u nás: uvařit brambory ve slupce (na osobu 4 střední brambory), horké oloupat a nakrájet na kostky. Svařit půl litru vody se solí a lžičkou cukru, do vařící vody nalít trochu octa. Brambory nasypat do mísy, posypat na drobno nakrájenou cibulí, zalít horkým nálevem, promíchat, posypat pepřem a zakryté pokličkou chladit v ledničce. Vyndat půl hodiny před podáváním.
|
|
angrešt |
|
(2.12.2024 20:37:44) Podstatou vídeňského bramborového salátu je uvolnění škrobu z horkých brambor do zálivky založené na horkém hovězím vývaru.
takže se uvaří brambory ve slupce v osolené vodě a ještě horké oloupou a nakrájejí na plátky - já na to místo nože používám kráječ na vajíčka. Dají se do mísy a zvlášť se přivede k varu hovězí vývar (bez tuku, ten se předem sebere), do toho se dá sůl, pepř, bílý vinný ocet a olej neutrální chuti, já používám řepkový. A to celé horké se opatrně v míse potřásá a promíchává dvěma dřevěnýma měchačkama, aby brambory pustily do zálivky škrob a tím ji zahustily, ale zároveň, aby se co nejmíň polámaly ty brambory. Chce to trochu cvik a taky hlavně lojovitou odrůdu brambor. Přesné poměry - no, já to dělám od oka, ale dělám salát obvykle ze 2 kg brambor a na to tak 600 - 700 ml vývaru, sůl a pepř fakt podle chuti (celkem dost, brambory to vsajou), bílý vinný ocet cca 50 ml a olej cca 100 ml.
No a tenhle základ potom můžeš obohacovat vším možným. Mně v tom chutná jemně pokrájená červená cibule, kterou proliju vařící vodou, pak propláchnu studenou a promnu se solí (potom v salátu tolik nečpí) a jemně nakrájená pažitka. Ale můžeš přidat i kyselé okurky, plátky vařených vajíček, čerstvé bylinky, např. stragon... klině i ten kopr (kopr standardně dávám do jiného salátu - Kartoffel-Gurken Salat, ten jsem popisovala kdysi v tomhle článku https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/letni-bramborove-salaty-podle-sousedu-bez-majonezy-a-s-cerstvou-zeleninou.html).
No a třeba u Figlmullera se vídeňský servíruje posypaný hromadou polníčku pokapaného štýrským dýňovým olejem, což je extra dobrota :)
|
neznámá |
|
(2.12.2024 20:50:17) Děláme stejně, akorát nedáváme ocet, ale strouhanou kyselou okurku a cibuli na jemné proužky a nespařuji ji.
|
Girili |
|
(3.12.2024 1:01:11) Děvčata, moc všem děkuji! Určitě vyzkouším.
|
|
|
|
byvala radka |
|
(3.12.2024 17:33:09) Tento kyselak jsem si uzivala cele detstvi na jizni Morave. Delam jen majonezovy, o kterem jsem vzdy snila. Jinak je to proste salat, ve kterem je zalivka typu lak z okurek, octova
|
|
|