Re: Bramborový salát na rakouský/vídeňský způsob
Podstatou vídeňského bramborového salátu je uvolnění škrobu z horkých brambor do zálivky založené na horkém hovězím vývaru.
takže se uvaří brambory ve slupce v osolené vodě a ještě horké oloupou a nakrájejí na plátky - já na to místo nože používám kráječ na vajíčka. Dají se do mísy a zvlášť se přivede k varu hovězí vývar (bez tuku, ten se předem sebere), do toho se dá sůl, pepř, bílý vinný ocet a olej neutrální chuti, já používám řepkový. A to celé horké se opatrně v míse potřásá a promíchává dvěma dřevěnýma měchačkama, aby brambory pustily do zálivky škrob a tím ji zahustily, ale zároveň, aby se co nejmíň polámaly ty brambory. Chce to trochu cvik a taky hlavně lojovitou odrůdu brambor.
Přesné poměry - no, já to dělám od oka, ale dělám salát obvykle ze 2 kg brambor a na to tak 600 - 700 ml vývaru, sůl a pepř fakt podle chuti (celkem dost, brambory to vsajou), bílý vinný ocet cca 50 ml a olej cca 100 ml.
No a tenhle základ potom můžeš obohacovat vším možným. Mně v tom chutná jemně pokrájená červená cibule, kterou proliju vařící vodou, pak propláchnu studenou a promnu se solí (potom v salátu tolik nečpí) a jemně nakrájená pažitka. Ale můžeš přidat i kyselé okurky, plátky vařených vajíček, čerstvé bylinky, např. stragon... klině i ten kopr (kopr standardně dávám do jiného salátu - Kartoffel-Gurken Salat, ten jsem popisovala kdysi v tomhle článku https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/letni-bramborove-salaty-podle-sousedu-bez-majonezy-a-s-cerstvou-zeleninou.html).
No a třeba u Figlmullera se vídeňský servíruje posypaný hromadou polníčku pokapaného štýrským dýňovým olejem, což je extra dobrota :)
Odpovědět