| kysnutá knedla |
 |
(8.3.2025 10:10:25) Manžel šiel s deťmi do lesa "na houby". A priniesli plný košík skvostu najvačšieho - čagu sibírsku. Už to namleté suším a Vás sa chcem opýtať - máte niekto dlhodobejšiu skúsenosť s týmto, údajne zázrakom? Pocítili ste nejaké účinky, prípadne viete o niekom z okolia?
|
| Bouřka | 
 |
(8.3.2025 11:15:17) Pár kolegů ji používá, zkušenost dobrá, ale ta příprava pro správný účinek je trochu věda.
|
|
| Len | 
 |
(8.3.2025 20:16:13) Zkusenosti nemame, ale vzhledem k tomu, ze houbam docela verim, tak v pripade nalezu bych s ni zkusila neco udelat. Ja beru lion""s mane (koralovec jezaty - snad je ten preklad dobre) tablety, a odprisahla bych, ze mi hezky funguji na uzkosti. Zpracovani byva trochu veda, ale alespon bych zapatrala, co s tim. Manzel ji tu jednou nasel na brize, ale byla moc vysoko, takze vyzkouseno nemame.
|
| kysnutá knedla |
 |
(8.3.2025 21:02:08) Len, prosím Ťa - keď Ťa tu mám - zdá sa mi to, alebo to si bola Ty - pred rokmi si písala, že pečieš semienkový chlieb bez múky? Nenapísala by si mi, prosím, cca pomer surovín? Dávaš tam aj orechy? Tie by som rada vynechala, mám pocit, že ich mám úplne vo všetkom, tak aspoň v chlebe sa ich chcem vzdať... A za druhé (viem že som otrava, ale Tvoje recepty berem ako zaručené) - neodpísala som si Tvoj recept na zelňáky a teraz neviem v čom ich hľadať. Tak, až budeš mať čas a chuť, tak Ti budem za oboje veľmi vďačná. Hlavne ten chlieb ma zaujíma, lebo min. týžden sme v Nemecku kúpili semienkový. Myslela som, že si dám denne jeden plátok (na váhu to bolo dosť), a ja som behom 24h zožrala celý balík! Bol naprosto fantastický! Mužovi som dnes naznačila, že keby mi tam skočil po chlieb, že by to bol naj darček k MDŽ, no nejak sa nechytil...
|
| Len | 
 |
(8.3.2025 21:21:50) Knedli, bez mouky ne, ja pecu s celymi zrny, ale zitny, podle Maskrtnice, tu zitnou mouku si na nej melu sama. Celoseminkovy nevim, to mozna nekdo s problemem s lepkem bude vedet.
Zelnaky: kilo zeli bez stavy, tu si nech na pripadne rozredeni testa, vejce jedno az dve, podle velikosti, alespon dve lzice sadla, 750g hl. mouky, to je hodne orientacni, proste podle oka a savosti zeli, podle slanosti zeli muzes pridat sul, kmin. Smichat, vytvorit mirne lepive testo a rozvalet na tvar plechu na tenkou placku, plech pomazat olejem, vlozit placku, rozrezat na ctverce/obdelniky radylkem a i navrch potrit olejem. Pecu zhruba na 200 do zruzoveni okraju. Z tehle davky mi vyjde asi pet velkych plechu.
|
| Stáňa * | 
 |
(8.3.2025 21:26:28) Len, od té doby, co jsi sem dala recept na zelňáky (někdy kolem Vánoc?) jsem je pekla už mnohokrát. Naposledy včera dopoledne na jednu akci včera a jednu akci dnes. Takže z víc než půl kila zelí. Všichni je chválili  Té mouky jsi původně psala 600 g na kilo zelí, ale mně spíš vychází těch 750 g. A po potření olejem je ještě sypu kmínem. Jo a vykrajuju kolečka, nejsou to teda pravidelná kolečka, protože to zelí udělá "cancoury" kolem, ale vypadá to podle mě lépe než čtverečky.
Mimochodem, zítra ráno budu péct jiné oblíbené placky, škvarkové.
|
| Len | 
 |
(8.3.2025 21:42:12) Stano, jo, ja totiz nemam ten recept napsany, ztratila jsem mou rucne psanou kucharku behem stehovani, takze cerpam jen z pameti a 750 bude nejspis ta spravna vaha. Ale hrozne zalezi na zeli. Tesi me, ze chutna. Ja mam vzdycky problem je prestat jist, takze se v peceni mirnim
|
| Stáňa * | 
 |
(8.3.2025 21:50:52) Škvarkové jsou taky výborné 😀
|
|
|
|
|
| Čumča. | 
 |
(8.3.2025 21:22:39) https://paleosnadno.cz/recept/seminkovy-chleb/
tenhle miluju já
|
|
|
|
| PJana | 
 |
(10.3.2025 8:45:14) Čagu beru od půlky prosince. Začala jsem kvůli problémům s trávením. Žáha mě nepálí (ale zrušila jsem pití černého čaje, který byl možnou příčinou), nadýmání zmizelo (ale opravdu si hlídám, abych nesnědla ani kousek čerstvé papriky), krevní tlak stejný, zimu jsem přežila bez nemocí. Takže neuškodila a možná upravila zažívání.
|
|
|