23.1.2005 2:31:22 Nadia@
Bramborove knedliky nejen ze sacku
Tento prispevek je velmi stary a "nedotcenY". Mozna je to tim, ze maminky po bramborovem zazraku ze sacku netouzi. No na rmborove skrobu nic neni, ale presto ja osobne knedliky radeji domaci. Na bramborove sisky se mi osvedcilo pouzit zbylou bramborovou kasi. Mnozstvi muze byt mezi 500 az 750 ml bramborove kase (tradicne slehane s mlekem a troskou masla). kasi dam do slehace, pridam vajicko a vysleham do hladke nadychane hmoty, Pak pridam priblizne 1 hrnek polohrube mouky. Doporucuje pridat nejprve pul, kase muze byt z dost mouckych brambor. Testo ma byt tvarne, jen lehce lepive. Vyklopim ho na pomoceny val a vyvalim podlouhly knedlik tak ze 3/4 testa, zbytek vyvalim na tenky valecek a nakrajim na noky (ty ma kluk moc rad s makem). No a varim asi 10 minut. Knedliky ma o prumeru 5 cm, po zavareni je pro jistotu vareckou oddelim ode dna. Po vytahnuti z vody je propicham spejli a potru olejem, aby neokoraly, krajet se daji i nozem, pokud by see lepi, po kazdem rezu doporucuju oplachnout a pouzit mokry. Nebojte se zkusit knedliky krajet niti, usetrite nervy i vodu. (Vzhledem k nozi v ruce mozna i pak kapec krve).
Vychladle knedliky zabalim do plar=tikove folie nebo sacku a zmrazim. Vetsinou se ale sni, takze neni co mrazit.
Na kasi varim brambory nakrajene na male kousky, po sliti je zakryju poklici a necham "dojit" (vedle sporaku. Kolikrat se uplne rozpadnou.
Z te bramborove kase vyslehane s vajickem se daji delat na plech potreny tukem pusinky cukrarskym sackem a lehce se zapecou. Je to pekne na taliri, chutna to trochu jako krokety, ale je z toho moc veci na umyvani.
Jo a nezapomente mit ve spajzu sacek bamborovych kknedliku v prasku, stat see muze cokoliv ....
Odpovědět