Otázka
Odpověď
Re:Zácpa
7.10.2002 13:40:34 Lada Kovářová
Milá Adélo,
ovlivnit projevy zácpy, nebo jim dokonce předcházet, lze vhodnou skladbou denního jídelníčku. Nezbytným při léčbě zácpy je samozřejmě dostatek tekutin. Na léčbu zácpy má velmi příznivý vliv vláknina, která se v organismu neštěpí a střevem jen prochází. Zpomaluje střevní činnost, s pomocí bakterií slouží jako zdroj střevních plynů, pomáhá zneškodňovat karcinogenní látky a zlepšuje vypuzování stolice, která je také díky vláknině objemnější. Velké množství vlákniny je obsaženo především v otrubách, které se vyskytují v tmavém celozrnném pečivu nebo ovesných vločkách. Jablka (obsahují vlákninu pektin) působí na střevo dráždivě především slupkou. Naopak uklidňující vliv na střevo má jablko nastrouhané nebo jablečné pyré. Mléčné výrobky zlepšují trávení. Vlivem bakteriálních kultur vnáší např. jogurt do organismu živné látky usnadňující trávení. Pozitivně ovlivňují složení mikroflóry zažívacího traktu – velký význam zejména po léčbě antibiotiky. Jako prevence zácpy jsou velmi vhodné obiloviny, cereálie - jako ranní snídaně. Podobný účinek jako ovesné vločky mají i kukuřičné lupínky. Naopak velice nevhodné jsou - černý čaj, slazené nápoje, čokoláda, kakao (zpomalují střevní činnost), bílé pečivo a výrobky z bílé mouky. Nezapomíňte také, že pro optimální činnost střev je důležitý dostatek pohybu.
Hodně úspěchů
ovlivnit projevy zácpy, nebo jim dokonce předcházet, lze vhodnou skladbou denního jídelníčku. Nezbytným při léčbě zácpy je samozřejmě dostatek tekutin. Na léčbu zácpy má velmi příznivý vliv vláknina, která se v organismu neštěpí a střevem jen prochází. Zpomaluje střevní činnost, s pomocí bakterií slouží jako zdroj střevních plynů, pomáhá zneškodňovat karcinogenní látky a zlepšuje vypuzování stolice, která je také díky vláknině objemnější. Velké množství vlákniny je obsaženo především v otrubách, které se vyskytují v tmavém celozrnném pečivu nebo ovesných vločkách. Jablka (obsahují vlákninu pektin) působí na střevo dráždivě především slupkou. Naopak uklidňující vliv na střevo má jablko nastrouhané nebo jablečné pyré. Mléčné výrobky zlepšují trávení. Vlivem bakteriálních kultur vnáší např. jogurt do organismu živné látky usnadňující trávení. Pozitivně ovlivňují složení mikroflóry zažívacího traktu – velký význam zejména po léčbě antibiotiky. Jako prevence zácpy jsou velmi vhodné obiloviny, cereálie - jako ranní snídaně. Podobný účinek jako ovesné vločky mají i kukuřičné lupínky. Naopak velice nevhodné jsou - černý čaj, slazené nápoje, čokoláda, kakao (zpomalují střevní činnost), bílé pečivo a výrobky z bílé mouky. Nezapomíňte také, že pro optimální činnost střev je důležitý dostatek pohybu.
Hodně úspěchů