Otázka
Odpověď
Re:Strava 10m dítěte
6.2.2003 18:18:16 Lada Kovářová
Milá Radko,
zkus si pročíst archív, všechny tvé otázky už jsem nesčetněkrát odpovídala. Jen v kostce:
- do 1 roku nesolíme, nesladíme, nekořeníme.
- obloukem se vyhýbat potravinám, po kterých se objevila alergická reakce.
- snídaně: corflakes s mlékem, nebo pečivo lehce potřené máslem, střídáme máslo a rostlinné tuky (Flora), nebo sýrem...
- mléčné výrobky se při alergiích příliš nedoporučují
- odstavování je otázkou nabídky a poptávky...
- dodržovat hypoalergenní dietu:
Výběr potravin, které je nutno v prvním roce vynechat !
Citrusové plody všech druhů
Kiwi, ananas, mango, broskve, fíky, datle
Bobulovité ovoce - rybíz, nagrešt, maliny, jahody, ostužiny)
Vyjímkou jsou borůvky !
Ořechy, mandle, pistácie, olejové plody, slunečnicová semínka, piniové ořechy, dýňová semínka
Cukr a hnědý cukr, sladkosti, med, javorový sirup
Rajčata, celer, paprika, ředkev, ředkvičky, křen, luštěniny (sušené fazole, hrách a čočka), kyselé zelí
Řeřicha, bazalka
Exotické koření jako vanilka, skořice, kari, muškátový oříšek ...
Vejce, mléko a mléčné výrobky
Ryby, měkkýši
Vepřové maso
Výběr potravin, které zřídka vyvolávají alergické reakce - povolené potraviny
Zelenina: zelená okurka, cuketa, dýně, baklažán, fenykl, kořen pastiňáku, kořen petržele, černý kořen, mrkev, tuřín nebo kedluben, chřest, čekanka, všechny zelené saláty, špenát, mangold, červená řepa, pórek, všechny druhy košťálovin (květák, brukev, bílé, červené a čínské zelí, kapusta), zelené luštěniny
Ovoce: hrušky, sladká jablka, meloun, avokádo, sladké třešně, vinné hrozny, borůvky, švestky, mirabelky, meruňky
Obilniny: rýže, proso, oves
Maso: drůbež (kuře, krůta, kachna, husa), jehněčí, hovězí, králík. Z těch druhů masa, které dítě snáší, můžeme použít vývar. V malém množství vnitřnosti - drůbky
Sladidla: používat podobně jako koření v malém množství. Čistý hroznový cukr - Glukopur, zahuštěná jablečná nebo hrušková šťáva
Pojící prostředky: rýžový, kukuřičný nebo bramborový škrob
Oleje a tuky: rafinované rostlinné oleje - slunečnicový olej, kukuřičný olej, sezamový olej, olivový olej, margaríny bez mléčné bílkoviny - podle údajů výrobce Vitagen, Vitaquelt extra, Becel ...
Nápoje: dětský čaj, hrušková nebo hroznová šťáva. Podávejte jen tehde, pokud dítě ovoce, ze které je šťáva vyrobena snáší.
Tepelná příprava: všeobecně platí, že tepelně zpracované potraviny mají nižší obsah alergenů než potraviny v syrovém stavu. Nové potraviny vždy nabízejte tepelně upravené.
Po druhém roce se postupuje individuálně dle stavu dítěte.
Hodně úspěchů a opravdu mrkni do archívu :)
zkus si pročíst archív, všechny tvé otázky už jsem nesčetněkrát odpovídala. Jen v kostce:
- do 1 roku nesolíme, nesladíme, nekořeníme.
- obloukem se vyhýbat potravinám, po kterých se objevila alergická reakce.
- snídaně: corflakes s mlékem, nebo pečivo lehce potřené máslem, střídáme máslo a rostlinné tuky (Flora), nebo sýrem...
- mléčné výrobky se při alergiích příliš nedoporučují
- odstavování je otázkou nabídky a poptávky...
- dodržovat hypoalergenní dietu:
Výběr potravin, které je nutno v prvním roce vynechat !
Citrusové plody všech druhů
Kiwi, ananas, mango, broskve, fíky, datle
Bobulovité ovoce - rybíz, nagrešt, maliny, jahody, ostužiny)
Vyjímkou jsou borůvky !
Ořechy, mandle, pistácie, olejové plody, slunečnicová semínka, piniové ořechy, dýňová semínka
Cukr a hnědý cukr, sladkosti, med, javorový sirup
Rajčata, celer, paprika, ředkev, ředkvičky, křen, luštěniny (sušené fazole, hrách a čočka), kyselé zelí
Řeřicha, bazalka
Exotické koření jako vanilka, skořice, kari, muškátový oříšek ...
Vejce, mléko a mléčné výrobky
Ryby, měkkýši
Vepřové maso
Výběr potravin, které zřídka vyvolávají alergické reakce - povolené potraviny
Zelenina: zelená okurka, cuketa, dýně, baklažán, fenykl, kořen pastiňáku, kořen petržele, černý kořen, mrkev, tuřín nebo kedluben, chřest, čekanka, všechny zelené saláty, špenát, mangold, červená řepa, pórek, všechny druhy košťálovin (květák, brukev, bílé, červené a čínské zelí, kapusta), zelené luštěniny
Ovoce: hrušky, sladká jablka, meloun, avokádo, sladké třešně, vinné hrozny, borůvky, švestky, mirabelky, meruňky
Obilniny: rýže, proso, oves
Maso: drůbež (kuře, krůta, kachna, husa), jehněčí, hovězí, králík. Z těch druhů masa, které dítě snáší, můžeme použít vývar. V malém množství vnitřnosti - drůbky
Sladidla: používat podobně jako koření v malém množství. Čistý hroznový cukr - Glukopur, zahuštěná jablečná nebo hrušková šťáva
Pojící prostředky: rýžový, kukuřičný nebo bramborový škrob
Oleje a tuky: rafinované rostlinné oleje - slunečnicový olej, kukuřičný olej, sezamový olej, olivový olej, margaríny bez mléčné bílkoviny - podle údajů výrobce Vitagen, Vitaquelt extra, Becel ...
Nápoje: dětský čaj, hrušková nebo hroznová šťáva. Podávejte jen tehde, pokud dítě ovoce, ze které je šťáva vyrobena snáší.
Tepelná příprava: všeobecně platí, že tepelně zpracované potraviny mají nižší obsah alergenů než potraviny v syrovém stavu. Nové potraviny vždy nabízejte tepelně upravené.
Po druhém roce se postupuje individuálně dle stavu dítěte.
Hodně úspěchů a opravdu mrkni do archívu :)