Otázka
Odpověď
Re: Tuk pro smažení
7.3.2003 18:03:30 Lada Kovářová
Milá Marie,
je pravdou, že při "přepalování" tuků vznikají karcinogenní látky, snažíme se tedy při smažení přepalování tuků zabránit. K přepalování tuků dochází při jejich přehřátí a při dlouhém smažení (poznáme podle zakouření a typického zápachu). Orestování cibulky je úprava velice rychlá a k přepalování tuků by nemělo dojít. Ke smažení se hodí oleje označené jako fritovací a 100 % rostlinné tuky např. Planta. Tyto tuky jsou upraveny tak, aby po relativně dlouhou dobu snášely vysoké teploty a nedocházelo k nežádoucím změnám v jejich složení. Zatímco rostlinné tuky neobsahují cholesterol, v živočišných tucích (vepřové sádlo) bývá v hojném množství. Cholesterol hraje důležitou roli v našem organismu - je základní stavební jednotkou pro některé hormony a tvorbu žlučových kyselin. Z větší části si ho tělo vytváří samo, další cholesterol přijímáme stravou. Je nebezpečné, pokud jej tělu dodáváme příliš mnoho, je tedy lépe živočišných tuků příjimat co možná nejméně. Tuky je dobré skladovat v chladu a temnu, protože třeba oleje světlem ztrácejí vitamín E. Tzv. panenských olejů je na smažení škoda, ztrácejí aroma. Nikdy nesmažte vícekrát na jednom oleji, protože stálým zahříváním vzniká chemická reakce, při které vznikají volné radikály.
Hodně úspěchů
je pravdou, že při "přepalování" tuků vznikají karcinogenní látky, snažíme se tedy při smažení přepalování tuků zabránit. K přepalování tuků dochází při jejich přehřátí a při dlouhém smažení (poznáme podle zakouření a typického zápachu). Orestování cibulky je úprava velice rychlá a k přepalování tuků by nemělo dojít. Ke smažení se hodí oleje označené jako fritovací a 100 % rostlinné tuky např. Planta. Tyto tuky jsou upraveny tak, aby po relativně dlouhou dobu snášely vysoké teploty a nedocházelo k nežádoucím změnám v jejich složení. Zatímco rostlinné tuky neobsahují cholesterol, v živočišných tucích (vepřové sádlo) bývá v hojném množství. Cholesterol hraje důležitou roli v našem organismu - je základní stavební jednotkou pro některé hormony a tvorbu žlučových kyselin. Z větší části si ho tělo vytváří samo, další cholesterol přijímáme stravou. Je nebezpečné, pokud jej tělu dodáváme příliš mnoho, je tedy lépe živočišných tuků příjimat co možná nejméně. Tuky je dobré skladovat v chladu a temnu, protože třeba oleje světlem ztrácejí vitamín E. Tzv. panenských olejů je na smažení škoda, ztrácejí aroma. Nikdy nesmažte vícekrát na jednom oleji, protože stálým zahříváním vzniká chemická reakce, při které vznikají volné radikály.
Hodně úspěchů