Borelióza
Moc prosím o radu ohledně možné boreliózy, hlavně kdo jste ji prodělal.
Naše dvouletá dcerka měla na hřbetu ruky "štípanec" starý cca 14 dní. Nevíme o tom, že by kdy měla klíště, nicméně už jsem i přemýšlela o tom, že prostě měla pocit, že má na ručičce "broučka" a sama si ho "sundala". Každpádně to na začátku vypadalo jako normální štípanec a minulý týden už byl celkem neznatelný a odhojený. V pátek se jí ale kolem začala dělat vyrážka, v sobotu již z toho bylo výrazné kolečko. Jeli jsme na pohotovost, Dr. vyslovila podezření na boreliózu a nasadila ATB (amoxicilin). Začali jsme je dávat v sobotu večer. V neděli se kolečko ještě zvýraznilo a zvětšilo. Dnes (v úterý) je stále ještě zřetelné, ale již velmi vybledlé. Bylo nám řečeno, že krevní testy má smysl dělat nejdříve za 3 týdny po infikování a stejně může být výsledek falešně negativní díky užívání ATB.
Moc prosím o radu, kdo máte s boreliózou zkušenosti, je možné, že je to skutečně borelióza? Za jak dlouho po začátku užívání ATB začne mizet ten flek?
Jsem trochu bezradná, nechce se mi do malé cpát ATB po dobu 3-4 týdnů, pokud to není nezbytně nutné, ale na druhou stranu nechci nic zanedbat.
Jinak na ní nepozoruju žádné jiné příznaky, možná je pouze trochu víc mrzutá a víc spí, ale nevím, jestli to spíš není následek užívání ATB.
Moc děkuji za odpověď, Martina
Odpovědět