13.7.2009 21:51:53 Molly.
Re: Těhotenství a kočka
V průběhu života dostane tosoplazmózu asi 60-80% lidí, skoro nikdo ale z toho, že má doma kočku. Toxoplazmózu můžeš dostat špatně umytou zeleninou nebo ovocem, syrovým masem. O tom, jestli jsi ji už prodělala, nemusíš vědět, já jsem se to dozvěděla až později z krevních testů.
Pokud budeš chodit ke gynekologovi na pravidelné kontroly (mj. odběry krve), tak i kdyby ses v těhotenství toxoplazmózou nakazila, dnešní medicína umí tebe i dítě vyléčit (bez následků).
Kolem toxoplazmózy koluje neuvěřitelná spousta nesmyslů a mylných informací (typu "Ty chceš domů kočku? Vždyť nebudeš moct mít děti/potratíš svoje děti/porodíš postižené dítě"). Je to smutné, protože spousta kočiček je takhle kvůli těhotenství ženy vyhozena na ulici, uspána, v lepším případě darována jiným lidem.
Překopíruju sem příspěvek jedné chovatelky, který napsala jako odpověď do diskuse, ve které se jistá paní ptala jak má vysvětlit pětiletému dítěti, že jeho kočička musí pryč, když čeká další dítě. Myslím, že vysvětluje vše.
Vážená zadavatelko, sama mám 5 koček a tříměsíční miminko a troufám si tvrdit, že mám o toxoplazmóze poměrně dost informací. Je zbytečné dávat kočku pryč! Kočičku jste na toxoplazmózu testovali? Znáte už svou hladinu protilátek proti toxoplazmóze? Pamatujete si, zda jste při minulém těhotenství měla již na toxoplazmózu protilátky? Pokud se Vaše tělo s toxoplazmózou setkalo před těhotenstvím, máte již protilátky, takže Vás toxa už nemůže ohrozit. Nakažená kočka uvolňuje vajíčka - oocysty toxoplazmózy pouze 2-3 týdny po nakažení, pak už ne. Oocysty jsou infekční až po 48 hodinách, takže abyste se nakazila, musela byste sníst 2 dny uleželý kočičí bobek, který by musel být vyloučený zrovna ve stádiu, v němž kočka vylučuje oocysty. Při zachování základní hygieny riziko nehrozí, pro klid duše můžete přenechat čištění kočičí toalety manželovi nebo čistit záchod v gumových rukavicích. Je prokázáno, že největší riziko přenosu toxoplazmózy není skrze kočky, ale z nedostatečně tepelně upraveného masa, třeba takového tataráčku nebo nepropečeného steaku... Dále z nedostatečně omyté zeleniny, stačí neumytá jahoda, čerstvě utržená ze záhonu. Nebo neumytý salát, třeba lollo se ani pořádně umýt nedá. Vím, že těhotenské hormony mohou s člověkem pořádně zacloumat, ale myslím, že by bylo dobré se trochu zamyslet, než budete činit neodvolatelná rozhodnutí a zcela zbytečně traumatizovat svou dcerku, nehledě na chudáka číču.
Odpovědět