22.10.2009 14:07:32 Majákova
Re: Proč nedávat UM?
Nevím, přesně, oč tu běží...jestli je otázka "dávat nějaké kravské mléko nebo nedávat žádné" nebo je to myšleno "dávat UM nebo obyčejné čerstvé mléko z krámu".
Jestli je tedy dilema dávat jakékoliv mléko nebo nedávat, to si musíš rozhodnou sama. Existuje milion názorů, ke kterému se připojíš, je už tvoje věc.
Můj názor je vzhledem k mému dítěti, že jí mléko dávám, protože ho má ráda, vyžaduje ho a nedělá jí žádný problém ani s trávením, ani alergický. Kdyby problém byl, mluvila bych patrně jinak.
Jestli je otázka položená, jestli UM nebo kupované mlíko z krámu, tak je odpověď taky jednoduchá. Od 1,5 dávám dceři normální čerstvé mlíko a to z toho důvodu:
1.UM je stejné kravské mléko jako mléko čerstvé, je jen navíc obohacené vitamíny a minerály, stopovými prvky, ale ty má moje dcera z vyvážené stravy, takže o ně v mléce nestojím
2.mluvím o mlíkách pokračovacích (tak od 1 roku), nemluvím o mlíkách novorozeneckých, tam rozdíl samozřejmě je - mléko je odtučněné a zbavené části bílkoviny, aby to nezatěžovalo miminku ledviny... u starších dětí to již třeba není, takže pokračovací mléka už nejsou takto upravena
3. markantví rozdík normálního mlíka a UM v ceně v přepočtu na litry, jen proto, že je mléko uměle "vysušeno" do sypklé podoby a obohaceno o V,M,ST, ale o to já nestojí.
Závěr: pokud má batole vyváženou stravu s dostatkem V,M,SP, nemusí toto už přijímat v umělém mléku...je to spíše nadbytečné než prospěšné, vzhledem k tomu, že i další produkty pro děti bývají tímto obohaceny. Co se týká kravské bílkoviny, je stejná v čerstvém mléku i v UM.
Pro mě je prostě příjemnější představa čerstvého (ne krabicového) mléka, než umělým procesem zpracovaného toho samého mléka.
Odpovědět