25.10.2009 11:08:08 Lucie007
Re: Zase nočník - pomoc!
Ahoj Heroes,
řešila jsem podobný problém, mojí dceři je teď 2,5 roku a teprve asi druhý týden chodí na nočník bez častých nehod, což ovšem neznamená, že žádné nehody nemáme. A trvalo to více jak měsíc, než jsme přišly nějaké výsledky. Žijeme v zahraničí, kde se to tak neřeší a spousta matek přistupuje k "potty training" až po 30 měsíci věku dítěte.
U nás se bohužel na děti hodně tlačí, k čemuž nás nutí částečně okolí a částečně také finance. Máš doma pravděpodobně svéhlavičku, jako my, která, když vidí, jak moc ti na tom záleží, ti to najust neudělá. Na tvém místě bych se obrnila trpělivostí a hlavně klidem, pokračovala bych v navyklých postupech - dávání na nočník každou hodinu a ptaní se, jestli nepotřebuje na záchod a v případě nehody bych to nijak nekomentovala a prostě ji převlékla. Když se ji podaří se v tvé přítomnosti vyčůrat nebo vykakat na nočníku, tak bych předvedla něco jako výtězný tanec - tleskání, chválení, volání tatínka, aby se šel podívat apod... Tím jí ukážeš, že počůrávání tě nezajímá, zato vyčůrání na nočník je super věc.
Nedbej na metody babičky, nejsou nejlepší, protože si tvá dcera může vypěstovat negativní vztah k vyprazdňování a v případě nehod mít přílišné pocity studu a viny, a to se může projevit třeba až v pozdějším věku.
Neklesej na mysli a nemysli si, že jsem já k tomu přistupovala nějak zlehka. Pořád jsem to řešila, ptala se koho jsme mohla, byla jsem zoufalá, když mladší děti mých českých kamarádek už dávno chodily na nočník a ta moje holčička pořád nic. Ale jak vidíš, také jsme tam došly, i když nám to trvalo trochu déle. Tak hodně štěstí.
Odpovědět