7.12.2009 21:41:51 Winky
Re: poleva na perníčky
Dávám 1 bílek, do hrnečku si odměřím ca 15dkg cukru moučka. Oboje má být prosáté, tak já teda bílek sítkem neproháním, jen cukr prosívám aby byl nakypřený a nehrudkový. Pak si ještě někam do kelímku vymačkám trochu šťávy z citronu, ca 1-2 lžičky, taky procedím aby tam nebyly ty kousky dužiny. Šlehám bílek, přisypávám postupně cukr, pak trošku - stačí málo - té citr.šťávy, prý to s tím totiž líp chytá na ty perníčky. Ale když se jí dá moc tak ta poleva se roztejká. No a šlehám jako blázen, dokud není poleva tuhá tak že dělá špičky když vyndám metličku (mám tyčový el. mixér se šlehací metlou). Dělala jsem letos i zelenou, potravinářskou barvu jsem koupila v drogerii, měli ji i v cukrárně. Sice tam píšou jak ten prťavý pytlíček (asi za 8,-Kč) stačí na 6 kg hmoty (používá se na barvení marcipánu), ale já ho dala snad půlku na ten jeden bílek aby barva byla trochu sytá a ne vyblitá. Smíchala jsem to s tou citr.šťávou a přikapávala při šlehání.
Zdobím kornoutem, koupila jsem v domácích potřebách - igelitový s malinkou plastovou trubičkou na konci, dělá docela slušně tenkou linku, i když na profesionální úrovni to není (ovšem nejspíš nemůžu vinit ten kornout). Stály mě asi 50kč 3 kornoutky, vloni jsem dorazila všechny tři na jednu várku perníčků (praskaly a ucpávaly se), letos jsem vystačila s jedním na dvě dávky
Tak hod ně zdaru
Odpovědět