Ráda bych tady navázala na tuto jednoduchou myšlenku, která se několikrát objevila v předcházející diskusi.
Zní: "Přesto, že věřící čerpají ze stejného písma, nelze říci, že všichni věří v totéž."
S tím souhlasím.
Ovšem nevím si rady s tímto:
Když si utvořím 3 skupiny (jsou modelové):
A: muslimové umírnění (respektují jiná – nejlépe všechna odlišná náboženství, ženy se cítí svobodně v tom smyslu, že nosíli burky, činí tak z vlastního přesvědčení, nejsou k tomu a jiným podobným věcem nuceny muži ... atp. ... myslím, že by zde mohlo být i to, že vzdá-li se věřící své víry nebude za to perzekuován ...) .
//Můj názor: ve vyspělých zemích (Evropě obecně) by neměli mít problém z integrací, mohou tam žít, pracovat, vychovávat děti ... atd. Proč by vlastně ne, že.//
B: muslimové – protipól umírněným (respektují křesťanství a judaismus, protože tak je to psáno v Koránu, ostatní víry a bezvěrce netolerují, ženy jsou nuceny np. k tomu aby chodily v burkách, nepracovaly, zdržovaly se doma, v těchto a jiných věcech jsou omezovány muži ... atp.).
//Můj názor: Evropa je svobodná, demokratická, z této podstaty bude mít problém příjmout fakt, že muslimské ženy nemají stejná práva jako muži, tato skupina bude mít z těchto i jiných důvodů problémy s integrací ve společnosti ....//
C: fundamentalisté, kteří se ve jménu Islamské víry uchylují k násilí, útlaku resp. teroristé
//Můj názor: prostě problém .... //
Zajímají mne tyto, jednoduché otázky:
1)
a) Která ze skupin A, B, C je představitelem Islámu?
b) Co jsou nebo kým jsou zbyvající skupiny či skupina, jak byste je označili z hlediska náboženské sounáležitosti?
c) Pokud žádná nezbyde, co to znamená, jak tomu dále rozumíte? Jak byste tento fakt vysvětlili?
2) Jaký postoj má skupina A ke skupinám B a C? Respektuje je, zavrhuje, bojuje proti nim, ignoruje je? Nějaké jiné možnosti?
3) Jaký postoj má skupina B ke skupinám A a C? Respektuje je, zavrhuje, bojuje proti nim, ignoruje je? Nějaké jiné možnosti?
4)
a) Jak se má Evropa zachovat vůči skupině B a C?
b) Může očekávat podporu od skupiny A?
Zkuste prosím odpovědět na tyhle otázky. Jiné připomínky, názory (jakékoli, hlavně k věci, pls
) jsou vítány.
Díky