Re: Dokumenty Michaela Moora
Filmy jsem neviděl, četl jsem jen jejich recenze. :-(
Podle jejich vyznění ale nemyslím, že by šlo o dokumenty. Dokument by měl být faktograficky korektní a názorově neutrální - fakta hovoří sama za sebe. Ve filmech, obávám se, hovoří pan Moore a propaguje své názory, přičemž používá styl dokumentárního filmu, aby vyvolal zdání a dojem, že se jedná o film dokumentární se všemi atributy věrohodnosti a spolehlivosti, o kterých jsem se zmínil na začátku. Což je podle mého soudu sprostá habaďůra na diváka, která nemá daleko ke lži.
Neznám podrobně všechny názory,které ventiluje. Blíže jsem si povšiml odsudku dostupnosti zbraní jak vyplynula z Bowling for Columbine. Obávám se ale, že situace není tak přímočará: je snadné koupit flintu a postřílet lidi? Zakážeme prodávat flinty!!! Pokud se trochu poohlédnete po situaci jak to vypadá kolem trestných činů se zbraněmi a jak s tím souvisí dostupnost střelných zbraní, je to mnohem pestřejší obraz. Nemám čas a ani literární ambici to tu vypisovat, ale jen jeden příklad za mnohé: povšimněte si, že mnoho, ne-li všechny případy "útoků šíleného střelce" se udály v "bezpečných zónách" bez střelných zbraní - střední a vysoké školy, posádka armády, kde jsou pistole ve zbrojnici atd Proč? No protože střelec není šílený, je to cílevědomý parchant, který ví, že tam napáchá nejvíc škody a není ohrožen.
Dočetl jsem se, že na podobných místech v Izraeli jsou běžným jevem občanské hlídky - zaměstnanci nosí skrytě zbraně (dobrovolně) a jsou připraveni je při ohrožení použít. Kolik útoků masového vraha se událo na školách v Izraeli? Mohl by na takové škole chodit po chodbě a v klidu si nabíjet zbraň a vraždit? Nene, něco takového se může stát jen tam, kde je "bezpečno", protože nikdo tam nesmí zbraň donést.
Obdobně existují srovnání měst s volným a omezeným držením zbraní a vývoje násilné kriminality v nich, srovnání vývoje kriminality před restrikcí zbraní a potom. Jenže tato data nejsou moc populární mezi určitým hlučným druhem mediálních borců, protože jim nejdou moc do krámu, no ...
Odpovědět