7.7.2010 13:47:50 bravad
Re: ploché nohy do x, vytočené špičky ven, vbočená kolena i kotníky dovnitř...
Nejsem žádný ortoped, takže kvalifikovaně ti neporadím. Nicméně: Mám tady před sebou příručku pro rodiče, jak vybírat dětské boty. Upozorňuju, že se nejedná o českou publikaci (to jenom, kdybys to chtěla sehnat). Taky upozorňuju, že se nejedná o žádnou odbornou publikaci - je to stručné, prostě pro rodiče. A tady vysvětlují, že křivé postavení dětských nohou by nemělo rodiče zneklidňovat. Dětské nohy totiž nemají nic společného s nohou dospělého. Kosti a chrupavky jsou měkké. Spraví se to - křivé nohy - (podle příručky) samo s věkem. Ještě je tu takový test zdravé dětské bosé nohy: V klidu jsou kotníky vbočeny k sobě (dovnitř, do x), pokud se dítě postaví na špičky, vybočí se kotníky směrem ven. Co se týká plochých nohou, tak to podle mě taky odpovídá věku. A ještě dodám - autor se vůbec nezmiňuje o tom, že by bylo nutné nosit kotníčkové boty. Důraz klade hlavně na správnou velikost (a jak to u dítěte provést, aby se zjistila), ohebnost podrážky, váhu boty a materiál (musí dýchat). Já myslím, že je docela možné, žes tu čočku dostala zbytečně...
Odpovědět