13.7.2010 10:49:13 Kvíza
Re: Jak naučit říkat písmenko "L"
Doporučuji obrátit se na schopného logopeda. Nelze totiž dát jednoduchou radu. Logoped se na dítě podívá a zjistí, jak tvoří jednotlivé hlásky a podle toho vám doporučí cvičení.
Moje osobní zkušenost: V MŠ nám navrhli docházku k logopedce, která do MŠ docházela (to bylo synovi 3 a půl a neříkal L, R, Ř). Logopedka byla velice příjemná, dávala nám cvičení, ale nebylo toho moc - v podstatě stále totéž v mírných obměnách. Přístup logopedky byl velmi přátelský, pokrok byl jen velmi slabý. Před prázdninami (MŠ byla přes prázdniny zavřená) nám doporučila pokračovat u klinického logopeda - jenomže domluvte se s někým "jen na prázdniny". Nakonec jsem požádala známou mojí maminky, která je učitelka MŠ a logopedii se věnuje. Paní byla příjemná, ale důrazná, dostaly jsme množství slov a obratů na procvičování, mě velmi dobře instruovala, co při výslovnosti hlídat a jak nutit jazýček spolupracovat. Výsledky pro mě byly šokující - do 2 měsíců synek zvládl nejen L, ale i R a Ř. Nechci hanět logopedku, která syna za 1 školní rok nenaučila ani L (přece jen se i syn vývojově posunul dál), ale s druhou paní nám to to fakt sedlo jako "poklice na hrnec"
Odpovědět