27.7.2010 21:26:54 Meta
Re: Nepotrestatelné dítě
Já myslím, že máš hodně inteligentní dítě a to je super!!! Takové děti se opravdu těžko dají potrestat. Otázka ovšem zní, k čemu je trest dobrý?
Přiznávám, že se mi tresty, jako zákaz oblíbené činnosti, sedění v koutě, zákaz vycházky osobně hnusí a z tohoto důvodu jsem u dětí nic podobného nepraktikovala. Sama bych nesnesla, aby to někdo dělal mně...Jsem taková ta matka, co vysvětluje, vysvětluje, vysvětluje (hahaha, už to je často dostačující trest
, jak se teď v pubertě u toho kroutí) a pokud se dítko nechytne, nechám ho "vyzkoušet" důsledky (já ti to říkala
). Další věc je, být mazanější (o krok napřed) než dítě a konfliktním situacím předcházet a včas dítě převést na jiné myšlenky, aby nedošlo k zbytečným konfrontacím. Nemechat ho udělat zbytečnou chybu... Zlaté pravidlo je zaměstnávat, zaměstnávat a zaměstnávat. Největší lumpárny vznikají z nudy a platí, že čím je dítko chytřejší, tím větší lumpárny jsou. A samozřejmě musí být nastavené mantinely - tohle ano a tohle už ne - sem patří i rodinné rituály (čas umýt, čas jíst, čas spát)- přes to nejede vlak. Pozitivní motivace má vždycky lepší výsledky, než použití trestů a fantazii se meze nekladou, dítě se na jídlo a spánek musí samo těšit. Tresty jsou stres, toho máme dost, nač si ho ještě přidělávat...A jo, mám takové dítě a to mě toho hodně naučilo
.
Ještě mě napadalo, že pokud silně reaguješ na její (zkušební v tomhle věku) slovní útoky, pak jsi tam, kde tě chce mít - zasáhla tě! Dala bych si na to pozor...
Odpovědět