Re: Rodiče současných i bývalých balbutiků - dejte o sobě prosím vědět!
Ahoj,
až dnes jsem našla tuto diskuzi, snad ji ještě občas pročítáš. Mám 7,5 letého syna, který od 2,5 koktal. V té době začal tvořit první delší věty. Prošel si různými intenzitami i různými "způsoby" koktání. Já si prošla různými stavy, lítostí i sebeovniňováním. Po 5 letech logopedie a cvičení můžu říct, je to pryč!
A příčina. Ta není nikdy zcela jasná, většinou je to kombinace více faktorů. U nás asi dědičné dispozice (ze strany otce různá dys, tchán možná v mládí trochu zadrhával) v kombinaci s nerovnoměrným rozvojem. Výrazně opožděná jemná i hrubá motorika a grafomotorika, k tomu lehce nadprůměrná inteligence a nadprůměrné znalosti v oblasti vědy a techniky.
Nám se nejvíc osvědčilo pomalé robotické mluvení, vytleskávání slabik, hluboké dýchání. Trénování měkkých počátků slov, např. při hlubokém výdechu z břicha vydávat monotónně slabiku mááá, nebo samohlásky áéíóú - dlouze a plynule mezi nimi přecházet. Spojování slov pomocí "a", např. nůžkyapapír, s tím, že přízvuk není na pa u papír, ale na té spojece "a" a jako by to zazpívat.
Hodně rozšiřovat slovní zásobu, aby v pozdějším věku dokázala přeformulovat větu, když by cítila, že se na nějakém slově zadrhne.
Je toho hodně, pokud by jsi potřebovala poradit, klidně napiš na mail pod nickem.
Odpovědět