1.11.2010 14:46:21 koxtry
Re: Volně pobíhající psi
Psa jsme měli dost dlouho a vždycky jsem se snažila aby nikomu nevadil - tj. byl vychovaný, pouštěný jen na místech, kde nepotkal moc lidí (a i tak si nikoho a ničeho nevšímal), hovínka jsem jako jedna z prvních u nás sbírala snad už v roce 90... no přesto jsem si hodněkrát vyslechla, že "psi všude serou a koušou"... na což nelze říct nic než - ano, to je pravda, pokud mají bezohledné páníky.
Teď už psa nemám, zato mám děti a přijde mi, že od mých psích dob se toho dost změnilo. Tehdy skoro každý měl psa poslušného až neviditelného, pokud to zrovna nebyla babička s pudlíčkem, co ječel na každýho. Velká část psů je dnes nevychovaná, neposlechne, sápe se po lidech, obtěžuje...možná je to rozmachem temperamentních plemen, ale spíš to přikládám tomu, že lidi zaměňují psy a hračky. Dovolí jim všechno a bojí se být vůdcem smečky, nebo prostě nevědí jak na to a nevěří, že je to nutný.
Takže jsem děti naučila, že když jdou kolem psa, ať už je na vodítku nebo ne, mají zpomalit (neběhat), nekřičet a nešermovat rukama, a prohlížet si ho zpovzdálí, aby to nebral jako výzvu k soupeření.
Přesto - mojí dceru kousnul jorkšír do nohy, když coby 2 letá jela na odrážedle. Paní pejska omlouvala -víte, on jak vidí pohyb, tak si chce hrát ... prdlajs, jak vidí pohyb, chce lovit... Pak jí asi půl roku nato štěkal z 30 centimetrů do obličeje ridgeback - pes jako tele. Vzápětí byl fyzicky zpacifikován (v takových chvílích nepřemýšlím a jednám, takže přišel o kus zubu, jak držel kopanec do tlamy)- a byla jsem označena za hysterku, protože "je to přece štěně, nevidíte, že si chce hrát???" Nechce, chce si otvírat hubu na slabší. Přeci jen o psech něco vím, takže hravé štěně poznám...
A nedávno si Mates nevšiml starší paní s vořechem navolno, protěhl cca 5 metrů od psa a pes se do něj pustil. A paní to komentovala slovy:"pojď Amino, chlapeček je asi nevychovanej, když neví, že kolem pejsků se neběhá". V první chvíli se mi udělalo rudo před očima, ale pak jsem si řekla, co si na tý bábě, která má možná jen toho tlustýho voříška vezmu - a synovi to vysvětlila podobně.
Takže shrnuto - proti psům nic nemám, ani když volně běhají, ani když se ochomýtají kolem dětí. Jen musím vidět, že pes je plně zvládaný a poslechne na slovo. Pokud to tak není, mám tendence si to s milým pesákem vyřídit ručně, když páník náhodou není v dosahu. A když je, požaduju okamžité odvolání či uvázání. Což právě vyvolává tu reakci - ale dyk von je hodnej - odpovídám - Ano? A kdy přesně je hodnej? Protože teďka teda není, je pěkně otravnej a zlobivej.Takže si ho prosím uvažte.
Zatím nikdo nedržkoval.
Odpovědět