Re: Z ničeho nic začala zadrhávat - 28 měsíců
Zkušenost bohužel mám u své dcery. Začala zadrhávat cca ve 4 letech, nechtěla jsem na to upozorňovat a stále se to zhoršovalo. V 5 jsme začaly chodit na logopedii, kde to dcerce paní logopedka odstranila. Dostávaly jsme na doma cvičení (nejdřív na motoriku mluvidel, po tzv. rozcvičce jsme přešly na obrázky). Dávala jsem dle pokynu logopedky dceři do řady obrázky (např. z pexesa, musí to být zpočátku jednoduch obrázky např. míč, domek, kolo apod.) a dcera se nadechla nosem hóóóódně hluboko a pak odpovídala na otázku "Co je na obrázku?". Musela odpovídat pomaloučku celou větou "Na obrázku je auto a kolo a pejsek a míč. V řadě max. 10 obrázků. Pak přišly na řadu další otázky - např. Jakou barvu má míč - a zase odpověď celou větou "Míč má barvu žlutou". Cvičila jsem s dcerou fakt poctivě denně cca 2-krát 3-krát a za 4 měsíce měla po problému a už se jí to nevrátilo. Já totiž mluvím strašně rychle a logopedka mě varovala, abych fakt zpomalila před dcerou, že děti se snaží automaticky napodobovat rodiče a tempem a slovní zásobou v jejich věku ještě nestačí. Začala jsem u sebe s tím tempem a denně to cvičení a moc jí to pomohlo. Uvidíš, jak to bude u vás, když zkusíte pár těch obrázků a fakt hodně pomalu ty otázky a odpovědi, tak to holčičce třeba pomůže. Moje dcera to měla už hodně rozjetý, byla jsem z toho nešťastná.
Odpovědět