30.12.2010 23:46:36 ElizabethB
Re: Jak zabránit vzniku škraloupu na mlíku při převařování?
Škraloup na ranním mléce či kakau je přízrakem našich dětí. Když ale nalijeme horký nápoj do hrnečku a přidáme k němu kostku ledu, po škraloupu nebude ani památky.
"Je všeobecně známo, že při ohřívání mléka se za určitou dobu po záhřevu objeví na povrchu tenká blanka, škraloup. Tento proces je závislý jak na teplotě, tak délce zahřívání mléka. Čím vyšší teplota a delší doba záhřevu, tím jsou změny ve složení mléka větší. Nejvýznamnější změna se týká bílkovin, především laktalbuminu. Tato mléčná bílkovina se sráží již při teplotě 65-70 ºC. Krom laktalbuminu může škraloup obsahovat 4 % fosforečnanu vápenatého a v případě plnotučného mléka také tuk. Z mléka jde postupným odstraňováním škraloupu získat až 50 takových vrstviček, jejichž složení se postupně mění.
Škraloup je tedy složen především z mléčných bílkovin a látek, které se v mléce přirozeně vyskytují."
http://nadrevo.blogspot.com/2009/11/piti-mleka-1dil.html
Viz.
Odpovědět