17.2.2011 15:06:06 sylvaina
Re: Jak se žije s diagnózou RS?
Ahoj,
hodně ti přeju, ať to RS není. Moje máma zemřela loni na jaře na komplikace přidružené k RS. Bylo jí čerstvě 70. S prognozou je to složité, protože jsou lidé, které RS takřka neomezuje, popřípadě mají jednu nebo dvě ataky za život a jsou v pohodě. A lidé, kteří nereagují na léčbu a s těmi to jde hodně z kopce. V dnešní době je možná moderní biologická léčba, která je velmi účiná, je však velice drahá a zdravotní pojišťovny jí nechtějí hradit. Proto pokud by se nedej bože u tebe RS potvrdila, snaž se dostat do specializovaného centra, protože šance na dobrou léčbu je větší. Když onemocněla moje máma, tahle moderní léčba ještě nebyla a horšila se tedy hodně rychle. Také se u ní RS objevila až ve 40, což je údajně ta horší varianta, lépe na léčbu reagují pacienti u kterých se projeví dříve. Blbá komplikace RS je taky ta, že přímo ta nemoc způsobuje deprese a nemocný se psychicky mění. To je možná horší než všechny fyzické komplikace.
Držím palce, RS je pro mě velký strašák, v rodině máme několik případů, tak i sobě držím palce, ať se mi vyhne.
Odpovědět