23.2.2011 10:01:33 Hills
Re: jak vysvětlit dítěti že má důvěřovat ? a jak začít dítě citlivě varovat před zneužíváním ?
Také nad těmito věcmi hodně přemýšlím. Mám sice kluky, ale člověk nikdy neví. Koupila jsem si knížku Jak mluvit s dětmi o sexu od Ondřeje Trojana, kde už rozhovor o zneužívání autor řeší u 4letých dětí! Je to tam probíráno docela napřímo. Má se jim prý říct pravda - cituji:" že existují dospělí, kterým dělá dobře, když se sexuálně dotýkají malých dětí. Že k tomu používají různé záminky (hra, poučování), ale že to je něco, co se nesmí dělat a že je třeba, aby to děti odmítly a řekly o tom dospělému, kterému věří"
To jsem jen vybrala jeden odstavec - je tam na to téma celá stránka - např. říct dítěti, že tělo je jen jeho a má právo říct ne, když ho někdo hladí tak, že je mu to nepříjemné nebo to nechce...
Ale přesně přemýšlím tak jako ty - jestli děti spíš nevystraším. Mám 5leťáka - opravdu dost vnímavého a chytrého. Sex už máme probraný poměrně podrobně a občas se k tomu vracíme a povídáme o tom znova. Ale tématu zneužívání jsme se jen dotkli - říkám si, že mu to budu postupně konkretizovat. Zatím jsem mu řekla, že jeho tělo je jeho soukromá věc a že kromě rodičů nebo prarodičů třeba během mytí a paní doktorky by neměl nikomu dovolit sahat na pindíka. Že to je soukromé místečko, které si každý chrání. A pokud by se mu to stalo, aby mi to hned řekl.
Ale víc jsem zatím do podrobností nezabíhala. Je to ale každopádně citlivé téma a zároveň je v dnešní době nutné o tom dětem říct.
Odpovědět