27.5.2011 16:28:16 Termix
Re: Malé dítě a počítač
Gvendolíno, asi tak, některé supermatky a nadženy se sice chlubí tím, že se dětem věnují maximálně dvě hodiny denně a ještě je nutily být v pokojíčku o samotě. a pohoršují se na d hodinou u počítače. Někdo sice ve třech letech počítač ještě neviděl, ani o něm neslyšel, ale třeba u televize tráví půl dne.
Já si vždycky říkám, že každý to máme nějak. Každému vyhovuje něco jiného. Ale sakra naučme se být tolerantní.
Mně se moc líbí věta Daniely, že s tříletým chodila nakupovat, pak spalo a mělo oběd ... no tak třeba moje děti, mám dvě a u obou to bylo stejné, nespaly po obědě už od dvou let. A ano, taky se mnou děti nakupovat chodí a chodily, ale ono my v tom obchodě netrávíme kdovíkolik času.
Ale jak to je u nás. Já mám děti 3 a 5. Můj pětileý se sám naučil číst, takže hurá, už si čte a dokonce čte té mladší. Moje dětina počítač chodí, pouštějí si občas pohádky na youtube, máme několik výukových CD romů, takže se i učí. Umí si samy zapnout www.hravuceni.cz, občas se podívají na jo jo planetu. Hry jako takové zatím nehrají, my raději deskové hezky doma na koberci. Jsou dny, kdy si k počítači ani k televizi ani nečuchnou, na druhou stranu někdy mám prostě hodně práce, řídím vlastní firmu mmj, a prostě někdy jsem ráda, že se u počítače zabaví. Teď si třeba v pokojíčku hrají samy už přes hodinu, umí to, baví je to, střídají aktivity jako lego, deskové hry, dnes ráno před odchodem do školky jsme malovali s barvama ... moje děti vstávají okolo 6 ráno, takže tak. Pokud u počítače jsou, nemám nastavený budík s tím, že přesně za hodinu vypnout, ale ono je to po čase stejně přestane bavit a jdou dělat něco jiného. Často spolu pečeme, vaříme, prostě všechno možné. Já si zase myslím, že počítače jsou dnes součástí života, takže se jim nevyhneme, jen stačí správně hlídat, co tam dělají a taky jak dlouho. Prostě nemít žádného závisláka. Moje děti mají i kroužky, dělají sport, rády zpívají ... rozhodně je k počítači neodkládám, ale z tvého příspěvku si myslím, že ty taky ne. Takže za mě, pokud vám to vyhovuje a jemu taky ... ty jsi máma a ty jsi za dítě zodpovědná.
Odpovědět