Iwetax, když jsem se vdala, tak jsem měla vzory tvrdě převzaté od mojí maminky. Můj muž zase pro změnu od té své. Moje byla na pořádek opravdu pedant, takže u mě neexistovalo, že bych šla spát a v kuchyni stálo neumyté, neuklizené nádobí, že by byla podlaha min. 2x týdně nesetřená, že by byla špinavá okna... prostě z dětství jsem měla neučené, že se uklízí fakticky denně, tak aby kdyby někdo nečekaně přišel na něj čekala naklizená domácnost.
Jenže taky si z dětství pamatuju, jak se doma rodiče docela často hádali kvůli tomu, že tatínek nechal v obýváku na židli hozené oblečení z předešlého dne a jak tátu štvalo, že maminka neměla chvilku pro sebe nebo pro něj, protože furt něco dělala.
Takže když jsem po svatbě zjistila, že tohle vše fakticky nestíhám a místo abychom se v klidu chystali na sobotu a neděli, tak já jsem celá servaná křičela na muže, proč taky nemaká... Zkrátka jsem dospěla do stádia, že opravdu leštit kliky denně (s nadsázkou) je blbost a naučila jsem se uklízet až když je to opravdu potřeba
. Třeba sporák nemyju denně, ale opravdu kolikrát až už bych se styděla do bytu kohokoliv pustit, 2x týdně z 99% nevytírám, ale snažím se aspoň jednou - místo toho vysávám hned, jak je to potřeba(máme výborný vysavač, takže ten uklidí parádně)... Když ale čekáme návštěvu, tak se můj úklid rovná úklidu na Vánoce
Ohledně drobností po bytě - hraček... Nesnáším je, nesnáším to. Takže denně večer nebo ráno posbírám nádobí a naskládám do myčky příp. přebytku umyju ručně; denně nutím motivačně dcery sesbírat hračky z celého bytu a odnést do pokojíčku. Ve skříních uklízím hned jak mám jen trošičku náladu a koupelnu s WC čistím opravdu poctivě aspoň 1x týdně, jinak dle potřeby.
Myslím, že celkový dojem při vstupu k nám do bytu bývá z 95%, že je naklizeno. Ale otrokem uklízení fakticky nejsem.
Ovšem co je moc, to je příliš. Úplně se mi zvedá kufr, když mi kamarádka vykládá, že po 14 dnech aspoň vytáhne mechanický smeták a prach utírá jednou za měsíc... Tak to bych nedávala
Já prostě miluju naklizenou domácnost. Když máknu a opravdu dobře uklidím, tak fakticky potom prožívám poúklidový orgasmus, kdy zasednu s kafíčkem a kochám se tou vůní a oku lahodícím pořádkem
a učím k tomu i dcery - jako super vnímám, že už obě vnímají, jak krásně se hraje v uklizeném pokojíčku; jak dobře se pracuje na uklizeném pracovním stole...