Re: co s bylinkami?
Bylinky středomořského typu - tymián, sautrejku, rozmarýn - suším rozložené na plechu ve stínu pod balkonem, kde to pěkně profukuje.
Libeček částečně suším zavěšený v malých svazcích na provázku pod balkonem - musí se rychle, aby nehnědl. Používám ho pak na poprášení jídla pro parádu. Stejně tak petržel. To se s mraženým nedá, ten drží v hrudkách a dotekem teplé ruky se zcuckatí a sypat inteligentně nejde.
Část libečku nasekám a zamrazím a používám pak jako koření do polévek. Petržel totéž - část usušit, část zamrazit.
pažitku nakrájenou zamrazím.
Při mražení vždy mrazím na tácu pokrytém pečpapírem a pak zmrzlé sesypu do krabičky, aby to nebyla hrouda.
Meduňku a mátu suším jako libeček - rychle, vzdušně, jinak zhnědne.
Bazalku neuchovávám, normálně si na zimu vezmu květináček zas dom a a když zdechne, koupím nový. Mám ji ráda čerstvou.
vavřín též nesuším a na zimu přestěhuju květináč domů.
Když nevím roupama coby, tak si udělám mražené bylinkové kostičky - nasekám bylinky, dám do tvořítka na led a zaliju trochou vody a dám zmrznout, pak vyklepu do krabičky.
A když mám ještě větší chuť provádět alotria, tak si dělám domácí sušené polévkové koření - nahrubo nastrouhanou mrkev, popř. celer a petržel + hrubě krájenou cibuli + libeček + petržel + pažitku dám v tomto pořadí plat odspoda do sušičky usušit, pak vše smíchám a přidám hrubou sůl. Někdy ještě přidám houbový prášek z roztlučených sušených hub. No a mám domácí sušené dochucovadlo.
Odpovědět