Černá, nejsem žádný superodborník, technické parametry u nás vybírá manžel. My tedy v záležitosti zrcadlovky "jedem v Nikonu" - to proto, že Nikony má víc lidí u nás v rodině, tak si půjčujeme objektivy a filtry, prostě ta různá drahá příslušenství. Původní volbou byl Canon EOS - tedy něco, jako máš v odkazu, ale právě proto, že bychom byli osamoceni s Canonem a nemohli si půjčovat, jsme volili Nikon. Manžel to tehdy studoval hodně (chodí na nějaké servery, kde jsou nafocené stejné objekty různými foťáky a člověk si může porovnávat kvality snímků) a vycházelo to podobně, tohle byl opravdu zásadní důvod volby.
K vašemu výběru - tělům já nerozumím skoro vůbec, je to pro mě ta podružná část aparátu (jsem zaostalec, fotící ještě občas klasickou zrcadlovkou na kinofilm
). Jediné, co mě zaujalo, že jste vybrali tělo s automatickým zaostřováním i objektiv s automatickým zaostřováním - to je zbytečné a drahé, stačí, když to zaostřování umí jen jedna součást. Lépe, když to umí tělo, protože pak budete dokupovat objektivy a ty bez ostření jsou levnější. Takže tělo bych asi nechala a hledala bych jiný objektiv.
K objektivu: je zoomový, to je asi ok nápad s ním začít, je to takový univerzál, na dovolenou, kam se Ti nechce tahat brašnu s více objektivy. Fotky ze zoomu pochopitelně nedosáhnou kvalit fotek z pevného objektivu, protože je tam víc čoček a víc pohybujících se mechanismů, což v součtu sníží světelnost a zhorší čočkové vady.
Taky máme jeden zoom podobného rozsahu, máme ho právě taky na ty výlety apod. Jinak lepší fotky fotíme pevným sklem - manžel nafotil i porovnávací fotky mezi objektivy a kvalita zaostření a hlavně deformity obrazu čočkovými vadami jsou prostě jasné ve prospěch pevného. Ale to je logické, že. Teď budem kupovat pevný makroobjektiv, už se těším na to mizení peněz z účtu
Nu, a člověk si pořídí zrcadlovku a už to jede!
Důležitá je kvalitní brašna - na tak cenný přístroj je potřeba obal, který ho opravdu ochrání. Lup penízky z účtu pryč. Dnešní objektivy sice mívají integrovaný UV filtr, ale není špatné pořídit si zvlášť UV filtr navíc, v divočejších podmínkách slouží jako mechanická ochrana předního segmentu. Lup penízky pryč. Chce se fotit fotky vody, jenže co s odlesky? Nu, chce to polarizační filtr. Lup penízky pryč. Chce se fotit vodopády a tekoucí vodu - oo, sice by to s polarizačním taky celkem šlo, ale není to ono, lepší bude šedý filtr. Lup penízky pryč. A tak to jede furt
Zrcadlovka je věčná černá díra. Ale je to radost a fotky stojí zato, takže když opravdu rádi a dobře fotíte, peněz nelitujte