... aby jzsi zabránil někomu, aby si doma léčil infarkt aspirinem, nezabráníš tím, že všem, kdo by mohli mít jen pouhé podezření, nařídíš hospitalizaci! Předpokládá se, že člověk je jakžtalž soudný, a případně do nemocnice/na pohotovost pojede. U porodu také - nelze apriori říct, že se musí do porodnice. Jsou případy, kdy se tam nemusí, a případy kdy se tam musí, situace to vyžaduje. A jsou případy "mezi", kdy není od věci tam radši pro jistotu jít, i když by to třeba šlo i tak. Musí to zhodnotit v prvé řadě rodička ve spolupráci s personálem (PA, lékař). POkud rozhodnutí se zpětně ukáže jako nesprávné, je to v případě úmrtí samozřejmě tragické
U mých obou porodů se vysvytly kompliakce, v obou případech to naštěstí dobře dopadlo. Ale jestli se ty komplikace vyskytly DÍKY tomu nebo NAVZDORY tomu, že jsem byla v porodnici, to se už těžko zjistí. První porod začal v tehdejším APu na Bulovkce, chtěli jsme aby byl co nejvíce přirozený. Ale "zasekl" se, trval dlouho, zhoršovaly se infekční parametry, voda byla dlouho odteklá (spontánně), nakonec to byl císař.
U druhého byl porod "normální", ale bála jsem se aby se zase nezasekl, tak jsem na některé zásahy přistoupila. Komplikace spočívaly v streptokokové infekci miminka, která se rozvinula i přes podávání ATB před a během porodu. Malý musel tedy potom na JIP, naštěstí vše dobře dopadlo.
Zdá se být jasné (a dlouho jsem to i tak brala), že v mém případě byl jednoznačně správné jít v obou případech do porodnice. Jenže šlo by na to koukat i z jiného pohledu - to je právě to "co by, kdyby": Třeba by se první porod nezaskl, kdybych mohla rodit doma. Nemocniční prostředí nesnáším, doktorům se vyhýbám pokud to jde a když už k nim musím, tak funguju v režimu "buď ve střehu" (tedy opak žádoucího uvolnění třeba právě u porodu). Porod byl první můj pobyt v nemocnici, kdy jsem jinou možnost neviděla. Sice při prvním porodu šlo o "přívětivý" CAP a podruhé o hezky rekonstruované místnosti téže porodnice - ale nemocnice to prostě stejně je. Takže "co kdyby" - třeba bych doma či v porodním domě měla pohodový rychlý přirotený porod? A z druhého bych pak neměla obavy a obešel by se bez zásahů, tím pádem by malý nevdechnul infikovannou plodovou vodu a nemusel na JIP???
Co my víme, jsou to samozřejmě spekulace, zřejmě se to už nidky nedovím. Ale proč by měli být tyto spekulace zcestnější, méně uznávané než ty z "druhé strany", kdy se nappř. tvrdí, že "kdyby šla do porodnice, vše by dobře dopadlo"?!
Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.
Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti. Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.