16.12.2011 6:01:28 Černá kronika
Re: Celková narkóza - jak to probíhá??
Neboj, budeš v nemocnici určitě poučená.
Podle druhu operace sestra předem připraví "operační pole", tzn. že musíš být vyholená např. v podpaží při operaci prsu, v rozkroku při gynekologické operaci a tak, ale to si můžeš vyholit po domluvě sama. Bude ti řečeno, že máš být odlíčená a mít odlakovaný nehty (ty jsou důležité, anesteziolog zmáčknutím nehtu sleduje prokrvenost pod ním během narkózy), budeš si muset sundat všechny šperky z těla, kdo má, tak i zubní protézu, dostaneš do zadku injekci s premedikací, po ní by ses měla cítit klidněji, zabandážujou ti nohy stahovacíma obvazama (někdě mají punčochy)a budeš čekat, až tě dovezou na sál. Cévka a klystýr se dávají podle druhu operace, není to pravidlem. Klystýr se dává při operaci střev nebo někdy při gynekologických operacích (ale taky ne pokaždý) a cévka se zavádí většinou tehdy, když po operaci budeš vstávat až druhý den, pokud jde o malý zákrok, kdy vstáváš z lůžka hned ten den, tak se nedává.
Teď jsme například připravovali paní k větší gynekologický operaci, měla celkovou narkózu, operovali jí laparoskopicky a nedostala ani klystýr ani cévku a vstávala hned ten den, kdy jí operovali.
Narkóza - je víc druhů, většinou jí pouští do žíly, takže ležíš a jen se to s tebou zhoupne a už nic nevíš. Zažila jsem to třikrát a ten okamžik usnutí mi přišel vysvobozující, protože jsem měla taky vždycky děsný strach a v tu chvíli jsem cítila, že už je mi fajn. Některá narkoza ochromuje i dýchací svaly, takže pacient musí být zaintubovavý, ale ta trubička se zavádí v okamžiku, až když je pacient uspaný. Většinou pak pro probuzení ten člověk chraptí a škrábe ho v krku.
Asi to píšu děsně primitivně, lékařky by mě sprdly....
Odpovědět