Re: Jack Russel Terier
S tím nemůžu souhlasit. A hlavně - taky dost záleží, jestli máš na mysli čistokrevné psy s PP a nebo bez PP. Čistokrevný pes bez PP je největší risk - z nějakého důvodu rodiče nebyli uchovnění a ty nevíš, jestli proto, že mají navíc nějaký flek nebo jim chybí a nebo to bylo pro špatnou povahu a nebo pro zdravotní problém. S vořechama to máš 50:50, můžeš mít zdravého a nebo ne .... tchýně měla dva voříšky - oba bohužel na tom se zdravím nebyli dobře. Jeden teď nedávno umřel a má už nové štěňátko, to se zatím jeví zdravé. Ten druhý má luxaci patel a nějakou oční vadu. Do obou narvala u veterináře už šílený peníze. Babička měla taky vořecha a ten byl zdravý jako řípa. Se psama s PP taky nemáš žádnou jistotu, ale aspoň předpoklad, který se samozřejmě ale nemusí potvrdit. Většina klubů má jako podmínku zařazení do chovu nějaké zdravotní vyšetření - u kavalírů se tuším dělá srdce a možná i pately, tam si nejsem jistá, u nás třeba máme povinné vyšetření na oční vady, které se musí u chovných jedinců každé dva roky opakovat a většina z nás dělá i pately, přestože nejsou povinné a u našeho plemene se ani moc nevyskytují, ale tak jsou to malí psi, tak pro jistotu .... U velkých psů se zase dělá vyšetření na DKK atd. Snahou slušných chovatelů je odchovávat co nejzdravější štěňata a dělají pro to, co můžou. Někdy se ale něco nepovede, příroda je mocná. Já jsem zatím měla štěstí a všechny moje feny i všechna mnou odchovaná štěňata navštěvují dosud veterináře jen z důvodu očkování. Neznamená to ale, že se mi nikdy nemůže stát, že se mi v chovu nějaký zdravotní problém vyskytne - to se může lehce stát. Ale snažím se dělat všechno pro to, aby se to nestalo. Ať už se jedná o různá zdravotní vyšetření, import zahraničních fen a drahá zahraniční krytí pro oživení krve atd. A neptejte se, kolik mě to stojí peněz. Ještě nikdy se mi nepovedlo, abych na štěňatech něco vydělala, když mám štěstí, dostanu se tak na nulu, většinou ale dotuju odchov z vlastní kapsy a ani se mi to prodejem štěňat nezaplatí. Já to svoje plemeno ale miluju a chci, aby bylo zdravé a k něčemu vypadalo. Odměnou jsou mi zdravá pěkná zvířata, která dělají svým novým majitelům jen radost a žijou si svůj pěkný psí život.
Odpovědět