Re: Ctyrlete dite nemluvi - vubec.
bugaboo, není to tvoje dítě, takže i když tady dostaneš spoustu cenných zkušeností a rad, nebudeš je moct aplikovat
Pokud by to bylo tvé dítě, poradila bych ti kolem 4. roku objednat k dobrému klinickému logopedovi. Můj syn ve 3 letech skoro nemluvil, čekala jsem, že nás jeho lékařka pošle na logo, ale ona řekla, že je jinak v pořádku a že by to řešila až po 4. roce, pokud se do té doby nerozmluví sám. Rozmluvil se kolem 3 let a 9 měsíců - tj. zhruba ve věku tvého synovce. Teď jsou mu 4, mluví ve větách, říká říkanky, zpívá, výslovnost ještě není úplně dokonalá, ale nečekám od něj, že se naučí mluvit dokonale za 3 měsíce.
Tj. nepatřím k těm, kteří kolem 3. roku plaší, ale kolem 4. roku už bych to řešila určitě. Zkus s nimi nenásilně, věcně promluvit, někteří rodiče jsou zbyteční plašani, jiní zbyteční flegmatici, a v některých případech opravdu může být vážný problém a tímto se zanedbá. Moje neteř mluvila strašně spatně a nesrozumitelně, rodina do sestry hučela, až ji někdy v 5 letech přesunula do logopedické školky a začali s ní na tom skutečně pracovat. Teď je jí 10 a pořád je znát, že nemá řeč ok (zadrhává).
Odpovědět