Re: Jaký je důvod pro celkovou anestezii při odstraňování nosní mandle?
Májo, napíšu mou zkušenost.
Na vyndání mandlí jsem byla 2x.
Poprvé mi byly cca 3 roky (jen nosní mandle) - to si nepamatuju skoro vůbec, jen že mě pak moc bolel krk a že jsem na něm měla obvaz, který mi pořád padal - řekla bych, že je to moje první vzpommínka vůbec, kterou mám.
Podruhé mi bylo 10 let (nosní, která znovu narostla +krční mandle) krčnía bylo to dost strašné. A to jsem byla "starý nemociční harcovník".
Zákroky na ostatních dětech jsem tedy neviděla, ale to, co jsem zažila sama nebylo vůbec příjemné: musela jsem si sednout na zřízence, který mě držel ruce a nějak i nohy (jak, to už si nepamatuju), protože jsem odmítala otevřít pusu, páčil mi doktor zuby železnou špachtlí a když bylo potom po všem a já se probudila večer v posteli, zjistila jsem, že když piju, vrací se mi část toho, co vypiju, nosem ven.
Zákrok se moc nepovedl - i s mandlemi mi odstranili dost velký kus okolní tkáně.
Hooodně dlouho trvalo, než mi tkáň alespoň jakž takž dorostla. Ještě před cca 20-ti lety nad tím ORL lékaři kroutili hlavou. První dny byly nejhorší, než se to trošku zahojilo. Nicménně spoustu let trvalo, než se to spravilo úplně. Ještě v cca 20-ti letech (tedy 10 let po operaci), pokud jsem pila hltavě, cítila jsem tekutinu v nose.
Nejkurioznější je ovšem, že to co jsem podstoupila v těch 10ti letech bylo úplně zbytečné - při hospitalizaci na ORl jsem dostala zápal plic a putovala tedy pak na dětské, kde se zjistilo, důvod proč jsem neustále nemocná a mám rýmy není problém s již vytrženými mandlemi, ale alergie.
Moje operace tedy nejen že byla úplně zbytečná, ale vzledem k tomu, že jsem alergik i naprosto kontraproduktivní. Od té doby mám velké problémy s náchylností ke ztrátám hlasu a s bolestí v krku vůbec.... už jsem si s tím užila tolik trápení....
Nicméně vrátím se k tvojí otázce - ano, já bych svému dítěti určitě nenechala vytrhnout mandli bez narkózy, pokud by to bylo nutné. Zákrok bez narkózy v tomto případě opravdu považuji za nepřiměřeně bolestivý a psychicky zatěžující.
o nutnost tohoto zákroku bych ale musela být velmi důkladně lékaři přesvědčená a musela bych mít přesně vysvětleno a objasněno, že opravdu není žádná jiná cesta.
Odpovědět