26.7.2012 13:11:45 IvcaW
Re: Nemoc ruka-noha-ústa
Zdravím, u nás jako první onemocněla šestiletá dcera. Měla dva dny horečku, zvracela a bolest v krku. Pak to úplně odeznělo. O dva dny později onemocněly dvě starší děti. U nich už byla horečka, zvracení, bolest krku, v krku rudo a v puse afty. Dcera i mírně puchýřkovitá vyrážka na dlaních. Projevy trvaly asi 4 dny a dětská lékařka udělala Streptest - negativní. Uzavřela to jako herpetickou angínu. O další dva dny později jsem onemocněla i já (dospělá). Horečka, ukrutná bolest v krku, postupně plná pusa aftů, puchýře na dlaních i chodidlech, vyrážka i kolem úst, v tříslech. Praktická lékařka to nikdy neviděla, dětská lékařka při kontrole dětí potvrdila u mě HFMD. Trvalo to asi týden akutně, potom subjektivně úplně dobré, ale puchýřky na dlaních se vylupují ještě nyní (měsíc po začátku nemoci). Na chodidlech je proces hojení a olupování puchýřků ještě pomalejší, asi kvůli ztvrdlé kůži. Ruce už jsou skoro OK,na nohou to teprve vrcholí.Puchýřky i afty hrozně bolely, zabíral na to paralen nebo brufen. Jinak se to nedalo vydržet. Chudáci děti, které se s tím trápí. V USA je to bráno jako běžná dětská nemoc, odkazů v Aj je víc. Myslím, že jsme měli všichni ten samý virus, jen příznaky byly různé, asi s ohledem na nás imunitní systém..
Odpovědět