Re: rovnátka - vytržení zubů
jaano
proč jste šli na rovnátka - ortodoncii až teď?
mám syna teprve 10 a na ortodoncii kvůli stejnému problému jako vy - tedy málo místa v puse chodíme už 2 roky a to my naše ortodonc dr, řekla, že nás poslali pozdě, s dcerkou jdu na prví konzultaci - stejný problém za 14 dní a je jí teprve 5,5.
Ono totiž prý kolem 8. roku už dětem zkostnatí čelist a už nejde roztáhnout, já dokonce podepisovala, že jsem si vědoma, že léčba nemusí mít takový efekt, jaký očekáváme, nakonec se synovy pusa krásně roztáhla a žádné zuby se trhat nebudou muset (krom jednoho - ale mléčného špičáku - který mu museli vyndat aby mu rostla nová dvojka) - ale nás zachránilo to, že syn roste hodně pomalu a vyšlo mu, že má opožděný konstituční růst o 4 roky - takže teď v 10ti má kostru starou jako 6ti leté dítě - což znamenalo, že v těch 8mi ještě neměl zkostnatělé patro a šlo rovnátky postupně roztáhnout, což uvolnilo i spodní čelist, která začala růst.
U 11 letého dítěte těžko říct.. je velký? už je v pubertě? nešlo by to zkusit i za cenu vyhozených peněz roztáhnout ještě čelist těma sundavacíma? třeba by se to kousek hnulo, samo mu to už asi nepoporoste.
Jinak kamarád má vytržené zuby a kdyby mi to neřek, bych si toho nikdy nevšimla.. dřív se to dělalo běžně.. já teda se toho snažím své děti ušetřit.. a teď dlouhodobě budeme spolupracovat s ortodoncií, protože krom toho, že syn nesjtarší má ještě i jinou vadu - skusu - špatně mu seděla čelist, tak fixi ho 100% neminou, tak ale i oba jeho mladší sourozenci mají pusinky velmi drobné - oni celkově jsou spíš menší a drobní... a prostřední dcerce se do pusy nevejdou ani mléčné zuby, spodní se jí celé kroutí, že nemají místo.
já bych se zkusila zeptat na to roztažení sundavacíma a třeba by to pomohlo a nemusely by zuby ven.
Odpovědět