Re: Fixní rovnátka na smíšený chrup
natali, nenech se mýlit, hrozně záleží, jakou vadu dítě má
nás naše tehdy špatná zubařka odeslala s nejstarším synem na ortodoncii těstě před osmým rokem.. a ortodontiska se zhrozila, že nás poslala pozdě.. synovi špatně seděla čelist, což by nevadilo, ale měl a stále má málo místa v puse na stálé zuby... což je potřeba roztahovat klidně od šesti let právě sundavacími rovnátky.. to co totiž je původně chrupavka, tak někdy mezi 9-11 rokem zkostnatí a ješ šlus s růstem.. malé je šest.. a už chodíme na konzultace - vše je zatím zadarmo, jak jí vylezou šestky - které se te´d prořezávají a stálé jedničky.. bude mít rovněž sundavací - má také málo místa v puse
nejstarší k tomu měl ještě křivě posazenou čelist..
sundavací rovnátka nosil na roztahování rok a půl, potom nosil ještě ta stejná - která nám upravili - neměli mu totiž kam dát malou fixu - rostou mu pomalu zuby.. tak nám upravili stávající sundavací aparát, aby mu vytlačil dvojku ven.. takže to nosil ještě cca 2-3 měsíce než dvojka byla správně zařazena, potém nosil ještě cca půl roku, aby už to zůstalo na místě.. a teď nenosí nic.. a čeká se...
už asi od září..
aktuálně by měl dostat extranžer.. nebo dextranžer.. přesně nevím.. je to prakticky součást fixy.. nemá místo na nové zuby a já mu stálé nechci nechat vytrhnout, tak mi zubařka nabídla.. zkusit toto, že to poposune zuby dozadu tak, aby syn měl na nové trojky místo - až poté, co se to posune... tak se bude pokračovat s fixou...
vím, že jsem tenkrát podepisovala.. že jsem si vědoma toho, že léčba - tedy roztažení čelisti, nemusí mít takový efekt, jaký předpokládáme.. a proto se teda dost děsím.. když dcerka od sousedky 9,5 dostala sundavací rovnátka na roztažení čelisti tento týden.. přesto, že k ortodontistce jezdí už 2 roky se starší sestrou... a zuby už má dávno nové..
syna nakonec zachránilo to, že má konstitučně opožděný růst o 4,5 roku
takže pokud tvoje dcerka měla jen nějaký menší problém, tak by pravděpodobně stačilo fixy nasadit ve 12,13 prostě až bude mít stálé zuby.. pokud ale problém je větší, tak to rozhodně nestačí
Odpovědět