Re: Věnujete se desetiletým dětem,a pokud ano,tak jakým způsobem?
podle mě to máte od začátku špatně nastavený. Ty si pleteš věnování se dítěti s otročením dítěti a tvé dítě si plete úplně stejně. Přijde mi, že dceru docela "prudíš" - a že ona musí mít pocit, že na ní "jen řveš". Co by se stalo, kdyby se válela po zemi a byla špinavá? Co kdybys místo řvaní "neválej se, budeš špinavá" jí v klidu oznámila "tohle oblečení si pereš sama, tak se podle toho k němu chovej" - a nechala jí strávit jeden večer u umyvadla praním. Podobně s ostatníma věcma - nech jí jít do školy bez úkolů, neučesanou atd.
Věnování se dítěti nemusí být bezpodmínečně o tom, že s ním půjdeš plácat bábovičky. Nebo sáňkovat - sorry, na to desetiletý dítě nejspíš zvědavé není. To tak to tříleté. Zkus s ní dělat něco na její úrovni. Odložte někde mladšího (školka, babička, tatínek - nebo mu puste pohádku) a sedněte si spolu v kuchyni "s kafíčkem" (dcera může mít čaj, meltu). Na deset minut, nemusí to být tři hodiny. Nech řeč plynout, nadhoď nějaké nekonfliktní téma (líbí se ti víc dlouhý vlasy nebo krátký, chtěla bys něco změnit na svém účesu). Běžte spolu nakupovat nějaké hadry na léto - nech jí ať si vybere (klidně zase něco nekonfliktního - ať si vybere jedno tričko, to zvládneš finančně i mentálně a je to něco, co nemůže být úplně hrozný). Zkus jí u toho vysvětlit, proč třeba koukáš na cedulku, aby to nebyla nějaká halenka, co se musí prát v ruce (případně jí takovou věc povolit, ale s tím, že prát to bude ona). Můžeš jí navrhnout, že může pozvat nějaké kamarádky k vám domů - mě se osvědčilo pouštění filmu - děti se na dvě hodiny sejdou, já jim strčím pizzu do trouby a oni si pustí nějaký film. Nezní to jako věnování se dítěti - ale když s dítětem probereš, jaké pohoštění budete podávat, jaký film se bude pouštět, koho si pozve - tak je to taky docela zajímavý pohled do jejich myšlení a do toho, co mají rádi, co obdivují, co jim přijde hloupé atd.
Ale hlavně si na dceru najdi čas, který s ní budeš trávit BEZ mladšího sourozence. Nemusí to být zrovna celodenní návštěva vodního parku nebo matějské... může to být třeba zrovna to "kafíčko" k odpolední svačině, může to být v době, kdy mladší jde už spát, můžete jít spolu na nákup, do kina... můžete spolu plánovat akce typu promítání... můžete spolu dělat i nějaké domácí práce (vytírat s matkou podlahu asi zajímavé není, ale co pomáhat s pečením nebo vařením?)
Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.
Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti. Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.