26.3.2013 20:35:04 Lassiesevrací
Kolostomie jako řešení inkontinence
Mám několik dotazů na vás, kteří jste měli doma v ošetřovatelské péči ležícího starého člověka, který je inkontinentní a má permanentní průjem(stolice odchází průběžně i během mytí).
Popíši situaci:
Stará paní po operaci nádoru střeva, 85 let. Je tak špatně mobilní, že je prakticky nechodící. V současné době hospitalizovaná, lékaři jí chtějí propustit domů. Paní žije se synem a snachou, kteří pracují.
A teď - paní má ještě jednu zaměstnanou dceru, která je více než ochotná vzít si maminku domů. Ještě pracuje, ale pomoc na základní hygienickou péči by našla v rodině. Problém je, že lékaři neustále mění svá rozhodnutí ohledně vývodu střeva. Nejprve že ne, pak že hlavní chirurg řekl, že ano. Nyní opět, že ne. A to je problém. Neumím si v podstatě představit hygienickou péči o inkontinentního ležícího člověka, ze kterého odchází stolice jako z vodovodu, ačkoliv jsou dnes dostupné papírové jednorázové pleny a jiné pomůcky. Lékaři tvrdí, že indikace ke kolostomii by byla pouze střevní neprůchodnost, já jsem přesvědčená, že paní i mé ve svém věku nárok na nějakou důstojnost a alespoň nějakou kvalitu života, než aby ležela nonstop ve stolici, byla opruzelá, případně pak proleželá. V příbuzenstvu není problém se o paní postarat a i několikrát denně ji mýt, ovšem takto by paní asi musela ležet pod sprchou(?).
Znáte někoho, kdo měl kolostomii udělanou z jiných důvodů, než je střevní neprůchodnost? Neporadíte, jak se na situaci připravit v případě, že se paní v tomto stavu propustí domů(pomůcky, sociální pomoc atp.).
Jsem sice původně zdravotní sestra, ale z oboru víc, jak deset let, tak třeba se něco nového dozvím.
Děkuji.
Odpovědět