28.4.2013 15:48:54 Binturongg
Události z 29. dubna 1945
29.4. 1945
Americká armáda osvobodila koncentrační tábor Dachau. Ten byl otevřen jako první nacistický koncentrační tábor v Německu 22. března 1933.
„Když nacisté zavřeli komunisty, nepletl jsem se do toho, nebyl jsem přece komunista. Když brali sociální demokraty, držel jsem se stranou, nebyl jsem přece sociální demokrat. Když rozjeli hon na Židy, nebyla to moje věc, přeci nejsem žádný Žid. Když pronásledovali katolíky, díval jsem se pasivně, nebyl jsem přece katolík. KDYŽ SEBRALI MNE, NENAŠEL SE NIKDO, KDO BY MĚ BRÁNIL…“
slova Martina Niemöllera, německého protestantského teologa (1892 – 1984)
Po včerejším zážitku na Kvildě přidávám i já jednu připomínku:
Ve stejný den zahynulo nebo bylo u Hartmanic bezdůvodně zastřeleno 12 z původně 500 židovských žen z pochodu smrti, směřujícího do Volar.
Celou cestu lemovala řada hrobů těchto nešťastnic (Hartmanice, Kvilda, Polka, Volary...).
V obci Kvilda na Šumavě se každý rok vrací k událostem z jara 1945, včetně pochodu smrti.
Nejde o to, jak moc věrohodné či skvěle zahrané jednotlivé scénky jsou, jde především o to, aby si děti i dospělí uměli alespoň zčásti představit hrůzy, které se děly, a na něž se nesmí zapomínat.
http://www.hiking-trail.net/video_youtube/POCHOD%20SMRTI%20PROCH%C3%81ZEJ%C3%8DC%C3%8D%20OBC%C3%8D%20KVILDA%20V%201945/rQtAkF0Ch4k
Odpovědět