1.9.2013 22:12:02 Hudba Ainur
Filmové adaptace knih - v jakém odstupu od přečtení knížek je pouštíte dětem?
Čistě akademické téma, vlastně nechci ani nic řešit nebo se radit, spíš jsem zvědavá, jak to vidí jiní rodiče.
Narazili jsme na téma filmových zpracování literatury a jejich vhodnosti pro děti.
Razíme doma zásadu, že pokud je dřív kniha (zvlášť je-li to známá kniha, nikoli zastrčený román, který se dostal do povědomí až díky filmu), ideálně by si děti měly nejdřív přečíst knihu, a až potom vidět film.
Ale teď vyvstala otázka, kdy nastává vhodný čas pro puštění filmu. Aktuálně jsme na to narazili u Tolkiena. Dceři je 10 let, má přečteného Hobita, Pána prstenů a začíná Silmarillion, a váháme, jestli na ni ještě nebudou filmy příliš drastické a strašidelné. Třeba Letopisy Narnie jsem jí pustila po přečtení knížek v 9 letech, a dost se bála. Proto jsem teď opatrnější. Ptala jsem se dcery, jestli to chce vidět, a sama mi řekla, že neví, jestli by se nebála. Tím to je dáno, pustím jí to, až se na to bude cítit (samozřejmě je možné, že by se dcera ani teď neschovávala pod stůl, u bitev by se smála, jak skřetům hezky lítají usekané hlavy a končetiny vzduchem, ale testovat to nebudu)- ale zajímá mě to akademicky, jak to vnímáte u vás.
Často bývají filmy doporučené až od 12 let. Jasně, že každý použije selský rozum, zná své dítě a ví, co je a co není schopné už zvládnout (a dětem koneckonců nic neuteče, když to uvidí o rok, dva, tři později). Pouštíte filmy i mladším než 12letým dětem poté, co jsou schopny strávit a pochopit knižní předlohu, nebo pro shlédnutí filmové verze čekáte, až vyzrají do doporučeného věku pro konkrétní film?
Odpovědět